Houten

Selecteer Pagina

Drukbezochte informatieavond AZC trekt zowel voor- als tegenstanders

Drukbezochte informatieavond AZC trekt zowel voor- als tegenstanders

Voor de informatieavond is door tegenstander een spandoek opgehangen met de tekst: 'GEEN AZC DORP'.

HOUTEN – De gemeente Houten organiseerde een informatieavond over de komst van een AZC aan de Rietdijk.  Ook andere maatschappelijke organisaties zoals de Voedselbank en Doorgeefluik worden betrokken bij de plannen van de gemeente. De avond was bedoeld om een klein groepje inwoners te informeren, maar de opkomst was uiteindelijk meer dan twee keer zoveel dan er werd verwacht.

Op 27 november werd door de gemeente Houten een informatieavond georganiseerd de kerk ‘De Lichtboog’ om de plannen te presenteren over de komst van het AZC en de aangesloten maatschappelijke organisaties. Echter stuit het al sinds de aankondiging op weerstand van de lokale bewoners. Ook is er een bewonerscommissie in het leven geroepen om duidelijk te maken dat ze het er niet eens zijn. Voorzitter Matthieu Smit is niet te spreken over de plannen van de gemeente: ‘Dit plan is totaal niet in lijn met het Houtens DNA’, aldus Smit. Het grootste probleem voor de bewonerscommissie is niet zozeer de komst van AZC, maar wel de hoeveelheid asielzoekers. ‘Wij zijn niet tegen asielzoeker’, begint Smit. Wij zien de noodzaak van dit, maar dit is veel te massaal.’

Ondanks alle weerstand zijn er ook mensen die het plan wel zien zitten. Zo vertelde voorstander Gini Mulder dat zij niet kan begrijpen dat er überhaupt tegenstanders zijn van de plannen. ‘Ik snap het probleem niet. Dit zijn gewoon mensen die in hun thuisland te maken hebben met een ernstige situatie’, aldus Mulder. Ook vind zij de plannen om de maatschappelijke organisaties te betrekken bij de plannen een groot pluspunt en denkt dat hiermee een extra probleem kan worden opgelost.. ‘Dat is zeker mooi’, begint Mulder. ‘Ik weet namelijk dat deze organisatie al heel lang opzoek zijn naar permanente oplossingen’.

Een week voor de informatieavond werden de eerste tegenstellingen in de gemeente al duidelijk toen er een bord geplaatst werd aan de Rietdijk met de tekst: ‘Woningbouw oké, azc nee.’ Vlak voordat het bord werd verwijderd, hadden een aantal voorstanders de leus nog veranderd naar: ‘Woningbouw oké, AZC welkom.’ De meningen over de komst van het AZC zijn vooralsnog verdeeld en inmiddels is er dan ook besloten door de gemeente dat het plan nog niet is goed gekeurd en terug gaat nar de tekentafel.

Luister hier de audio-interview van Robin Qasem met tegenstander Mattieu Smit en voorstander Gini Mulder over de mogelijke komst van het AZC en de aangesloten maatschappelijke organisaties:

Over de auteur

Robin Qasem

Robin Qasem (2001) geboren en getogen in Rotterdam, is een beginnend student aan de bacheloropleiding journalistiek in Utrecht. Gedreven door zijn liefde voor waarheid, poogt Robin het achterliggende verhaal te vinden en de stemmen te laten horen die vaak worden genegeerd. Hij is niet bang om op zoek te gaan naar de feiten, zelfs als dit betekent dat hij tegen de stroom in moet zwemmen. Op jonge leeftijd ontwikkelde Robin al een interesse in nieuws en maatschappelijke kwesties. Als kind was hij altijd nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en had hij een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Het was dan ook geen verrassing dat hij uiteindelijk bij de journalistiek terecht is gekomen. Na het afronden van de middelbare school heeft Robin in zijn tussenjaar onder andere vrijwillig nieuwsberichten geschreven voor de Feyenoord-fan website; FR-Fans.nl. Hier begon hij zijn reis om zijn vaardigheden als journalist te ontwikkelen en zijn passie voor schrijven verder te verkennen. Het doel van Robin is om tijdens zijn opleiding veel meer verschillende aspecten van journalistiek te leren, waaronder nieuwsverslaggeving, onderzoeksjournalistiek en interviewtechnieken, waarmee hij in de toekomst hoopt het medialandschap te gaan veroveren.