Woerden

Selecteer Pagina

Woerdense brouwerij viert tienjarig bestaan

Woerdense brouwerij viert tienjarig bestaan

De brouwerij waar het bier wordt gebrouwen

De eerste en enige brouwerij in Woerden, brouwerij Borrelnoot, vierde afgelopen maandag zijn 10everjaardag. Het was precies 10 jaar geleden dat de twee oprichters zich bij de kamer van koophandel officieel inschreven als brouwerij. Ter ere van deze mijlpaal heeft de brouwerij een nieuw biertje uitgebracht en geven zij een kijkje in de brouwerij. Hoe hun droom om hun eigen bier in cafés te krijgen werkelijkheid werd.

Oprichting

De brouwerij bestaat sinds december 2013 en is opgericht door Kenneth Kortekaas en Rocco Hoogerwerf. In 2007 begonnen zij achter het huis met het brouwen van biertjes als hobby en het is al die tijd ook altijd een hobby gebleven volgens Kenneth. ‘We zijn echt een hobby brouwerij we doen het puur vanuit de hobby en niet voor de winst,’ zegt Kenneth. ‘Het leuke van onze hobby is dat je veel kan experimenteren met de smaken, je kan je eigen draai eraan geven en het biertje maken zoals wij dat willen.’ De brouwerij heeft sinds 2013 een assortiment van 20 biertjes opgebouwd, waar afgelopen maandag het nieuwe speciale jubileum biertje is bijgekomen: Lust(r)um 10. ‘We wilden elk jaar 2 nieuwe biertjes brouwen en dat is gelukt,’ zeg Kenneth. ‘We zitten nu op de 20 dus voor de 10 jaar zitten we op schema.’ De reden dat de mannen het bedrijf tien jaar geleden hebben opgericht kwam door hun droom om hun eigen bier in cafés te verkopen. ‘We waren al aan het experimenteren met het brouwen van bier sinds 2007, maar we wilden ons bier ook delen met een grotere groep mensen,’ verteld Kenneth. ‘Het is natuurlijk geweldig om je eigen bier in cafeetjes te zien en dat mensen ze ook echt proberen.’

 

De brouwerij

De brouwerij is gelegen achter in een loods, in een warme kamer met 5 grote ijzeren ketels is het geluid van een gas vuurtje te horen dat het bier in één van de ketels doet koken. ‘We zijn hier bezig met het brouwen van onze Kamerik blond.’ Uit de ketel komt rook die met een losse slang naar buiten wordt geloodst, uit een andere ketel druppelt bier in een emmer. ‘We doen alles zelf, van het bedenken, tot het brouwen, tot het bier in de flesjes doen, wat overigens handmatig gebeurt,’ zegt Kenneth. In de kamer staan naast de ketels ook twee apparaten, één daarvan zorgt ervoor dat er drie flesjes tegelijk handmatig gevuld kunnen worden tot de juiste hoeveelheid. De ander is een pers om de doppen op de flesjes te krijgen. ‘We zitten hier soms de hele dag flessen te vullen, maar met een muziekje erbij is dat prima te doen,’ verteld Kenneth. ‘Het bier koelen we af met koud water, hierdoor kan het bier zijn warmte aan het koude water afgeven en koelt het sneller af. Het warme water wat dan overblijft slaan we buiten op in een grote kubus en aan het einde van de brouw dag is dat een soort jacuzzi geworden waar we meestal nog even gaan zitten met een biertje, ja dat is gewoon genieten.’

Toekomst

Voor de toekomst hebben de mannen geen grote plannen, ze willen het liefst verder gaan zoals ze dat nu doen. Op een kleine schaal lokaal bier produceren, waarbij ze blijven experimenteren met nieuwe bieren en deze zelf blijven produceren. ‘We gaan gewoon door met onze 2 bieren per jaar en we hebben nog genoeg ideeën voor de komende jaren dus daar maak ik me niet zo druk over,’ sluit Kenneth af. ‘We hopen dat mensen onze bieren blijven proberen, maar voor ons zal het altijd een hobby blijven waar we van zullen blijven genieten.’

Luister hieronder naar de audio reportage van Lars Heezen met Kenneth Kortekaas:

Over de auteur

Jochem Verhoeven

Jochem Verhoeven (2005) studeert op dit moment aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is een enthousiaste en nieuwsgierige beginnend journalist die zich graag verdiept in diverse onderwerpen. Zijn interesses zijn breed, van wetenschap en technologie tot cultuur en entertainment en zelf misdaad. In zijn schoolcarrière heeft hij al verschillende interviews afgenomen, waaronder straatinterviews. Hij vindt het leuk om diepgaande gesprekken te voeren en diepgaand onderzoek te doen naar boeiende onderwerpen. Ook is hij geïnteresseerd om onrecht in de samenleving naar boven te brengen en het belichten van onbekende aspecten van de maatschappij.