Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Biltse kinderen leren over cyberveiligheid: ‘Ze slapen met hun online deuren en ramen open’

Biltse kinderen leren over cyberveiligheid: ‘Ze slapen met hun online deuren en ramen open’

De digitalisering dendert alsmaar door en dat brengt positieve ontwikkelingen met zich mee. Toch zijn er ook gevaren aan deze ontwikkeling. De jeugd komt steeds eerder in aanraking met een mobieltje of een iPad, maar jongeren zijn zich niet altijd bewust van de online gevaren die op de loer liggen. De gemeente De Bilt merkt dit op en onderneemt actie, door middel van een videospel kinderen veilig over het internet te laten surfen.

Gemeente De Bilt trapte zes februari af met haar nieuwe campagne. De gemeente De Bilt is een samenwerking gestart met de organisatie van ‘HackShield’, een videospel waar kinderen kunnen leren over cyberveiligheid. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud kunnen in het videospel op een speelse manier kennismaken met de gevaren op het internet.

Online gevaren

HackShield probeert met haar game kinderen veilig om te laten gaan met digitale dreigingen. Shelley van Dijk, communicatiemanager bij HackShield, vertelt: ‘Kinderen zijn steeds jonger online, en dat terwijl ze goed van vertrouwen zijn en de niet weten welke risico’s ze lopen.’ Van Dijk benadrukt de grootte van het probleem: ‘Kinderen slapen als het ware met hun online ramen en deuren open.’

Cybersecurity onderzoeker Rick van der Kleij is het er mee eens dat de jeugd zich niet bewust is van de online gevaren: ‘Ze weten echt wel wat hacken is, maar ze zijn zich over het algemeen onvoldoende bewust van de risico’s.’

De samenwerking tussen de gemeente en HackShield biedt inzichten voor de organisatie van het videospel: ‘Binnen de gemeente is online veiligheid een belangrijk onderwerp. Zij ziet hoe haar inwoners geraakt worden door cybercriminaliteit met alle gevolgen van dien’, zegt Van Dijk. Van Dijk beschrijft waarom het daarom belangrijk is dat er actie ondernomen wordt: ‘Preventie is daarom van enorm belang en daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.’

Videospel

De campagne is in samenwerking met basisscholen in De Bilt, vanuit de organisatie van Hackshield wordt er een uitgebreid lessenpakket aangeboden. ‘Het pakket bestaat uit zogeheten klassenquests, waar verschillende thema’s worden behandeld’, vertelt Shelley van Dijk. Wie denkt dat het slechts simpele onderwerpen bevat, heeft het mis. Via de lessen maken kinderen kennis met verschillende complexe dreigingen op het internet. Van Dijk vertelt: ‘Iedere ‘quest’ behandelt een thema rond cyberveiligheid, zoals bijvoorbeeld phishing.’ Bij phishing wordt er onder valse voorwaarden gevraagd naar onder andere creditcardgegevens of persoonlijke informatie. Met deze gegevens worden vervolgens bankrekeningen geplunderd.

De organisatie van Hackshield zag dat cyberveiligheid geen onderdeel was van het onderwijscurriculum en besloot zelf actie te ondernemen. ‘HackShield besloot niet te wachten tot cyberveiligheid in het curriculum wordt opgenomen, maar zelf het initiatief te nemen op kinderen een cyberveilige toekomst te bieden’, zegt Van Dijk.

Van der Kleij is het er mee eens dat er meer aandacht moet komen voor cyberveiligheid in het onderwijs: ‘Er moet meer aandacht voor komen. Waarom leren we wel Frans, maar is er nauwelijks aandacht voor digitale weerbaarheid?’

Momenteel werkt HackShield samen 190 Nederlandse gemeenten. Politie en gemeente roepen via een video “hun” jeugd op om ‘cyberagent’ te worden. Voor de zomervakantie zullen de beste ‘cyberagenten’ een echte huldiging krijgen door de burgemeester en de lokale politie.

Door verschillende partijen met een gezamenlijk doel te laten samenwerken ontstaat er een doelgericht plan om kinderen te beschermen tegen cybercriminaliteit. In de vorm van een videospel zal het toegankelijker worden voor de jeugd, waardoor er in de toekomst minder cybercriminelen succesvol zullen zijn volgens betrokkenen.

Chris Bond was in het Biltse gemeentehuis en sprak daar woordvoerder Jeannette Disseldorp. Hij vroeg haar naar de redenen waarom de gemeente videospel ‘HackShield’ heeft gelanceerd en waar de gemeente op inzet om Biltse jeugd te beschermen op het internet.

Over de auteur

Karel Osthoff

Karel Osthoff is een opkomend journalist die momenteel studeert aan de Hogeschool Utrecht. Hij is vooral actief met sportjournalistiek, maar schroomt niet om zijn horizon te verbreden. Als journalist zijnde hoopt hij de ongehoorde kant van een verhaal, een stem te kunnen geven. Komende tijd zal hij zich focussen op Utrecht-Zuid en op deze site items publiceren.