Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

De Musketon bestempeld als jong monument: “Uniek dat het nog zo gaaf is van binnen, er zit nog een zitkuil in”

De Musketon bestempeld als jong monument: “Uniek dat het nog zo gaaf is van binnen, er zit nog een zitkuil in”

De Musketon, gevestigd in het centrum van Lunetten, is afgelopen week benoemd als een jong monument. Onder het genot van een kop koffie vertelt Bettina van Santen (medewerkster erfgoed gemeente Utrecht) dat de Musketon deze benaming te danken heeft aan het feit dat het gebouw als type kenmerkend is voor de jaren 70. Deze kenmerken voor de jaren 70 kunnen worden gezien in de architectuur van het gebouw, maar ook in de functie die zij heeft uitgevoerd als buurthuis.

Van Santen heeft, bladerend door het informatieboek over de Musketon, aangegeven dat er voor de benoeming als jong monument een aantal elementen zijn waar naar gekeken wordt. “Er zijn altijd criteria waar je naar kijkt, dit geldt ook voor alle andere monumenten, zoals de architectuur, de geschiedenis van het gebouw, de betekenis voor de wijk, representatief voor een bepaalde periode en de stedenbouwkundige ligging. Daarbij kan er nog gekeken worden of het gaaf en zeldzaam is.”

Zeldzaam en gaaf is de Musketon zeker. Dit is met name te zien aan de befaamde zitkuil die nog steeds aanwezig is. “De zitkuil die aanwezig is, is misschien wel één van de weinige die er nog is over heel Nederland en die nog zo gaaf bewaard is gebleven”, aldus van Santen. Verder is er sprake van een bepaalde structuur, die constant herhaalt wordt. Dit is te zien in de architectuur in de vorm van betonbogen. Deze betonbogen zijn van belang voor de multifunctionaliteit van de Musketon. Hierdoor kan men het op heel veel verschillende manieren indelen.

Het bijzondere aan de Musketon is dat het veel verschillende functies heeft. Van Santen noemt het een multifunctioneel buurtcentrum. Want naast het feit dat de Musketon een buurthuis is, is het ook een theater, vergaderplaats, kinderdagverblijf, jongerencentrum, bibliotheek, peuterspeelzaal en bejaardencentrum. Het theater heeft lange tijd kunnen bestaan en heeft daar tal van optredens mogen geven. Maar sinds kort is het theater niet actief meer, omdat het niet functioneert. De ruimte wordt op het moment dan ook meer gebruikt voor bijeenkomsten. Om het theater weer tot leven te brengen en om nieuwe functies aan het monument toe te voegen heeft de gemeente een herinrichting voor de Musketon in gedachten. Tot slot heeft het gebouw een uitstekende ligging voor een buurtcentrum. Het ligt namelijk vlak naast het centrum van Lunetten en is daarom gemakkelijk te bereiken.

Sociaal beheerder van de Musketon, Dyon Korssen, geeft aan dat de toewijzing als jong monument veel betekent voor het buurtcentrum. Verder zegt hij dat er nu veel belangstelling is voor de geschiedenis van het gebouw, maar de Musketon wordt hierdoor niet beduidend meer bezocht. Daarbij vertelt hij dat het voor het buurtcentrum nog niet helemaal duidelijk is wat de toewijzing voor alle activiteiten en inactiviteiten gaat betekenen. Verwachting is wel dat een verbouwing alleen nog mogelijk is met een vergunning. Hij zei: “Vermoedelijk zullen aanpassingen aan het gebouw alleen nog mogelijk zijn met een vergunning en zal er extra subsidie beschikbaar zijn voor onderhoud. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de Musketon het karakter zal behouden en er geen grote wijzigingen aan het pand gedaan kunnen worden zonder toestemming.”

Over de auteur

Damian Klarenbeek

Damian Klarenbeek, de journalist in opleiding. Momenteel volgt hij de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist ligt zijn kennis en interesses op de gebieden politiek en sport. Daarbij is hij nieuwsgierig en doortastend. Voorlopig houdt hij zich bezig met het lokale nieuws in Utrecht-Zuid.