Houten

Selecteer Pagina

Lichtkunst festival VONK in Fort de Batterijen.

Lichtkunst festival VONK in Fort de Batterijen.

Kunstwerk bij de ingang van lichtkunstfestival VONK

HOUTEN – VONK is een lichtkunst festival georganiseerd door theater Aan de Slinger. Dit jaar wordt het gehouden bij Fort de Batterijen in Nieuwegein. Het festival duurt de hele herfstvakantie en is elke dag geopend vanaf zeven uur s ’avonds. Het festival bestaat uit meer dan 15 kunstwerken en een audioroute rondom het thema.

Als je het terrein op loopt, word je meteen begroet door de naam van het festival in felgroene lichten. Het festival is met opzet bij een fort zodat ze gebruik kunnen maken van de natuur en dat kunnen combineren met de kunstwerken. Het thema van het festival is ‘Wij, de aarde’ wat ook goed past bij de natuur rondom het fort. Naast visuele kunstwerken is er ook een luisterroute rondom dit thema. Volgens bezoekers biedt dat een enorme meerwaarde in vergelijking met andere jaren, toen er nog geen luisterroute bij zat. De luisterroute maakt alles meer een geheel en zorgt ervoor dat er een verhaallijn inzit.

Bea Nederhoff is een van de oprichters van dit festival. Ze merkte op dat er veel kunstfestivals waren, maar weinig specifiek voor lichtkunst. Met het festival hoopt Nederhoff meer mensen in aanraking te laten komen met lichtkunst. Dit is niet de eerste editie van het festival maar wel de eerste die plaatsvindt bij Fort de Batterijen. Voordat ze bij dit fort uit zijn gekomen, hadden ze twee andere forten gevonden. De eerste, waar het festival normaal is, kon niet gebruikt worden doordat er dassen zaten. Het fort dat ze daarna hadden gevonden, zat vol met vleermuizen. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij Fort de Batterijen in Nieuwegein waar ze na het flora en fauna onderzoek kunnen beginnen aan de voorbereidingen.

De vorige editie van het festival was twee jaar geleden een groot succes. Het was toen net na corona en iedereen had zin om eindelijk weer iets buitenshuis te doen. Daarnaast was het ook een van de weinige uitjes in de herfstvakantie. Nu zijn er natuurlijk meer dingen te doen, maar het festival heeft zijn populariteit nog niet verloren. Veel tijdssloten voor vrijdag waren al helemaal vol geboekt aan het begin van de week. Hierdoor hebben ze de capaciteit vergroot van vijftig naar zeventig mensen per kwartier.

Het festival is voor een groot deel buiten, maar ook binnen in het fort zijn meerdere kunstwerken te zien. Neerhof heeft voor forten gekozen omdat ze iets spannends hebben. Ze hebben veel gebruik gemaakt van de ruimte ter plekke en van de natuur. In het water was er een fontein met allemaal lichten erin en ze hebben veel bomen belicht op verschillende manieren. Ook kon je een bunker binnenlopen gevuld met mist. Eenmaal in de bunker kon je niks meer zien behalve de lichtstroken.

Door de regen op vrijdagavond lukte het niet helemaal om de grand opening te krijgen die ze gewenst hadden. De wethouder van cultuur zou het openen door op een rode knop te drukken voor een kunstwerk. Door de regen was de grond onder de beamer alleen erg modderig geworden en daardoor was de beamer weggezakt. Dit is later op de avond weer goed gezet, maar hierdoor heeft de opening onder een tent plaatsgevonden. Voor de rest van het programma was de regen geen groot probleem doordat alles buiten waterproof was.

Ook bezoeker Astrid Nieuwets was zeer onder de indruk van het festival. Ze had ervan gehoord via een vriendin met wie ze daar was. Haar vriendin was het festival tegengekomen op social media en had Astrid meegevraagd. Dit was haar eerste keer bij VONK en ook is ze nooit eerder naar een lichtkunstfestival gegaan. Ze gaat graag naar andere kunstfestivals en ze is ook zeker van plan om volgend jaar terug te komen.

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.