Amersfoort

Selecteer Pagina

Beperkt Amersfoorts treinverkeer deze zomer heeft gevolgen voor het toerisme

Beperkt Amersfoorts treinverkeer deze zomer heeft gevolgen voor het toerisme

Foto van Pixabay

Aankomende zomer zullen er weinig tot geen treinen rijden naar Amersfoort. Zeven weken zal deze hinder duren, waarin vanaf 13 juli het treinverkeer er zelfs drie weken helemaal uitligt. Het toerisme lijdt echter onder deze beslissing van ProRail.

Een aantal toeristische partijen zijn bij elkaar gaan zitten om te overleggen over het probleem. VVV-medewerker Guido de Graaf vertelt dat het nu speculeren blijft en dat we in de zomer pas weten welke gevolgen er zullen zijn. “Het is heel moeilijk te voorspellen, omdat het ook afhangt van alternatieven die worden aangeboden vanuit ProRail. Gaan ze bussen inzetten en zo ja, waar vandaan dan? In de gemiddelde trein passen honderden mensen, in een bus passen er iets meer dan vijftig.”

“Alternatieven kunnen natuurlijk ook van de gemeente komen. Dat kwam bij het toeristisch overleg ook naar boven, dat je als gemeente eigenlijk ook wat moet doen. Wat de gemeente daadwerkelijk gaat doen, dat hebben wij nog niet gehoord. Je kan ook de tarieven van de parkeergarages omlaag gooien, maar parkeergarages als Q-park en noem maar op, die willen natuurlijk ook een compensatie daarvoor. Of je maakt op een paar weilanden rondom Amersfoort tijdelijke parkeerplekken, waarbij je busjes laat rijden. Kost ook weer geld. Het wordt nog spannend allemaal.”

Beste stad van Europa

De werkzaamheden hebben volgens tegenstanders een slechte timing. De stad is in november namelijk benoemd tot beste stad van Europa, waarop juist meer toeristen verwacht werden. “Het toenemen van het toerisme, meer dan exponentieel, gaat in pieken. Als er landelijke aandacht voor Amersfoort was in het verleden, had dat meteen invloed op het aantal bezoekers.” Zo zag De Graaf een directe toename na Koningsdag in 2019, toen de koninklijke familie Amersfoort een bezoek bracht. Of toen evenement The Passion in 2016 in Amersfoort werd gehouden. “Mensen zien die plaatjes en komen dan onze winkel binnen met een uitgescheurd artikel.”

“Ik hoorde laatst toevallig iemand van Gilde zeggen, dat zijn de mensen die de rondleidingen doen, dat zij wel mensen in de groep hebben die door de benoeming naar Amersfoort zijn gekomen. Het wekte hun nieuwsgierigheid. Het is dan ook op allerlei nieuwszenders uitgezonden hè, zoals NOS SBS en RTL.”

Rechtszaak

Sommige horecaondernemers maken zich nog meer zorgen dan de rest. “Ze bereiden een rechtszaak voor met een kort geding tegen ProRail, om ervoor te zorgen dat het of iets uitgesteld wordt, of beter verspreid over de tijd. Het gaat er meer om dat de stad hoe dan ook bereikbaar moet zijn. Zo van ProRail, leuk en aardig allemaal, maar gaan jullie ons ook helpen met alternatieven? Het is heel erg hinken op twee gedachten. Aan de ene kant zijn we er wel gewoon vanaf na die periode. Als je het gaat verspreiden of uitstellen dan verschuift het probleem alleen maar.”

De horecaondernemers uit de binnenstad zijn boos dat er helemaal niet is overlegd en dat ze erachter moesten komen via de media. ProRail heeft de werkzaamheden zo gepland dat de hinder voor werkenden het kleinst is, maar voor veel horecaondernemingen is het juist tijdens de piektijd. “Ik verwacht zelf heel weinig ervan, of de rechter daarin meegaat. Maar daar zijn ze dus mee bezig, omdat het gewoon niet in te schatten is wat het gaat betekenen. Het is wel zeker dat er minder mensen naar Amersfoort komen.”

De langdurige hinder heeft te maken met een personeelstekort bij ProRail. Daardoor zijn ze genoodzaakt om ook overdag veel werkzaamheden uit te voeren. “Dat is een beetje wat veel ondernemers tegen de borst stuit, dat zij met hun stad de dupe zijn van hun personele problemen. Maar ze snappen allemaal, en dat snappen de toeristische partijen ook, dat er iets aan het spoor moet gebeuren.”

Over de auteur

Sophie Manusov

Ik ben Sophie Manusov en eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik ben 19 jaar, kom oorspronkelijk uit Haarlem maar ben sinds kort gelukkig inwoner van Utrecht geworden. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij video, zelf op onderzoek gaan en het schrijven van tekst. In de toekomst zie ik mezelf als documentairemaker. Ik ben doelgericht, een goede planner en ik beschik over een juiste dosis brutaliteit. Naast het maken van documentaires wil ik voorlopig blijven (hiphop) dansen, padellen en werken in de horeca. Mocht je me willen bereiken dan kan dit op sophiemanusov@gmail.com.