Woerden

Selecteer Pagina

Expositie December Darlings dit jaar uitgebreider dan ooit: van luciferdoosjes tot schilderijen

Expositie December Darlings dit jaar uitgebreider dan ooit: van luciferdoosjes tot schilderijen

Foto: Berend Ahsmann

Aan de rand van het stadscentrum van Woerden is de jaarlijkse expositie December Darlings weer geopend. Met bijna 40 deelnemende kunstenaars en een duur van vijf dagen, is de expositie dit jaar groter en langer dan ooit.

Zeven jaar na de eerste editie van December Darlings is het weer zo ver. De organisatoren Silvia Veldkamp en Mariëtte van Slagmaat zijn ‘ruim twee dagen bezig geweest met de opbouw voor de expositie’, en vrijdag 15 december is de expositie daadwerkelijk geopend.

Een 152 jaar oude wasserij
Voor binnenkomst valt het gebouw waar Galerie van Slagmaat gevestigd is meteen op: een 152 jaar oude wasserij. Het 115 vierkante meter grote pand is van binnen opmerkelijk licht en eenvoudig, wat een groot contrast vormt met de vele kunstwerken die er zijn tentoongesteld: schilderijen, vlaggetjes, kaartjes, sieraden.

Vijf dagen open
Voor het eerst in de geschiedenis van December Darlings strekt de kunstexpositie zich uit over een periode van vijf dagen. Volgens Mariëtte is dit een welkome afwijking van het gebruikelijke tweedaagse of driedaagse format: ‘nu kunnen we echt even lekker uitpakken.’ Het besluit om de duur te verlengen naar vijf dagen kwam voort uit de tijdsintensieve opbouw van ruim twee dagen. Mariëtte benadrukt: ‘Het zou zonde zijn als je dan maar twee dagen open bent en dan alweer dicht gaat. Dus hebben we ervoor gekozen om nu voor het eerst vijf dagen open te gaan.’

Kunst
Terwijl de elektrisch-automatische deurbel sporadisch rinkelt, krijgen bezoekers de mogelijkheid om op hun eigen tempo de talloze kunstwerken te bekijken. De tentoongestelde kunst wordt gekenmerkt door diversiteit, variërend van grote schilderijen tot versierde luciferdoosjes.

Betaalbare kunst
Een opvallend aspect van December Darlings is de nadruk op betaalbare kunst. Zowel de organisatoren als de kunstenaars streven ernaar om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek: ‘Het is heel leuk voor de loop, rijk zullen we hier nooit van worden’, zegt Mariëtte. Kunstenaar Bianca Kooij voegt toe: ‘Ik heb gewoon wat kleine dingetjes gemaakt, zodat het ook wat kleiner in prijs is.’

Uitblinkers: de werken van John Konijn
Te midden van alle kunst hangen enkele wel heel opmerkelijke stukken. De schilderijen van John Konijn, de beroepsschilder uit Amersfoort trekken het meest bekijks van de bezoekers. De van Gogh-achtige kunstwerken behoren dan ook tot de duurste items van de hele expositie.

Ingeburgerd
De naam, December Darlings die ontstaan is uit een samenwerking tussen de organisatoren, is ondertussen zelfs ‘ingeburgerd’ onder de Woerdenaren volgens Mariëtte: ‘toen we in de maand mei een keer een Moederdag editie van deze expositie hebben gedaan, zeiden mensen: ‘ik ga naar December Darlings!’’

Luister hier naar de audioreportage van Suna Akilli met kunstenares Bianca Kooij en organisator Mariëtte van Slagmaat

Over de auteur

Berend Ahsmann

Berend Ahsmann (2004) is een nieuwsgierig en onbevangen journalist. Hij studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ondanks dat hij woonachtig is in Alkmaar, is hij veel in en rond Utrecht te vinden. Hoewel Berend erg ambitieus is, heeft hij nog geen exacte bestemming binnen de journalistiek voor ogen. Hij kijkt er daarom enorm naar uit om dat te gaan ontdekken tijdens deze opleiding.