SvJ media

Selecteer Pagina

Student Kiki-Jane deed training EU-factchecking en fact-finding: ‘Er is geen excuus om niet te leren’

Student Kiki-Jane deed training EU-factchecking en fact-finding: ‘Er is geen excuus om niet te leren’

Student Kiki-Jane deed training EU-factchecking en fact-finding: ‘Er is geen excuus om niet te leren’

Wat houdt de training EU-factchecking en fact-finding in, en wat heeft Kiki-Jane Iterson uit klas B02 daar geleerd?  ‘De training was gericht op de aankomende Europese verkiezingen, en zoals duidelijk naar voren kwam in de training, is het factchecken van de aankomende verkiezingen ontzettend belangrijk door de tijd waarin wij nu leven.  De training werd verzorgd door College of Europe en werd gegeven door professor Luciano Morganti.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Kiki-Jane Iterson. 

door | 27 01 2024, 11:01 | Uitblinkers

De training werd gegeven door professor Luciano Morganti  Foto’s :Kiki-Jane Itterson

De training begon met een uitleg over de Europese Unie. ‘What is de European Union?’, vroeg Morganti. Alhoewel ik als student journalistiek tussen journalisten zat die al veel meer ervaring hebben in het werkveld, bleef het akelig stil. Uit de allereerste vraag bleek dus al hoe moeilijk het is om uit te leggen wat de Europese Unie is en wat het inhoudt. Morganti vervolgende zijn uitleg, met aandacht voor de details, over de EU en het verhaal werd voor mij steeds duidelijker. Kort gezegd is de EU is een internationale organisatie waar de Europese landen samenwerken, gemeenschappelijke regels én de euro delen en bestaat uit verschillende instellingen. 

Fake news

De uitleg ging verder in ‘The European Public Sphere: challenges, issues and critical discussions. Hieruit bleek dat de EU nog moeite heeft met de publieke sferen. We zijn één internationale organisatie: de Europese Unie, maar elke lidstaat heeft nog zijn eigen kenmerken. Voelt een Italiaan zich wel verbonden met een Nederlander, alleen omdat we samen in de EU zitten?

Daarnaast richtten we ons verder op de invloed van de media en waarom factchecken belangrijk is. Morganti stelde de vraag of ik in Hongarije het nieuws zou geloven. Volmondig zei ik nee, omdat Viktor Orbán de macht heeft en invloed uitoefent op de media – waardoor de media dus niet onafhankelijk (kunnen) zijn. In welk land zou je het nieuws dan wel geloven? En welke rol speelt factchecken hierbij?  

Het is van groot belang om de aankomende verkiezingen te factchecken, om een kritische blik te blijven houden én om te weten wat waar is. Fake news verspreid zich razendsnel, het is de taak van de factcheckers om dit te verbeteren. Misschien vonden we het maken van factchecks tijdens GO niet altijd even leuk, maar het is wel belangrijk om als journalist de juiste informatie te verspreiden en of te checken of de juiste informatie verspreid wordt.  

Al met al was het een leuke en leerzame dag in Brussel, en heb ik aan het einde van de cursus een certificaat mogen ontvangen van College of Europe,’ zo schrijft gastredacteur Kiki-Jane die hoopt met dit verhaal ook andere studenten te stimuleren om interessante en relevante trainingen zoals deze, buiten de studie om te volgen. Want zoals ze aansluit bij de woorden van professor Morianti: ‘Er is geen excuus om niet te leren’.

Wil jij ook factchecken in een internationale setting, meld je dan aan voor de Honours EUfactcheck Elections Lab . Geen toegang? Mail dan elvira.vannoort@hu.nl (coördinator Honours).

De training vond plaats in het kader van het fact-checking project ‘Electi Facts: Euro 2024′, dat gesteund wordt door het European Media and Information Fund. 

Lees hier over de eerdere ‘Uitblinker’ op SvJmedia.nl, tweede jaarstudente Nomi Princen. Samen met een aantal andere SvJ studenten deed zij mee aan het ‘EUfactcheck programma’.

Kijk hier voor De vijf stappen van een goede factcheck.

Over de auteur