Amersfoort

Selecteer Pagina

Politiek café geeft opheldering over het parkeerbeleid

Politiek café geeft opheldering over het parkeerbeleid

Dillian Hos raadslid en initiatiefnemer van het politiek café

AMERSFOORT – De onduidelijkheid over het nieuwe parkeerbeleid komt direct naar boven bij het politiek café van GroenLinks en de PvdA. Wanneer de presentatie begint, worden al snel handen de lucht in gestoken. Veel mensen hebben vraagtekens bij het referendum over parkeervergunningen. “Samen met de PvdA willen we onze leden informeren over het voorstel voor het parkeerbeleid, zodat ze duidelijkheid hebben waarvoor ze stemmen bij het raadgevend referendum”, vertelt initiatiefnemer Dillian Hos raadslid van GroenLinks. 

Om de stad leefbaar, groen en gezond te houden wil de gemeente een andere aanpak hanteren voor parkeren. De bedoeling is om in stappen parkeren op straat alleen toegankelijk te maken wanneer je geld betaalt of een vergunning hebt. GroenLinks is het hiermee eens. “Waar ons hart ligt is het klimaatprobleem”, vertelt Hos. Dit voorstel draagt bij aan het verhelpen van de klimaatproblemen.

De onduidelijkheid komt doordat er in eerste instantie naar buiten kwam dat het betaald parkeren direct in heel Amersfoort ingesteld zou worden. Dit is niet zo. “We gaan eerst voor de wijken waar de parkeeroverlast nu al groot is betaald parkeren doorvoeren, daarna volgt de rest”, vertelt Hos tijdens de presentatie.

In het tweede voorstel komt duidelijkheid ten opzichte van het beleid. Zoals een vrouw in het publiek een terechte opmerking maakt: “Het Openbaar Vervoer is niet goed op dit moment. Dit zal veranderd moeten worden voordat het voorstel kan worden ingevoerd”. Hos is het hiermee eens. Dit probleem zal in het tweede voorstel beter uitgewerkt worden.

Deelnemers krijgen tijdens het politiek café de tijd om hun vragen te stellen en meningen te delen. “Waarom wordt dit beleid niet stilzwijgend doorgevoerd?” vroeg een man in het publiek. Iedereen begon te lachen en begreep zijn punt. Door het zogeheten waterbedeffect is dit niet mogelijk. Als betaald parkeren wordt ingevoerd in een wijk waar parkeeroverlast is dan verschuift het probleem naar de wijken daaromheen.

Om mensen duidelijkheid te geven tijdens het politiek café over het voorstel moesten ze in actie komen. Aan de ene kant van de kamer hangt een duimpje omhoog en aan de andere kant van de kamer een duimpje omlaag. Op het bord verschijnen verschillende stellingen. Mensen lopen van de ene kant naar de andere kant van de kamer. Dit zet mensen aan het denken. Een voorbeeld van een stelling is ‘openbaar vervoer moet gratis worden als het beleid is ingesteld’. Mede-initiatiefnemer Rob Smulders, raadslid van de PvdA,  loopt met een microfoon rond om bij iedere stelling mensen het woord te geven. Doordat je op een actieve manier gaat nadenken over het beleid kun je ook een beter besluit nemen of je een voor- of tegenstander bent van het beleid.

“Het politiek café heeft mij een duidelijk beeld gegeven over de nadelen en de voordelen van het beleid. Hierdoor kan ik een goede keuze maken bij het referendum”, vertelt Karen, deelneemster van het politiek café, na afloop van de presentatie. “Ik hoop dat de argumenten die hier nu over de tafel zijn gegaan ook bij de campagne meegenomen worden. Om een realistisch beeld te schetsen wat het mensen kost en wat het ze oplevert”, vervolgt Karen. Het politiek café geeft de deelnemers duidelijkheid over het beleid. “We hebben de deelnemers van het politiek café geïnformeerd en aan het denken aangezet. Ik vind de avond geslaagd”, vertelt Dillian Hos, wanneer het politiek café ten einde komt.

Over de auteur

Lois Doornheim

Lois Doornheim (2005) studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Als journalist streeft ze naar de gevoeligheid en emoties in verhalen. Deze verhalen zoekt ze op in Utrecht. Daarbij zoekt ze actuele en relevante onderwerpen. Nieuws dat mensen aan het denken zet en wat ze meenemen in hun eigen leven. Vorig jaar heeft ze een film oriëntatie gevolgd bij Open Studie. Hier heeft ze onder andere een gevoelige korte documentaire gemaakt met als hoofdthema 'aanraking'. Ze wil de uitlaatklep zijn van belangrijke maatschappelijke thema's. Ze deelt verhalen met een unieke kijk en kwetsbare en betekenisvolle thema's. Momenteel studeert Lois Doornheim aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze producties over het centrum van Utrecht maakt. Lois Doornheim is bereikbaar via onderstaand e-mailadres voor uitnodigen, vragen en tips. lois.doornheim@student.hu.nl