Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

GroenLinks-PVDA haalt meeste stemmen in De Bilt

GroenLinks-PVDA haalt meeste stemmen in De Bilt

Verkiezingsuitslag De Bilt. Bron: De Telegraaf

DE BILT – GroenLinks-PVDA gaat er met de meeste stemmen vandoor, gevolgd door de VVD en de PVV. Op 22 november mocht gemeente De Bilt weer richting de stembus om haar stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het valt op dat de PVV hier niet het grootste is geworden.

De PVV heeft met een groot verschil de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 gewonnen. De partij kreeg in tweehonderdvijftig gemeenten de meeste stemmen. Wat opvalt is dat de PVV een groot gat moet laten als je kijkt naar het aantal stemmen binnen de gemeente De Bilt. GroenLinks-PVDA is hier namelijk de grootste geworden met 22,5% van de stemmen. Vlak daarachter volgt de VVD met 20,4% van de stemmen en de PVV komt maar op 13,2% van de stemmen uit. 

De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen in De Bilt was hoger dan de landelijke opkomst. In De Bilt kwamen 83,7% van de stemgerechtigden naar de stembus. Dat is meer dan de landelijke opkomst, die dit jaar 77,8% bedroeg.

Nu alle stemmen zijn geteld, kan de formatie beginnen. Veel partijen hebben zich al uitgesproken dat ze niet willen gaan samenwerken met de PVV. Zo geeft ook Donja Hoevers, fractievoorzitter van de Biltse D66 fractie aan, dat haar partij nooit gaat samenwerken met de PVV, ook als de partij niet gewonnen zou hebben. ‘Daar gaan we niet aan beginnen’, zegt ze duidelijk. Er is bij D66 dan ook geen enkele twijfel om ook maar een beetje te denken aan een coalitie met de PVV waar D66 deel van uitmaakt.

Donja Hoevers laat weten dat ze wel teleurgesteld was in de landelijke uitslag, maar respecteert ook dat Nederland haar stem heeft laten horen. Wel kijkt ze positief naar de uitslag binnen de gemeente. Het geeft haar een fijn idee dat er meer naar links gestemd is dan dat de landelijke uitslag laat zien. 

Over de auteur

Bram van der Vegt

Bram van der Vegt (2003) is een beginnend journalist uit Heiloo en studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Deze net uit de startblokken gesprongen journalist heeft een brede interesse en is erg nieuwsgierig. Hij maakt graag nieuws over actuele onderwerpen die spelen in de samenleving, sport, vrijetijdsbesteding en het weer. Voor vragen en contact is Bram bereikbaar via: bram.vandervegt@student.hu.nl