Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Bevolkingssamenstelling De Bilt verandert

Bevolkingssamenstelling De Bilt verandert

In gemeente De Bilt is er vanaf 2022 tot 2023 een toename geweest van inwoners met een buitenlandse achtergrond en het aantal inwoners met alleen een Nederlandse achtergrond is juist gedaald. Deze verhouding is in het afgelopen decennium nog nooit zo groot geweest. Is dit in gemeente De Bilt opgevallen en zal het gevolgen hebben?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in totaal 508 inwoners met een buitenlandse achtergrond zijn bijgekomen in De Bilt en er juist een afname is van 132 autochtone Nederlanders.

Het land waarvan de toename inwoners het grootst is, is Marokko met achtenvijftig personen. Wat bijzonder is, is dat Indonesië – het land waar de meeste mensen met een buitenlandse achtergrond in De Bilt hun roots hebben liggen – een afname heeft van 32 inwoners.


Statushouders

Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, een organisatie zich inzet voor statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen) en hen onder andere maatschappelijke hulp en taalbegeleiding aanbiedt, heeft deze toename ook gemerkt: ‘Jazeker wij moeten meer mensen gaan begeleiden. De gemeente moet meer statushouders gaan vestigen en aan ons de taak om deze te begeleiden.’
In 2022 moest gemeente De Bilt negenenvijftig statushouders opvangen, en in 2023 had de gemeente de taakstelling om er 121 op te vangen. Dat is dus verdubbeld in een jaar tijd. ‘Wij moeten meer doen dan de jaren hiervoor. Wij zijn vorig jaar begonnen met de opvang, maar dat hebben we toen niet goed genoeg gedaan. Daarom moeten we dat dit jaar gaan inhalen’, aldus Steunpunt Vluchtelingen De Bilt.
Nu de spreidingswet is aangenomen en iedereen meer vluchtelingen moet opvangen, moet de Bilt dat dus ook. Gemeente De Bilt moet minimaal 277 vluchtelingen gaan opvangen en vertelt in een nieuwsbericht dat ze de verantwoordelijkheid voelen om dat te doen. Ze vertellen dat ze het niet alleen moeten doen, maar dat ze het ook willen doen. Nadeel hieraan voor Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, is dat ze met hun achterstand van vorig jaar, binnenkort ook nog eens 277 vluchtelingen moeten gaan begeleiden

Niet bijzonder genoeg

In totaal heeft één op de vijf inwoners van gemeente De Bilt een buitenlandse achtergrond, maar Sander van Oorspronk, senior communicatieadviseur van gemeente De Bilt, kijkt daar niet zo van op. Ook niet van de toename inwoners van 2022 tot 2023 met een buitenlandse achtergrond. ‘Deze verandering in bevolkingssamenstelling is wat ons betreft niet significant genoeg om iets inhoudelijks over te kunnen zeggen’, vertelt Van Oorspronk. ‘We voeren geen gemeentelijk beleid ten aanzien van specifieke bevolkingsgroepen en hun vestiging in, of vertrek uit de gemeente. Op landelijk niveau zou je deze cijfers misschien ook nog terug kunnen zien, maar voor ons, op lokaal niveau, is het niet relevant genoeg om gevolgen voor gemeente De Bilt te kunnen duiden.’ De verandering van de bevolking lijkt voor nu dus niet bijzonder genoeg te zijn, en zal daarom waarschijnlijk nog geen impact gaan hebben op gemeente De Bilt.

Over de auteur

Jacob Valk

Ik ben Jacob en ik studeer journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben achttien jaar en ik houd me graag bezig met het lokale nieuws, vaak nieuws uit mijn eigen dorp. Ook doe ik in het dagelijks leven veel aan sport en probeer ik daarom af en toe een productie te maken over sport.