Woerden

Selecteer Pagina

Komst Besolar moet vol stroomnet Woerden alternatief bieden

Komst Besolar moet vol stroomnet Woerden alternatief bieden

De zon schijnt fel op de gloednieuwe vestiging van energiebedrijf Besolar, die vandaag haar opening viert op 19 februari in Woerden. “We zijn trots om onze deuren te openen in deze stad,” zegt Jasper van den Berg, senior digital marketeer bij Besolar (28). Woerden heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie en we willen graag bijdragen aan de realisatie van die doelstellingen.”

Van den Berg vertelt dat Woerden perfect aansluit op de doelgroep die Besolar heeft: “In Woerden hebben enorm veel huisbezitters een eigen dak en dit is perfect voor zonnepanelen.” Ook vertelt hij: “De duurzaamheidsplannen van Woerden sluiten ook enorm goed aan op onze doelen, zo wilt de gemeente in 2030 naar 50% duurzame energieopwekking en kunnen wij hier mooi mee samenwerken.” 

Overbelasting

Een van de grootste uitdagingen in de verduurzaming van Woerden is het volle stroomnet. Zonnepanelen wekken stroom op, maar die stroom moet ook terug geleverd kunnen worden aan het net. In Woerden is het net echter op veel plekken overbelast, meldt netbeheerder Stedin. Vanwege de sterk gestegen vraag naar stroom is de maximale capaciteit voor afname van het stroomnet in de stad bijna bereikt. Stedin verwacht dat dit probleem in 2030 verholpen zal zijn.

Door de bewoners van Woerden is er dan ook kritiek, “Hoe wordt er van ons verwacht dat we duurzamer gaan leven als het ons haast onmogelijk gemaakt wordt?” aldus Jean Wit (54), bewoner van Woerden. Michael Teeuwen woont ook in Woerden en vertelt: “De duurzame plannen van Woerden vind ik heel goed, maar aan dit stroomnet moet echt wat gedaan worden want nog 6 jaar wachten is mij gewoon te lang.”

Alternatieven

Volgens Van den Berg is het volle stroomnet voor Besolar geen probleem en bieden zij hier juist een innovatieve oplossing voor, “ Wij als Besolar verkopen ook thuisbatterijen, deze slaan de opgewekte stroom op, waardoor deze niet terug op het net hoeft. Hierdoor kun je je eigen energie gebruiken wanneer je dat nodig hebt en heb je geen last van het volle net.” Op deze manier worden bewoners steeds minder afhankelijk van het stroomnet. 

Van den Berg vertelt ook dat ondanks het volle stroomnet, mensen ook op andere manieren duurzaam kunnen leven: “Duurzaamheid is niet alleen zonnepanelen op je dak hebben, zo kan je ook vaker de fiets pakken of minder energie gebruiken.” Steeds duurzamer gaan leven is volgens van den Berg erg belangrijk: “De voordelen van duurzaamheid zijn talrijk, zo leidt het tot een schonere planeet, een gezondere leefomgeving en een betere kwaliteit van leven, ook heeft het vaak een positief effect op de portemonnee omdat je bespaart op energie- en waterkosten.”

Hieronder valt een interview te beluisteren met Arne Visser in gesprek met Marguerite Boersma, raadslid in de gemeente voor progressief Woerden, samen verkenden ze de rol die Progressief Woerden speelt bij het ondersteunen van bewoners in hun streven naar meer duurzame woningen.

Over de auteur

Bart Heederik

Bart Heederik (20) uit Hillegom heeft zijn hart gevolgd en is begonnen aan de studie journalistiek. Hij heeft altijd al voetbaljournalist willen worden, maar hij studeerde eerst commerciële economie en business studies omdat hij dacht dat dat de juiste weg was. Na een paar jaar kwam hij erachter dat dat niet was wat hij wilde. Hij wilde schrijven over voetbal, niet over cijfers en spreadsheets. Nu is hij blij dat hij eindelijk zijn hart heeft gevolgd. Hij is ervan overtuigd dat hij een goede voetbaljournalist zal worden. Hij heeft een passie voor het spel en hij wil zijn kennis en liefde voor voetbal delen met anderen. Hij weet dat het een moeilijke weg zal zijn, maar hij is vastbesloten om zijn dromen te verwezenlijken. Hij wil een succesvolle voetbaljournalist worden en hij wil zijn bijdrage leveren aan de wereld van het voetbal.