Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Kinderboerderij nog van deze tijd

Kinderboerderij nog van deze tijd

De eendenvijver met een aantal inwoners

Vertroetelen, knuffelen, een extra lekkere maaltijd of een bezoek aan de kinderboerderij. Mensen geven dieren vaak meer affectie op dierendag dan op andere dagen. Deze bijzondere dag voor de dieren valt jaarlijks op 4 oktober. Hoe ethisch verantwoord zijn de kinderboerderijen?

Volgens de brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten Dibevo bezit 45 procent van de Nederlanders minstens één huisdier. Samen bezitten zij ongeveer 35 miljoen gezelschapsdieren. Ook in Utrecht-Zuid is men zeer begaan met de dieren. Naast de gebruikelijke huisdieren heb je ook gedomesticeerde dieren zoals schapen, geiten of alpaca’s. Deze bevinden zich in Utrecht zuid onder andere op een kinderboerderij en stadsboerderij. Deze boerderijen moeten in de stad zorgen voor een stuk binding met dier en natuur. Dit jaar gaat dierendag toch wat anders dan normaal. Op de stadsboerderij Koppelstede is de ziekte blauwtong geconstateerd bij de schapen. De ziekte komt voort uit de steek van knutten. De knut is familie van de mug. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor schapen, een op de vijf schapen overleeft de ziekte namelijk niet.

Op kinderboerderij Nieuw-Rotsoord zijn de dierverzorgers al vroeg bezig met een speciale traktatie voor de dieren. Regenbuien veranderen de grond tijdelijk in een waterig geheel. De andere bijkomstigheid is de geur van verse regen in een groene omgeving. Vanuit de eendenvijver komt enthousiast gekwaak. Na de zoveelste plensbui geeft Maud Wijnands dierverzorger op de kinderboerderij duiding: “In weer en wind staan gediplomeerde dierverzorgers klaar om voor de dieren te zorgen. We willen het goede voorbeeld geven aan de rest van Hoograven en Utrecht”.

Kinderboerderijen zijn een laagdrempelige manier om in contact te komen met gedomesticeerde dieren, die eigenlijk al gewend zijn om in gevangenschap te leven en soms zelfs aangeraakt te worden. Franck Meijboom hoogleraar sustainable animal stewardship ziet een rol weggelegd voor de kinderboerderijen om de band tussen mens en dier in de stad te vertolken: “De toenadering met de dieren is een unieke factor, vooral voor jonge mensen. Je ziet dat de afstand soms best groot is tussen mens en dier. Het is belangrijk dat kinderen weten dat de melk uit de winkel, van de koe komt en wol van schapen.” Meijboom heeft wel een kanttekening bij het concept van een kinderboerderij: “Het houden van deze dieren moet goed gebeuren, want het dier moet centraal staan”.

Er zijn een aantal gevaren wanneer dieren in gevangenschap worden gehouden, zo duidt Meijboom: “Het is de vraag of het beeld wat je ziet reëel is. Omdat er op kleine schaal dieren worden gehouden, kunnen dieren een overdosis aan aandacht krijgen”. Dieren hebben behoefte aan genoeg ruimte en zorg. De hoogleraar vervolgt: ”Bij de afweging of het ethisch verantwoord is, moet de vraag gesteld worden of het dier dan ook geëxploiteerd of uitgebuit wordt, denk hierbij aan de selectie van jonge dieren in plaats van een scala aan verschillende leeftijden en maten.” Op het internet zijn er allerlei alternatieven om de jeugd wat over dieren bij te brengen, toch is het fysieke aspect belangrijk. “Je kan een interactie met een geit niet simuleren. Als er exceptioneel voor de dieren wordt gezorgd en er wordt aan goede voorlichting gedaan, dan is een kinderboerderij in de praktijk wel te verantwoorden”,aldus Meijboom.

Nadat de zon er weer doorheen komt is het goed toefen voor de dieren en mensen op kinderboerderij Nieuw-Rotsoord. Wijnands legt uit veel met het dierenwelzijn bezig te zijn: “We houden hier bijvoorbeeld konijnen niet in een klein hokje, maar gewoon in een open ruimte. Je merkt dat bezoekers soms vragen hebben over hoe je zo’n dier het beste kan verzorgen. Het is fijn dat we ze daarmee kunnen helpen” Wijnands observeert en kijkt naar behoeftes van de dieren: “Het gedrag van de dieren is vrij rustig op Nieuw-Rotsoord. Ik hoop dat iedereen dat ook inziet en merkt dat we hier goed bezig zijn om de dieren en de mensen hier mooie momenten mee te laten maken”.

Hier volgt een reportage van Max Hondelink op kinderboerderij Rieuw-Rotsoord:

Over de auteur

Luuk Wolsink

Luuk Wolsink (1999) maakt al enkele jaren multimediale producties namens de Hogeschool Utrecht. Dit jaar maakt hij audio en tekstproducties over de regio Utrecht-Zuid. Luuk heeft een grote affiniteit met actualiteit, sport en cultuur. In zijn vrije tijd zit hij regelmatig op de racefiets, maar hij zal eerder over Mathieu van der Poel schrijven dan hem worden. Mocht u een mooi nieuwswaardig verhaal hebben over Utrecht-Zuid dan kunt u Luuk altijd bereiken per e-mail: Luuk@wolsinkmail.nl