Zeist

Selecteer Pagina

Kerst op schoot evenement in de doopsgezinde kerk in Zeist

Kerst op schoot evenement in de doopsgezinde kerk in Zeist

Kerst op schoot in volle gang in de doopsgezinde kerk in Zeist. Foto: Lidiana Lopes

Zeist — Het evenement Kerst op Schoot in Zeist was dit jaar een groot succes. Woensdag 20 december konden ouders en kinderen langskomen in de Doopsgezinde kerk in Zeist. Initiatiefneemster Maaike de Jong was zeer verrast over het succes van de tweede editie van het evenement.

Kerst op Schoot, dit jaar voor de tweede keer, is een evenement waarbij ouders met hun kinderen, gelovig of niet, naar de Doopsgezinde kerk aan de Wieldrechtlaan in Zeist kunnen komen. De buurvrouw van Maaike, die tevens ook basisschooljuf is, las het kerstverhaal van Jezus Christus voor uit het boek ‘Kerstmis’ van Dick Bruna. Tussendoor zongen de kinderen liedjes die bij het kerstverhaal hoorden, liedjes zoals ‘Kling Klokje Kling’ en ‘De herdertjes lagen bij nachte’. Ook mochten de kinderen die dat wilden mee te spelen op de instrumenten die Maaike meegenomen had. Daarna was er tijd voor de kinderen om te spelen met het klaargelegde speelgoed en voor de ouders om een kop koffie of thee te drinken en bij te praten.

Dit was de tweede keer dat Kerst op Schoot werd gehouden. De eerste keer was niet zo’n groot succes als dit jaar. Vorig jaar kwamen er namelijk maar drie kinderen op af, inclusief Max, het zoontje van Maaike. Dat er dit jaar 15 kinderen aanwezig waren in de kerk, verraste Maaike dan ook. ‘Er waren geen aanmeldingen voor dit jaar dus ik had eigenlijk helemaal geen hoge verwachtingen,’ zei Maaike. Het geplande evenement was niet op sociale media gepost en er stond slechts een klein artikel over ‘Kerst op Schoot’ in de Nieuwsbode, de lokale krant van Zeist.

Door de grote opkomst en de positieve reacties van de aanwezige ouders is Maaike dan ook zeker van plan om dit volgend jaar weer te organiseren. Maar dat is niet altijd zo geweest. Doordat vorig jaar niemand kwam opdagen bij het door Maaike georganiseerde evenement, was ze een tijdje terughoudend. ‘Dan zit je te wachten tot er iemand komt, maar na een tijdje ga je maar weer opruimen.’ Maar daar is na woensdag wel verandering in gekomen! Moeder Andrea heeft haar twee dochtertjes meegenomen en gaf aan het wel leuk te vinden om vaker naar dit soort evenementen voor kinderen te komen. Of er in de nabije toekomst nog iets dergelijks zal plaatsvinden, weet Maaike nog niet. Wel denkt ze er na woensdag over na om het organiseren weer op te pakken.

Kerst op Schoot is volgens Maaike een beetje geïnspireerd op het initiatief ‘Kerk op Schoot’, dat al sinds 2011 bestaat. Hier worden net als bij ‘Kerst op Schoot’ bijbelverhalen op een leukere manier aan kleine kinderen gebracht. Hierbij wordt kennismaken met de kerk voor kinderen laagdrempeliger gemaakt. Waarom er gekozen is voor de doelgroep nul tot en met vier jaar, is omdat er voor deze doelgroep tijdens de normale kerkdienst alleen de crèche is. Er wordt bewust gekozen voor bekende peutermelodieën zodat alle ouders mee kunnen zingen en niet alleen ouders met een kerkelijke achtergrond. Na Kerk op Schoot merkten de organisatoren, Hester Radstake en Eveline Nieuwenhuijse, dat de opkomst van kinderen bij de kerkdienst was verviervoudigd.

Verslaggeefster Nadine op den Kelder gaat in gesprek met bezoekers van Kerst op schoot en predikant Maaike de Jong over hun ervaring en het belang van het kerstverhaal.

Over de auteur

Lidiana Lopes

Ik ben Lidiana Lopes, 22 jaar uit Rotterdam. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Wat mij het allerleukst lijkt? Om over een paar jaar bij het Klokhuis aan de slag te kunnen als presentatrice! Verder ben ik een familiemens en hou ik van reizen.