Het is moeilijk producties maken over de Hamas-Israël oorlog voor studenten
Het is duidelijk dat de oorlog in Israël de studenten van de School voor de Journalistiek Utrecht raakt en bezighoudt. Het is het gesprek van de dag in veel lessen. Maar hoe maak je er nu goede, evenwichtige, relevante producties over vanuit Nederland? Of vanuit je hyperlocal Zeist of Amersfoort? SvJmedia doorzocht de landelijke en regionale websites van de school en vroeg docenten om inspirerende voorbeelden.
Zo draagt docent Milada Stipetic de reportage aan van Nina Swart uit B02. Drie dagen na de zwarte zaterdag 7 oktober, interviewde Nina voor GO-Buitenland drie jonge mensen die betrokken zijn bij de oorlog. Twee van hen wonen in Israël en een van hen heeft familie wonen in Palestina. Milada zegt hierover: “Mijn klas vond het echt heel moeilijk. Wat ik goed vind aan het verslag van Nina, is dat zij laat horen wat deze oorlog teweegbrengt bij mensen van dezelfde leeftijd als onze studenten. En, heel knap, ze bekijkt dat van beide kanten.” Lees hier het verhaal van Nina.
Podcastmaker uit Israël
Olivier Kikkert ook uit B02 regelde voor de radio-uitzending van 12 oktober een live-gesprek met podcastmaker Joop Soesan vanuit Israël. Kiki-Jane van Iterson en Lieve Scholtze deden het interview in de studio, in aanwezigheid van spraakmaker Olof van Joolen, chef algemene verslaggeverij van de Telegraaf. “Los van het einde van het gesprek dat wat abrupt was, deden ze dat heel knap”, aldus docent Milada. Beluister hier het gesprek.
Historische context
In klas B01 organiseerde Marnix Bootsma voor hun live-uitzending OnAir op 13 oktober een gesprek met Oscar Bergamin van het Grote Midden Oosten Platform. Hier lag de nadruk op de historische context van het conflict met vragen als: Hoe is het conflict ontstaan, wat is Israël van plan met hun nieuwe grondoffensief, wat kunnen we de komende tijd verwachten binnen deze oorlog? Buitenlanddocent Huib de Zeeuw zegt hierover: ‘Goed dat Marnix een bron heeft geregeld die de geschiedenis van dit conflict uitlegt zodat de jonge doelgroep beter kan begrijpen wat de oorzaken zijn van het al decennialang lopende conflict tussen Israël en de Palestijnen.’ Zie hier de uitzending.
Welke vlag op gemeentehuis
Voor de eerstejaarsstudenten die verhalen maken over hun hyperlocal, bleek het nog iets moeilijker om relevante verhalen te vinden. Wonen er Joden en Palestijnen met familie in Israël of Gaza in Zeist of Hilversum, en hoe kom je daarmee in contact? Het wel of niet hijsen, van welke vlag op het gemeentehuis was wel een duidelijk journalistiek onderwerp om op te pakken. Als een van de weinige studenten maakte Ninke Versluis uit klas D02 voor de lokale website Amersfoort daar deze productie over.
Zorgen in Nederland
Nu, meer dan twee weken na die zwarte zaterdag 7 oktober zien we in de Nederlandse media steeds meer verhalen over wat het conflict ook hier in Nederland teweegbrengt. Van hulpacties tot kritiek op de politiek en spanningen binnen de samenleving. Binnenkort dus ook vast op de websites van, voor en door studenten journalistiek.