Zeist

Selecteer Pagina

Ophef over vape-verbod: Werkt het verbod averechts?

Ophef over vape-verbod: Werkt het verbod averechts?

Zeist- Van Lemon-lime tot aan koffie, je kan het zo gek en uitlopend niet bedenken bij de vape smaken. Deze e-sigaret is de afgelopen jaren erg populair geworden, met name onder de jongeren. Ondanks de frisse en fruitige smaakjes zijn deze vapes niet risico-vrij. Daarom wordt de verkoop van vapes met een smaakje vanaf 1 januari verboden.  

Damp-E Zeist, een voormalige vape winkel, heeft kritiek geuit op het verbod; ” Je snijdt hiermee de mensen die vapen als alternatief voor roken in de vingers” aldus een medewerker van de winkel. “Er is bewijs dat vapen minder schadelijk is dan roken, dus waarom worden traditionele sigaretten niet ook verboden?” De verwarring over het idee achter dit verbod komt vaker voor. Volgens de rijksoverheid moet het verbod de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. De zoete smaken in de vapes maken het voor de jeugd verleidelijk om ermee te beginnen. Vapes mogen nog wel worden verkocht met een tabak smaak. 

Hoewel de wet het kopen van e-sigaretten onder de 18 jaar verbiedt, blijft het gebruik onder jongeren een groeiend probleem. Sociale media hebben bijgedragen aan deze toename met accounts die vapes verkopen aan jongeren. Op platforms zoals Snapchat worden vapes verkocht, zonder rekening te houden met de leeftijd van de koper. Mogelijk hierdoor hebben meer dan de helft van de minderjarigen wel eens geëxperimenteerd met vapen. “Iedereen op school doet het. Als je een nieuwe vape wilt heb je hem zo. Of je vraagt aan vrienden of ze het voor je willen kopen”, zegt een middelbare scholier uit Zeist. 

De toename van het gebruik van e-sigaretten onder jongeren is de afgelopen jaren enorm geweest. Van de jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar geeft 20% aan in het afgelopen jaar een e-sigaret te hebben gebruikt. Bovendien toont onderzoek aan dat deze jongeren veel gemakkelijker overstappen naar ‘echte’ sigaretten. 

Desondanks waarschuwen sommigen dat het verbod averechts kan werken. “Ik vape in plaats van te roken. Sinds ik begon met vapen, ben ik gestopt met roken”, stelt een geïnterviewde. Onderzoek ondersteunt dit idee, waaruit blijkt dat traditioneel roken schadelijker is dan vapen. Het verbod kan dus onbedoeld leiden tot een toename van rokende jongeren. 

Interview Isa Franssen:

In een recent gesprek met de manager van de vape-winkel in Zeist, Dape e, onderzocht ik de mogelijke gevolgen van een vape-verbod. Zorgen over opkomende criminaliteit werden besproken. Daarnaast interviewde ik voorbijgangers op straat om inzicht te krijgen in persoonlijk vapen en de manieren waarop mensen aan vape-producten komen. Luister naar mijn volledige rapportage voor meer inzichten.

Over de auteur

Milou Steutel

Mijn naam is Milou Steutel, 18 jaar en geboren en getogen in Zaandam. Ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek op de HU. Als beginnend journalist wil ik graag over sociale onderwerpen schrijven, komende tijd doe ik dit in Zeist. In de toekomst wil ik mij specialiseren in de wetenschap en onderzoek journalistiek. Hopelijk ooit in het buitenland. Momenteel overweeg ik vrijwilligerswerk bij Slotstad RTV om mijn ervaring in de journalistiek uit te breiden.