Hilversum

Selecteer Pagina

Zero waste wandeltour helpt tegen verspilling

Zero waste wandeltour helpt tegen verspilling

Copyright: Mees Blom

De zero waste wanteltour door Hilversum begint vrijdagochtend vroeg voor de deur van Dille & Kamille in het centrum. Een aantal mensen verzamelen zich daar voor de eerste najaarseditie van de zero waste tour met alle spullen die ze nodig hebben om afvalvrij boodschappen te doen. De zero waste tour informeert deelnemers over waar zij in Hilversum boodschappen kunnen doen om ervoor te zorgen dat zij minder verpakkingsafval hebben.

De gids, Marjolein Lever, begint met het vertellen wat zij gebruikt om duurzaam boodschappen te doen. Marjolein is niet alleen de gids, maar ook de organisator van de zero waste route. Zij is zelf veel bezig met het zoeken naar Hilversumse winkels die op een duurzame manier hun producten verkopen. Bijvoorbeeld door het gebruik van statiegeld verpakkingen of door mensen hun eigen verpakkingen mee te laten nemen.

Marjolein vertelt waarom het belangrijk is dat mensen zo min mogelijk afval produceren, ook als zij doen aan recyclen. “Ongeveer 45 procent van wat je in je plastic container gooit wordt gerecycled, de rest van het plastic wordt alsnog verbrand.” Dit is een van de argumenten die Marjolein noemt voor het verminderen van afval, later benoemt zij ook dit: “We weten allemaal dat plastics de zee in stromen en dat dit invloed heeft op dieren. Dit lijkt een ver van je bed show, maar eigenlijk heeft dit invloed op ons allemaal. Wij krijgen micro plastics uit eetverpakkingen ook binnen.”

Nadat Marjolein alle deelnemers iets meer heeft geleerd over zero waste bezoeken zij allemaal Dille & Kamille als eerste bedrijf in de zero waste tour. Er zijn bijvoorbeeld bijenwassen doekjes te koop waar kaas en boterhammen in bewaard kunnen worden en natuurlijk gemaakte hygiëne producten zoals deodorant in een potje en shampoo in de vorm van een zeepblok. Zodra iedereen zijn eerste producten heeft gescoord wandelt iedereen samen naar de volgende tussenstop.

De volgende winkel in de zero waste tour is GoodyFood, dit is een biologische supermarkt waar veel verpakking vrije artikelen worden verkocht. Hier wordt iedereen ontvangen door de eigenaar van de winkel, Jeroen Zentveld. Bij binnenkomst in de winkel ontvangt iedereen een gratis vers zakje dat gebruikt kan worden om groenten en fruit in te doen die je in de winkel koopt. “Bijna onze hele groente en fruit afdeling is verpakkingsvrij, daar kan je dus met je eigen zakje zelf je boodschappen uitzoeken. We kiezen er ook zoveel mogelijk voor om de onverpakte artikelen aan de man te brengen en deze zo groot mogelijk te presenteren.” Vertelt Isa Houtbeckers, de bedrijfsleider van GoodyFood. Zij laat ook zien dat er een aantal groenten zijn verpakt in biologisch afbreekbaar plastic. Als laatste voorbeeld geeft ze de statiegeld verpakkingen die de winkel hanteert. Zij hebben niet alleen statiegeld op flessen en blikjes, maar bijvoorbeeld ook op producten die verkocht worden in glazen potten.

Na het bezoek aan de biologische supermarkt gaat de tour door naar Simon Lévelt. Simon Lévelt is een koffiebranderij en theehandel. Iedereen wordt dan ook meteen gevraagd of zij liever een kopje thee of koffie willen. Terwijl Ilse Butzelaar, een medewerker van Simon Lévelt vertelt over het bedrijf heeft iedereen een kopje thee of koffie in hun hand. Simon Lévelt is een van de eerste Nederlandse bedrijven die biologische producten ging verkopen. Sinds kort zijn al hun koffiesoorten biologisch en zijn zij er mee bezig om hetzelfde te bereiken met al hun theesoorten. Ook kan je bij de Simon Lévelt jouw eigen verpakking meenemen voor de koffie of thee.

De laatste stop is een kaas- en delicatessenwinkel genaamd Echte Liefde. De deelnemers van de zero waste tour verzamelen zich voor de deur van de winkel, waar al het een en ander klaar staat voor hun aankomst. Mede-eigenaar Willem de Groot laat hier iedereen een paar kazen proeven terwijl hij vertelt over waar hun producten vandaan komen. Na dat iedereen een stukje kaas heeft geproefd is de zero waste tour weer over.

Voor de geïnteresseerden beantwoordde Marjolein achteraf nog wat vragen over zero waste. “Duurzaamheid en minder verspilling is iets dat ik zelf heel belangrijk vind, ik zie om mij heen veel alarmerende berichten over de grote hoeveelheden afval en de klimaatverandering. Ik wil de wereld graag zo goed mogelijk achterlaten, dus ben ik zelf begonnen met mensen te laten zien hoe makkelijk het is om kleine dingen te veranderen en hier heel veel mee te besparen.”

Over de auteur

Mees Blom

Mijn naam is Mees Blom, ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit Rotterdam, de mooiste stad van Nederland! Ik wil graag verschillende mensen hun verhalen overbrengen aan een grotere groep. Hierdoor hoop ik mezelf verder te ontwikkelen en er achter te komen waar mijn passie ligt.