SvJ media

Selecteer Pagina

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Dit schooljaar is de Projectspecialisatie gestart met daarin het nieuwe en spannende onderdeel: de SvJ-Talk. Vijftien studenten met én zonder knikkende knieën staan klaar op het Mediaplein voor hun strakke talk van tien minuten over een zelfgekozen onderwerp. Onder wie Anthony van Sligtenhorst die ‘er echt heel veel zin in heeft’. 

door | 22 05 2024, 16:05 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

SvJ-Talk van Anthony van Sligtenhorst Foto: Pepijn van der Putten

Inderdaad is de SvJ-Talk een zusje van de wereldberoemde TED TALK waarin beroemde experts op diverse terreinen hun kennis delen in een hele korte tijd. In dit geval zijn studenten journalistiek de experts. Cursus coördinator Linda Huijsmans: ‘Op basis van de kennis die ze verzamelden in hun researchdossier vertellen ze in zo’n tien minuten aan een breed publiek alles over het onderwerp dat ze na aan het hart ligt. Supereng, maar ook super leerzaam.’  De onderwerpen lopen uiteen van designerdrugs (Vincent Molenaar) tot de 4e aanvliegroute naar Schiphol (Stijn Zwaan). Van de echte betekenis van het woord ‘woke’ (Milou Idink) tot sport; best veel sport. Het is duidelijk dat deze specialisatie het goed doet bij sportliefhebbers. Thomas Hofman bijt het spits af met een Vitesse stropdas aan en een Vitesse shirt op de kleerhanger als attribuut. Met humor gebracht concludeert docent Sara Plat na afloop: ‘Je stond er stevig met een ingewikkeld verhaal voor een  leek als ik zelf.’ 

Naast de specialisaties Burger, Politiek en Maatschappij (BPM), Kunst, Cultuur en Lifestyle (KCL) en Cross Boarder Journalism (CBJ) is er de qua onderwerp wat vrijere Projectspecialisatie. Hier lees je wat de Projectspecialisatie inhoudt. Behalve een grote multimediale productie over hun zelfgekozen onderwerp, geven studenten daar dus ook als expert een presentatie over tijdens de SvJ-Talk.  

Daaraan voorafgaand leren ze in drie workshops hoe je van een minuut pitch naar een tien minuten SvJ-Talk kunt groeien. Bijvoorbeeld door een langere spanningsboog in hun verhaal te bouwen en hoe die vast te houden. Ze oefenen welke onderdelen werken in een Talk. Journalistiek docent Hella van der Wijst, die zelf een TED Talk heeft gehouden, begeleidt de studenten. Er wordt gewerkt aan de inhoud van de talk maar ook aan de houding/handen, stem, rust/pauzes, humor, interactie en het psychologisch aspect van presenteren voor publiek.  

Een aantal studenten lukt het om de hele talk uit het hoofd te doen, waaronder Freek Verelzen. ‘Wat ik heb geleerd met het maken van de SvJ-Talk is: Wees jezelf, vertel een verhaal dat dichtbij jezelf ligt, maak het persoonlijk. Zo heb ik geprobeerd om mijn plezier in sport proberen over te brengen.’ Voor Lars Vercammen is het een eyeopener hoe goed creativiteit en interactiviteit werkt in een presentatie. ‘Ik vind het echt knap wat klasgenoten hebben verzonnen om er een leuke talk van te maken. Ook opvallend is het aanstekelijke enthousiasme waarmee iedereen begint, precies zoals we hebben geoefend.’  

Een goed voorbeeld van interactie past Josse Luiken toe. Zijn thema ‘geluk buiten het telefoonscherm door verbinding’ maakt hij concreet met het doorgeven van een touwtje en knijpers in de zaal. Daar worden gezamenlijk letters aan opgehangen die samen het woord ‘oxytocine’ vormen: Het stofje dat vrijkomt door een gezamenlijke leuke actie als deze. 

Om ‘Innovatie in de sport’ te laten voelen, gooit Anthony een WK-bal de zaal in met daarin een chip als onderdeel van de buitenspel technologie bij voetbal op hoog niveau.  

Met zelfvertrouwen een verhaal presenteren en weten hoe je de aandacht krijgt van je publiek komt van pas voor een journalist. Denk aan een mediadirecteur van een omroep of eindredacteur overtuigen dat jouw documentaire echt gemaakt moet worden. De SvJ-Talk is daar een voorbereiding op. Na afloop concludeert Linda: ‘Als de plankenkoorts overwonnen is en het applaus verstomd, draaien de trotse studenten voortaan hun hand niet meer om voor een presentatie voor een groot publiek.’ 

SvJ-Talkkit  Foto: Pepijn van der Putten

Maar naast de tientallen goudbruine pitchers die over de bar van Science Café de HideOut vliegen, moet er natuurlijk ook keihard gewerkt worden: ‘De opleiding is wel intensief, je moet echt hard aan de slag, daar krijg je dan ook weer discipline van’, zegt Britt. Iedere week moeten de eerstejaarsstudenten een audio-, video- of tekstproductie maken in een aangewezen hyperlocal, een gebied rondom Utrecht waarin je op zoek gaat naar nieuws en verhalen. Vos: ‘Wij hadden eerst Utrecht Centrum, halverwege het jaar zijn we naar Amersfoort gegaan. Eerst dacht ik echt: “Wat moet ik hier nou weer mee?” Maar naarmate je langer bezig bent, bouw je ook wel een netwerk op en wordt het wel leuker.”

Het vinden van geschikte bronnen in de hyperlocal, gaat natuurlijk niet altijd van een leien dakje. ‘Eén keer zei mijn bron twee dagen voor de deadline af’, vertelt Britt. ‘Toen heb ik alles uit de kast moeten halen om toch nog maar een nieuwe spreker te vinden.’ Ook bij Vos verliep het jaar niet altijd even vlekkeloos. ‘In het eerste blok zat ik in een goed ritme, maar op een gegeven moment stopte mijn maatje met de opleiding. Toen heb ik eerst drie weken niks ingeleverd, maar uiteindelijk moest er toch een interview op de plank komen.’ Onder lichte deadlinestress staat er dan even later toch een productie op de website met een, volgens Vos zelf, een iets te juicy titel. ‘De docent in kwestie was verbaasd dat ik alle punten voldoende haalde’, vertelt hij lachend.

Toch brengt de hyperlocal de studenten, naast veel stress, ook op plekken waar ze anders nooit zouden komen. Zo beleefde Britt een bijzondere avond op een informatiebijeenkomst over de wolf in natuurgebieden: ‘Die lezing was een beetje vreemd, zo ook de man die ik naderhand interviewde.’ Vos was in zijn allereerste week op de SvJ te vinden op het Utrechtse stadhuis voor een interview met de griffier. Vos en Britt hebben nog een tip voor de nieuwe lichting journalisten.  Britt: ‘Ik vond het nooit echt spannend om op mensen af te stappen, maar door de SvJ heb ik nog meer schijt gekregen bij het benaderen van bronnen. Wees vooral niet bang voor dingen en doe het gewoon. Het gevoel dat je iets maakt waar je trots op kan zijn, is zo fijn.’

Over de auteur