Amersfoort

Selecteer Pagina

Stadsbrouwerij De Drie Ringen heeft oplossing voor dalende bierconsumptie.

Stadsbrouwerij De Drie Ringen heeft oplossing voor dalende bierconsumptie.

Wikimedia commons-Stadsbrouwerij De Drie Ringen

In 2023 werd er minder bier geconsumeerd dan in 2022. De dalende consumptie zorgt voor problemen bij Nederlandse bierbrouwerijen. Stadsbrouwerij De Drie Ringen heeft een oplossing, zij geven bezoekers een inkijkje in het brouwproces.

Bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen kun je een kijkje kan nemen bij het brouwproces. Zo wordt er elke week van donderdag tot en met zondag een rondleiding met proeverij gedaan. Jotte Vieyra, medewerker van de Stadsbrouwerij, vertelt het volgende over de rondleiding: ‘De rondleiding wordt gegeven door een specialist. Hij zal onder andere het een en ander vertellen over het brouwproces. Bijvoorbeeld over dat we alle drie de tonnen nog gebruiken en wat waar hoort. Vervolgens wordt er een rondleiding gegeven. Zo gaan ze langs de ketels en de gistkamer. Tussendoor is er ruimte voor vragen vanuit het publiek en ze krijgen tussendoor drie biertjes om te proeven.’

Stadbrouwerij De Drie Ringen is ontstaan in 1989 vanuit de stichting ‘De Vriendenring Der Amersfoortsche Bierbrouwerij’. De naam komt voort uit een brouwerij in de zeventiende eeuw. De huidige brouwerij brouwt nog steeds zelf bier. Dit zijn eigenlijk allemaal speciaalbieren en dat is niet voor niets.

Uit onderzoek van Branchevereniging Nederlandse Brouwers is namelijk gebleken dat er steeds meer speciaalbier gedronken. In 2023 steeg het aantal geconsumeerde speciaalbieren met 512 ten opzichte van 2022. Hugo Langelaan, brouwer bij De Drie Ringen, zegt het volgende over speciaalbier: ‘Eigenlijk verkopen wij hier alleen maar speciaalbier en veel verschillende alcoholvrije bieren omdat wij hebben gemerkt dat dat heel hard groeit maar we hebben ook nog steeds pils op de menukaart staan.’

En dat terwijl de totale bierconsumptie is gedaald. Er werd in Nederland er in 2023 11.562.529 hectoliter bier gedronken. In 2022 was dat nog 12.249.422 hectoliter bier. Dat is een daling van 5,6%. Volgens bierbrouwers komt dit door de prijsstijgingen en de slechte zomer van 2023. Maar bierdrinkers drinken ook meer alcoholvrij en alcoholarm bier. Bier met 0,5-3,5% alcohol werd in 2023 73,8% vaker gedronken dan in 2022.

Waar speciaalbier meer wordt gedronken, wordt er juist minder pils en biermix gedronken. Pils is met 6,5% gedaald en biermix met 15,2% gedaald. Dat er minder pils wordt gedronken is opvallend. Aangezien pils misschien wel het meest bekende bier is.

Het slechte weer heeft dus een rol gespeeld in de daling. Bij mooi weer worden er vaker radlers en biermixen gedronken. Door het slechte weer werden deze biersoorten juist minder gedronken en merkte je dat in de verkoopcijfers.

Maar ook de prijsstijging heeft een grote rol gespeeld in de dalende consumptie van bier. Onder ander de hoge inflatie heeft een negatieve impact gehad op de verkoopcijfers van bier. Ook maken brouwerijen zich zorgen over de stijgende accijnzen voor 2024. Per 1 januari 2024 gaan de accijnzen op bier met 50% omhoog. Brouwerijen zijn bang dat de consumenten hierdoor naar België of Duitsland gaan om hun bier te halen. Doordat consumenten hun bier in het buitenland halen, gaan de verkoopcijfers in Nederland nog harder achteruit. Dit kan een harde impact hebben op de Nederlandse bierindustrie.

Het is te hopen dat de Nederlandse bierindustrie niet nog verder krimpt. De Nederlandse economie is voor een deel afhankelijk van de bierindustrie. In 2021 was de bijdrage van de bierindustrie aan de Nederlandse economie 1,7 miljard euro. Nederland verdient dus een aardig zakcentje aan de bierindustrie.

Bekijk hieronder het video-interview van Jilles Bilker. hier spreekt hij met brouwer Hugo Langelaan.

Over de auteur

Thijs Sanders

Mijn naam is Thijs Sanders, ik ben 18 en woon in Nieuwegein. Ik zit op de school voor journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verhalen schrijven en de waarheid naar bovenhalen. Sinds 1 september probeer ik zoveel mogelijk nieuws te vergaren in Utrecht centrum. In de toekomst hoop ik voor een sportkrant te kunnen werken.