Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Onderbroekenonderzoek: Hoe gezond is jouw Utrechtse bodem?

Onderbroekenonderzoek: Hoe gezond is jouw Utrechtse bodem?

Onderzoekpakketje Stadsboerderij Koppelsteede

Bodemonderzoek met behulp van je onderbroek is misschien een ongewoon verzoek, maar de organisatie Utrecht Natuurlijk, gevestigd onder andere in Stadsboerderij Koppelsteede, doet het toch. Met de campagne ‘Bodemonderzoek met je Onderbroek’ nodigt Utrecht Natuurlijk iedereen in Utrecht uit om tussen 26 maart en 1 april, tijdens de Week van de Groene Tuin, een onderbroek in de tuin te begraven. Op deze manier kan het bodemleven en de bodemkwaliteit goed worden onderzocht.

Onder onze voeten bevindt zich een wereld vol bodembeestjes, schimmels en wormen. Door middel van een bodemonderzoek kun jij checken hoe gezond jouw tuin is. Om dit onderzoek niet alleen makkelijk, maar ook nog eens leuker en leerzamer te maken, zijn er bij Stadsboerderij Koppelsteede in Lunetten onderzoekpakketjes te koop. Utrecht Natuurlijk, een organisatie die zich focust op natuureducatie, doet de oproep in het teken van de Week van de Groene Tuin. ‘Het Bodemonderzoek met je Onderbroek is een vrolijke, ludieke en laagdrempelige manier om aandacht te vragen voor de letterlijke basis voor alles; een gezonde bodem. Iedereen kan met dit onderzoek meedoen en een bijdrage leveren’, zegt Ellen Alzer, adviseur duurzame initiatieven bij Utrecht Natuurlijk.

Onderzoekpakketjes

De geur van warme koffie en verse cake verwelkomt je zodra je het boerderijcafé binnenstapt. Naast een verse bak koffie of een lekker kopje thee, kun je hier ook de onderzoekpakketjes verkrijgen. Evi van Buul, medewerker bij stadsboerderij Koppelsteede, wijst naar een deel van de balie waar ze een aantal van deze pakketjes heeft uitgestald. ‘De onderzoekpakketjes zijn razendsnel de deur uitgevlogen en zijn inmiddels ook alweer uitverkocht. Mensen reageren enthousiast en hoeven niet extra overtuigd te worden om mee te doen aan het onderzoek’, zegt Van Buul.

De onderzoekpakketjes bevatten verschillende items, waaronder een stappenplan, een kaart om bodemdiertjes te identificeren en benodigdheden om een feestelijke vlaggenlijn te maken om de begraafplek te markeren. Ook zit er natuurlijk een stuk katoenen stof in om zelf een witte onderbroek uit te knippen. Je kunt uiteraard ook je eigen onderbroek gebruiken, mits deze van 100% katoen is. Dit is van belang voor het bodemonderzoek omdat katoen cellulose bevat. Dat is een voedingsbron voor kleine beestjes zoals wormen, spinnen, duizendpoten, mieren en pissebedden. De beestjes breken geleidelijk het katoen van de onderbroek af, waardoor deze steeds meer in de bodem verdwijnt. Althans, als je een goede en gezonde bodem hebt.

Bodemkwaliteit

‘Je pakt een onderbroek uit je kast of gebruikt degene uit je onderzoekpakketje. Vervolgens begraaf je de onderbroek ongeveer 20 centimeter onder de grond. Markeer de plek van je begraven onderbroek met de vlaggenlijn uit het onderzoekpakket. Na twee maanden mag je de onderbroek weer opgraven’, vertelt Van Buul. Hoe meer weg is van je onderbroek, hoe meer beestjes hun werk hebben gedaan en hoe beter en gezonder je bodem is. Is de onderbroek nog heel? Dan kun je hem wassen en weer opnieuw dragen, maar dan heeft je bodem ook duidelijk een opfrisbeurt nodig.

‘Je kunt je bodem verbeteren door compost op het gras en tussen de planten te leggen, of door de oude bladeren in je tuin te laten liggen’, zegt Van Buul. ‘Je kunt je planten plantaardige voeding geven. Dit is een natuurlijke manier om ze te voorzien van voeding. De onderzoekpakketjes bevatten ook tips en adviezen om tot een beter bodemleven te komen.’ Een goede bodem is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst is het bevorderlijk voor een natuurlijke afvoer van regenwater. Daarnaast draagt een goede bodem bij aan sterkere planten en bevordert het de groei ervan. Hoe meer planten je in je tuin hebt, hoe koeler deze wordt, wat vooral tijdens warme zomers een voordeel is. Tot slot komt het ook ten goede aan het klimaat en de biodiversiteit. ‘Hoe meer groen, hoe beter’, voegt Alzer eraan toe. Het onderzoek geeft verrassende inzichten in de gezondheid van jouw tuin.

Over de auteur

Daphne van Beek

Daphne van Beek (2004) is een eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Daphne schrijft nu voornamelijk nieuwsberichten en interviews voor de website van haar school in het thema criminaliteit in haar hyperlocal Utrecht Zuid. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en zou in de toekomst ook graag een misdaadjournalist willen worden. Ook probeert ze de wereld om haar heen steeds beter te begrijpen en luistert ze graag naar beide kanten van een verhaal.