Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Week van de Duurzaamheid: Repair Café Den Dolder organiseert eerste Special Edition

Week van de Duurzaamheid: Repair Café Den Dolder organiseert eerste Special Edition

Een reparatie in het Repair Café in Den Dolder Foto: Karin Koekkoek

DEN DOLDER – Aan het einde van de Dolderseweg, tussen de bloemengeur van de bloemenzaak ernaast, klinkt gelach uit De Werkwinkel, het onderkomen van het Repair Café. Er worden veel voorbereidingen getroffen. In het kader van de Week van de Duurzaamheid organiseerde de vrijwilligers van het café op 14 oktober een Special Edition, waarbij dit keer alleen kleding en speelgoed werd ingezameld voor het goede doel.

De bonen worden gemalen en de kopjes koffie staan al klaar voor de verwachtte bezoekers van de Special Edition. Karin Koekkoek, coördinator van het Repair Café, is druk bezig met de voorbereidingen. Het Repair Café in Den Dolder is in juni 2022 opgezet door onder andere Koekkoek met steun van Samen Duurzaam Zeist. Elke derde zaterdag van de maand zijn de buurtbewoners welkom voor een reparatie en een kop koffie. Kapotte apparaten worden ingeleverd en gerepareerd door de vrijwilligers. Deze maand gaat het net even anders dan altijd tijdens de Special Edition om stil te staan bij het belang van duurzaamheid.

Special Edition

Karin Koekkoek gaat zitten aan tafel en bladert door het gastenboek met foto’s van de afgelopen maanden. ‘Normaal gesproken richten wij ons op de reparatie van allerlei spullen,’ vertelt Koekkoek terwijl ze foto’s aanwijst waarop een verwarming en een koffiezetapparaat gerepareerd wordt. ‘Wij vinden het leuk om bij de Special Edition in de Week van de Duurzaamheid een keer wat anders te doen.’ Deze keer kan er kleding en speelgoed ingeleverd worden. In welke staat de spullen binnenkomen maakt voor de vrijwilligers niks uit, als het stuk is wordt het gerepareerd zodat het klaar is om gedoneerd te worden. Koekkoek zit met zenuwen naar de deur te kijken tot de eerste bezoekers binnenkomen. ‘Spanning heb ik zeker, want dit is de eerste keer dat we een Special Edition organiseren. Ik heb geen idee wat de opkomst zal zijn.’

De gedoneerde kleding en het speelgoed zal geschonken worden aan Stichting Kinderen In Nood. Het zal terechtkomen in Roemenië, Polen en Oekraïne, waar kinderen in gezinnen leven die niet veel te besteden hebben of leven in een oorlogsgebied.

Het Repair Café

Elke maand staat de reparatietafel vol met kapotte apparaten. Of het elektronica, fietsen of gescheurde kleding is, volgens de vrijwilligers is niks te gek. Ze repareren het stuk voor stuk. De bezoekers hoeven niks te betalen, wel staat er tegenover dat ze zelf moeten helpen met de reparatie. Volgens Koekkoek kan vijftig procent van de binnengebrachte spullen daadwerkelijk gerepareerd worden en zorgt dat ervoor dat de afvalberg minder groot wordt. Maar vaak gaat het niet alleen daarom: ‘Voor velen zijn de kapotte spullen dierbaar voor hen. De mensen zijn dankbaar als de reparatie gelukt is en het is fijn om daaraan bij te dragen,’ vertelt Koekkoek.

Het idee om een Repair Café te beginnen in Den Dolder begon toen Koekkoek verhuisde naar het dorp tijdens de coronapandemie. ‘Ik werkte vanuit huis en kende Den Dolder niet, ik wilde iets gaan doen om het dorp te leren kennen,’ vertelt Koekkoek. Door te pijlen waar het dorp behoefte aan had, is het Repair Café tot stand gekomen. ‘Ik wilde iets opzetten wat bij mij past en wat heel dicht bij mij staat. Dat is zeker gelukt.’

Het Repair Café concept bestaat al een langere tijd. Het is in 2009 door Martine Postma in Amsterdam opgezet en na een groot succes is het doorgetrokken naar andere steden en zelfs naar andere landen. Volgens Koekkoek zit het woord ‘Café’ niet zonder reden in de naam; ‘We repareren in een gezellige setting. Mensen kunnen ook langskomen voor alleen een kopje koffie en een gezellig praatje.’

Koekkoek is zelf erg bezig met duurzaamheid. ‘Duurzaamheid zie ik niet alleen als het repareren van materialen. Ik zie dat wanneer mensen het Repair Café binnenkomen en nog geen stap over de drempel hebben gezet, er een heel levensverhaal naar buiten komt. Duurzaamheid is ook voor de verbinding van mensen.’ Als het gaat om duurzaamheid of contact tussen de buurtbewoners, volgens Koekkoek draagt het Repair Café daar op beide vlakken aan bij.

Vrijwilligers

Het team van Repair Café Den Dolder bestaat momenteel uit vijftien vrijwilligers. In 2022 bestond het team nog uit vijf mensen en dat getal is volgens Koekkoek gegroeid dankzij de reclames op Facebook. ‘Soms komen vrijwilligers spontaan binnenlopen op de Repair Café dagen en vinden ze het leuk om te helpen met repareren,’ vertelt Koekkoek.

In de reparatiekamer naast de koffiehoek liggen de gereedschappen, naaimachines en schroeven klaar. Op de tafel ligt een zeil zodat het kapotte speelgoed en de kleding straks ongestoord gerepareerd kan worden. Hans, een van de vrijwilligers, zit aan de reparatietafel te wachten tot de eerste bezoekers binnenkomen.

Hans is zelf veel met duurzaamheid in de weer. Toen hij twee jaar geleden in Den Dolder kwam wonen, heeft hij bewust gekozen voor een huis met energielabel A en de komst van zonnepanelen op het dak staat op de planning. ‘Ik ben dagelijks bezig met de gedachte dat dingen duurzaam moeten zijn. Voor mij betekent duurzaamheid zo min mogelijk energie verbruiken en hergebruik van materialen. Dat stukje hergebruik is wat wij hier bij het Repair Café doen,’ vertelt Hans. Voor hem gaat het bij het Café niet alleen om de reparatie van spullen, maar ook om mensen bewust te maken van het feit dat spullen te repareren zijn en ze waar mogelijk uit te leggen hoe ze zelf kunnen repareren. ‘Het is leuk dat wij de spullen repareren, maar het is ook fijn als we iets achterlaten bij de mensen waar ze van kunnen leren. Ik hoop met het Repair Café deze boodschap aan anderen te kunnen overbrengen.’

Hieronder staat het audiofragment van verslaggeefster Loulou Hintzen als aanvullende informatie op dit nieuwsartikel. Ze geeft verslag van de Special Edition van het Repair Café in Den Dolder.

Over de auteur

Jil Galjé

Jil Galjé (2006) is journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Vanuit omgeving Zaanstad reist Jil als beginnend journalist naar Utrecht, waar ze graag te vinden is om nieuws te maken en enerverende verhalen te zoeken. Met interesses op het gebied van geschiedenis, cultuur en maatschappij, wil ze actuele onderwerpen toegankelijk maken voor de inwoners van omgeving Utrecht. Jil Galjé heeft journalistieke ervaring als hoofdredactrice bij redactie Prometheus, de schoolkrant van het Zaanlands Lyceum, waar ze jarenlang lief en leed in heeft gestoken om een krant te ontwikkelen voor de honderden lezers. Ze zou deze passie voor journalistiek graag willen doorzetten in haar verdere carrière als journalist met ambities in de krant- en mediawereld. Jil Galjé is te bereiken voor contact, nieuws- en journalistieke tips via jil.galje@student.hu.nl