Hilversum

Selecteer Pagina

Gemeenteraad erkent rol kerken van maatschappelijk belang

Gemeenteraad erkent rol kerken van maatschappelijk belang

Daarvoor pleitte ChristenUnie in de gemeenteraad van 6 december bij de behandeling van de Beleidsagenda WMO Samenleving. Dit zou moeten zorgen voor extra bewustzijn onder organisaties en bestuurders.Volgens de ChristenUnie spelen religieuze voorzieningen namelijk een belangrijke rol in de maatschappelijke ondersteuning van Hilversummers. Bas Nanninga, gemeenteraadszetel van ChristenUnie, heeft daarom een amendement ingediend om religieuze voorzieningen concreet te benoemen in de beleidsagenda. CDA heeft hierbij geholpen.

Op 12 december vindt er een lezing plaats in de Majellakapel in Bussum. De lezing, gegeven door hoogleraar politiek en filosofie Theo de Wit, gaat over de gevaarlijke alliantie tussen religie en politiek. Er wordt koffie en thee uitgedeeld. Het is koud zoals het alleen in stenen gebouwen koud kan zijn. De sfeer is vrij informeel, mensen rond de pensioenleeftijd zijn zachtjes in gesprek. Er wordt iemand vertelt dat de eerste rij gereserveerd is. Nadat iedereen zit en het geroezemoes voorbij is begint Theo te spreken.

‘De fusie van macht en geloof is nog steeds te zien in de politiek en filosofie.’ Vertelt Theo in de eerste paar minuten van zijn lezing, ‘Poetins regime komt vanuit de Orthodoxe kerk, Trump heeft met de Bijbel in zijn handen een speech gehouden.’ Theo maakt steeds voor context en uitleg voorbeelden en verbanden met de film ‘Dead man walking’ uit 1995. Er worden nog wat voorbeelden van politiek bedrijven met religie gegeven, daarna begint Theo over de democratie. ‘Democratie zoekt alleen een meerderheid met preferenties, hierdoor reist het populisme op.’ Ondertussen zijn er veel meeknikkende luisteraars. ‘Geloof is een gebied van schema’s en heersende codes. Een staatsvorm, gebaseerd op een religieuze of socialistische utopie, waarbij de macht vooral door één partij wordt uitgeoefend en nauwelijks oppositie wordt geduld, is nergens een succes gebleken. Een tolerante en pluriforme samenleving biedt de beste kansen voor het welzijn van de meeste mensen, maar niemand krijgt zo’n samenleving cadeau en zelfs als er een behoorlijk niveau van vrijheid en welzijn is bereikt kan dat niet in stand worden gehouden als er geen weerbaar democratisch bestel is.’ Theo geeft voorbeelden van zowel religieuze als niet religieuze staten bij het proces van politisering. De verbinding en scheidding van politiek en religie speelt hierbij de hoofdrol.

Na de lezing is er tijd voor nabespreken. De lezing van Theo wordt door de luisteraars geactualiseerd, het gaat over de verkiezingen, digitalisering en de huidige oorlogen die plaatsvinden. Iedereen gaat respectabel met elkaar om ondanks de meningsverschillen. De koffie is ondertussen al een tijdje op en de medewerkers in de kapel proberen er een einde aan te breien. Na afloop worden Theo en de organisator bedankt met bloemen en is er applaus.

zorgen

‘Door het expliciet in de beleidsstukken op te nemen denk ik dat het zorgt voor extra bewustzijn bij de organisaties, maar ook bij de bestuurders, waardoor we elkaar er dus wat vaker op kunnen aanspreken en dat partijen elkaar dan beter weten te vinden.’ Vertelt Bas Nanninga na de vraag waarom de gemeente dit nu pas erkent. Na een vraag over hoe Bas de toekomst van de vrijheid van meningsuiting en religie ziet na de grote winst van de PVV komt hij dichterbij zichzelf. ‘Ik maak me veel zorgen om de uitspraken die de PVV in het verleden heeft gedaan, deze uitspraken zorgen voor veel polarisatie en tegenstellingen binnen de samenleving, maar aan de andere kant maak ik me ook niet heel veel zorgen. Dat heeft ten eerste met mijn geloof te maken die me een bepaalde vastigheid biedt, het vertrouwen op God geeft mij een soort rust. Ten tweede hebben we ook een samengestelde grondwet en ik ben er niet van overtuigd dat de PVV in zijn eentje het voor elkaar krijgt onze grondwet aan te passen.’

‘De ontkerkelijking is al decennia lang aan de gang, maar in andere delen van de wereld zie je juist weer een opkomst, ik denk dat er veel behoefte is bij jongeren aan zingeving en dus ook aan de vorm van religie.’ Bas gaat verder over de behoefte van een moslimpartij in Nederland. ‘DENK is ook voor de moslimgemeenschap, zo wordt dat wel gezien. Binnen de kerkelijke gemeenschap zijn er ook Christenen die niks met de politiek te maken willen hebben, misschien is deze gedachtegang ook bij de Islamitische gemeenschap van toepassing.’ Nadat gevraagd werd waarom het Christendom dan wel zo een duidelijke rol in de politiek bespeeld noemt Bas een zin op uit de Bijbel: ‘Een lamp laat je schijnen in het donker, breng de kennis van God in de praktijk.’

Over de auteur

Wikke Olivier

Wikke Olivier (2004) is vooral geïnteresseerd in het creatieve deel van producties maken. Als eerstejaars student aan de HU School voor Journalistiek houdt hij zich bezig met zijn kennis en perspectieven te vebreden. Buiten de opleiding is hij werkzaam in de retail. Hij wil producties maken die mensen aan het denken zetten.