Hilversum

Selecteer Pagina

Internationale Vrouwendag: ook in Hilversum nog altijd belangrijk

Internationale Vrouwendag: ook in Hilversum nog altijd belangrijk

Elk jaar wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd en dat is niet geheel onbelangrijk: vrouwen hebben namelijk nog altijd niet dezelfde kansen als mannen. Dit is internationaal, nationaal en lokaal het geval, dus ook in de regio Hilversum wordt hier bij stil gestaan. Verschillende vrouwenclubs verenigen hun krachten en organiseren een groot evenement in het Brinkhuis waar vrouwen bij elkaar kunnen komen om deze belangrijke dag te vieren. Berb Darley van Berb Darley coaching en Marian Ellens van Xellens waren beiden als mede-organisatoren aanwezig op het evenement. 

Lokaal

Het mag dan wel Internationale Vrouwendag heten, maar lokaal in de regio Hilversum wordt hier ook aandacht aan besteed. Voor het tweede jaar op rij organiseren Berb Darley en Marian Ellens, samen met nog negen andere organisatrices, een dag vol in het teken van de vrouw. Het thema van Internationale Vrouwendag is dan ook: Één wereld, duizend vrouwen. ‘Wij maken ons hard om vrouwen méér en gelijke rechten te geven’, vertelt Darley. Op het evenement zelf doen zij dit door, onder andere, het goede doel van CosmoQueen te steunen. Dit is een organisatie die kansarme vrouwen de gelegenheid geeft om aan het werk te gaan. Op deze manier, en nog vele anderen, draagt het evenement in het Brinkhuis bij aan het lokaal aandacht vragen voor de positie van de vrouw.

Huidige situatie

Het lijkt misschien alsof we in Nederland al heel ver zijn op het gebied van gendergelijkheid, maar het blijft belangrijk om stil te staan bij Internationale Vrouwendag.

Julia van den Muijsenberg, werkzaam bij Amnesty International, vertelt namelijk dat die gelijkheid er nog niet volledig is. ‘Zowel in Nederland niet, als wereldwijd niet’, aldus Van den Muijsenberg. Er kan volgens haar dus ook in Nederland nog veel verbeterd worden op het gebied van de rechten van de vrouw. We zijn in Nederland bijvoorbeeld pas net aan het leren begrijpen waarom consent zo belangrijk is. ‘Dat is een hele mooie verandering, maar nu denken dat het voldoende is en maar op onze lauweren rusten, zou doodzonde zijn.’ Ook Ellens en Darley benadrukken dat het belangrijk blijft om aandacht te vragen voor de positie van de vrouw. ‘We zijn al 150 jaar op weg, maar we zijn er nog niet.’ 

Aanpakken probleem

Het probleem rond om genderongelijkheid en de positie van de vrouw in Nederland is dus nog niet voldoende opgelost. Volgens Ellens is het daarom belangrijk dat we beginnen bij het begin: naar elkaar leren luisteren: ‘Je leert schrijven en lezen, maar niet luisteren.’ En dat juist terwijl het zo belangrijk is om naar iemands grenzen te luisteren. ‘We zouden op jonge leeftijd moeten leren voelen of iets of iemand te dichtbij komt’, aldus Darley. Het is volgens haar belangrijk dat we over dit soort zaken blijven praten. Ook Van den Muijsenberg wijst erop dat genderongelijkheid op heel veel plekken en op veel manieren tegelijk aangepakt moet worden. ‘Vanuit Amnesty kijken we naar de wet. Zo hebben we ons hard gemaakt om de verkrachtingswetgeving voortaan om toestemming te laten draaien.’ Volgens haar helpt dit dan ook de positie van de vrouw te verbeteren. ‘Goede wetgeving is zeker een stukje in de puzzel.’

Video

Vandaag vertellen Berb Darley en Marian Ellens over het belang van Internationale Vrouwendag en het bijbehorende event dat zij mede organiseren en vormgeven, genaamd de Gooische Internationale Vrouwendag.

door: Annemarie Lekkerkerker

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.