Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

sfeervolle kerstwandeling

sfeervolle kerstwandeling

Hier is de optocht van mensen

Nieuwegein-Om in de kerstsfeer te komen is er een kersttocht georganiseerd in Nieuwegein. Hierbij komen er allerlei mensen samen om een wandeling te maken. Tientallen mensen vinden dit een leuk idee en doen hieraan mee.

Een grijze lucht, donkere wolken die het zonlicht blokkeren, of terwijl, een koude dag. Desondanks zijn er tientallen mensen die de tocht lopen. De opkomst bestaat vooral uit vele opa’s en oma’s, samen met hun kleinkinderen. Het evenement is georganiseerd door Sport en Bewegen Nieuwegein. Het is georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen tijdens de kerstdagen. Sport en Bewegen Nieuwegein organiseert jaarlijks meerdere wandeltochten om in beweging te blijven. ‘We hebben al vijf wandeltochten gedaan’ , liet de woordvoerder weten. Dit soort acties tegen eenzaamheid zijn hard nodig, want uit onderzoek van Psycholoog.nl blijkt dat één op de vier ouderen zich eenzaam voelt tijdens de feestdagen.

Vrijdag 15 december komt iedereen die meedoet aan de kerstwandeling bij elkaar in het gezondheidshuis de Componist. Bij binnenkomst staat er een tafel met twee lachende vrouwen van Sport en Bewegen Nieuwegein. Er wordt koffie en thee uitgedeeld. Wanneer je naar rechts kijkt zie je kleine kinderen spelen met knuffels en blokken. Als je verder om je heen kijkt zie je ouderen, die lekker kletsen over hoe de wandeltocht gaat verlopen en bijpraten over wat hun kleinkinderen allemaal al hebben gedaan. Of terwijl, veel lachende mensen. Nadat iedereen er is, worden er kerstmutsen uitgedeeld en goodiebags, waarin bidons zitten en kaarten met de route die je moet lopen. Er zijn drie routes, die variëren tussen de drie en zes kilometer. Wanneer alle ouderen een  goodiebag hebben gekregen, maakt iedereen nog een foto samen. Daarna wordt het startschot gegeven en gaat iedereen als een groep aan de wandel.

Aan het begin van de tocht zie je de vele lichtjes in de kerstbomen die het pad verhelderen. Ook hoor je de kerstmuziek uit grote muziekboxen komen, die de laatste kerst hits laten klinken. De kleurrijke versieringen die overal in de zwaaiende bomen hangen en de voedselkramen die op het grasveld staan. Naarmate we verder van het startpunt lopen, lopen er ook meerdere mensen mee die hun hond aan het uitlaten zijn. Enthousiaste wandelaar Cor zegt: ‘Ja, het is harstikke gezellig om hier te lopen.’  Ook roept een groep wandelende vrouwen: ‘Zo blijven we ook nog lekker in beweging.’  Hoewel het grootste gedeelte van de wandeling niet versierd is en de gevoelstempratuur een paar graden boven het vriespunt zit, is er genoeg sfeer. Iedereen loopt in een grote groep en marcheert samen en de ouderen maken allemaal een praatje met elkaar. Dat is mooi om te zien, aangezien het doel van de wandeling is dat niemand zich alleen voelt. Wat opmerkelijk is, is dat elke voorbijganger enthousiast zwaait naar de menigte. Eenmaal klaar met de wandeltocht worden we opgewacht door de organisator, die iedereen een voucher geeft voor iets lekkers, wat gehaald kan worden bij het kerstfeest. Als afsluiting komen er meerdere mensen samen in het gezondheidshuis om het kerstfeest te vieren. Aldus een geslaagde dag volgens de wandelaars.

Over de auteur

Thomas Claassen

Thomas Claassen is 19 jaar en woont in Wageningen studeert aan de hoge school in Utrecht. Heeft een passie in voeding en sporten en vind verhalen maken het mooiste wat er is. Dus de volgende kan niet snel genoeg komen.