Amersfoort

Selecteer Pagina

Ondanks daling blijft cybercrime prominent misdrijf in Amersfoort

Ondanks daling blijft cybercrime prominent misdrijf in Amersfoort

Afbeelding: Shutterstock

In Amersfoort is het aantal gevallen van internetfraude ofwel cybercrime in het afgelopen jaar met bijna 8,7% gedaald, van 897 gevallen in 2022 naar 827 in 2023, blijkt uit gegevens van Amersfoort in Cijfers. Ondanks deze afname blijft cybercrime een van de grootste misdrijven in de stad.

In heel Nederland is een lichte daling te zien in cybercrime ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name op het gebied van digitale oplichting, phising en verschillende vormen van hacken is vooruitgang geboekt. Opvallend is dat de daling zodanig klein is, dat cybercrime nog steeds op nummer twee staat in het rijtje van misdrijven in Amersfoort.

We zijn er nog niet vanaf

Met de komst van AI zijn aanvallers nu in staat om veel makkelijker en natuurlijker te communiceren. Daarom is het ondanks de daling in cybercrime belangrijk dat we rekening houden met de toekomst. Het herkennen van een phishingmail – een email waar iemand zich voordoet als iemand anders om informatie te verzamelen – omdat de mail vol spelfouten zit, is verleden tijd. ‘We zijn nu met AI in staat om veel makkelijker ‘deepfakes’ te maken; je kunt nu zelfs real-time deepfakevideo’s maken. Het wordt dus steeds lastiger om te vertrouwen wat je ziet”, vertelt Bob Blokhuis, securityconsultant bij bedrijf INCYBER. De deepfakes zijn beelden van mensen of dingen gecreëerd door AI, waar het bijna onherkenbaar is, dat het nep is. Blokhuis: “Wat als iemand die jij vertrouwt, jou videobelt en het beeld en de stem kloppen, hoe is dat te onderscheiden van het ‘echte’?”

Ook Wouter Maks, eigenaar van ICT-bedrijf Eemland, benadrukt dat hij zijn bedrijf verbeterend wil blijven beveiligen: “We zijn ook proactief bezig in het trainen om verdachte links, vooral in e-mails, te herkennen en bewust te zijn van de mogelijke gevaren van phishing.” Een klant van het bedrijf heeft te maken gehad met een aanval: ‘Gelukkig had deze klant een back-up, waardoor de gevolgen beperkt bleven.”

Mogelijkheden

We kunnen allemaal bijdragen om de daling van cybercrime te blijven bevorderen.

Dit begint bij bewust zijn, alles wat je deelt kan gebruikt worden om gerichte aanvallen uit te voeren. Daarnaast blijft het gebruik van lange en variërende wachtwoorden erg belangrijk. Ook het up-to-date houden van je software helpt. “Installeer geen applicaties op je telefoon die meer informatie verzamelen, dan je logischerwijs zou verwachten te geven’, verteld Blokhuis.

Mocht je toch nog in aanmerking komen met cybercrime, zorg dan allereerst dat jijzelf veilig bent. “Het is eigenlijk heel simpel. Je begint bij hetzelfde als wat je zou doen bij een normale inbraak”, vertelt Blokhuis. Hierna, als de aanval bijvoorbeeld op je computer gebeurt, zet je het apparaat op vliegtuigmodus en vervolgens in slaapstand. “Hulptroepen inschakelen mag ook. Veel mensen weten dit niet, maar als je te maken krijgt met een cyberaanval en je ziet het gebeuren, is dat een criminele daad die je op heterdaad betrapt. 112 mag daarvoor gebeld worden.” Een gecoördineerde reactie op cyberaanvallen, blijft ondanks de daling dus erg van belang.

Over de auteur

Sofie Bravenboer

Hi! Ik ben Sofie. Sinds kort eerstejaars op de school voor journalistiek. Daarnaast een fanatiek dansende, feest, dier en muziek liefhebbende 17 jarige. Ik kom uit een stadje hier, lekker dichtbij genaamd Woerden. Graag volg ik het nieuws via online platformen en luister ik naar radio en podcasts wanneer ik de kans krijg. In de toekomst hoop ik prof te worden op het gebied van schrijven en presenteren, maar mocht ik toevallig bij de radio terechtkomen of documentairemaker worden, heb ik daar ook geen problemen mee. Kortom, iemand die dit jaar specifieker uit hoopt te vinden welke richting ze op wilt. ;)