Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

‘Mijn wereld was zo klein, stenen hebben het laten groeien’

‘Mijn wereld was zo klein, stenen hebben het laten groeien’

Door Anna Popken  SVJ D-13

14 februari, bekend als Valentijnsdag, is voor velen een dag waarop je je geliefde in het zonnetje zet, maar andere zien deze dag als een herinnering dat ze eenzaam zijn. Eenzaamheid is een groot fenomeen in Nederland. Volgens Hennie Slagmolen uit Nieuwegein heeft het schilderen van stenen haar geholpen. Jeannette Rijks, eenzaamheidexpert denkt hier anders over. ‘Creatieve dingen zijn leuk maar het lost geen eenzaamheid op!’ Dus wat is het dat je nou echt tegen eenzaamheid kan doen?

‘Het feit dat je overal ziet dat anderen het leuk hebben op Valentijnsdag drukt gewoon nog meer op feit dat je zelf alleen bent,’ vertelt Jeannette Rijks, eenzaamheidexpert. Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders voelt zich eenzaam, waarvan bijna één op de zeven zich sterk eenzaamheid voelt.

Voor Hennie is Valentijnsdag geen ander dag dan andere dagen. Behalve dat haar stenen kunstwerkjes iets meer hartjes hebben dan normaal, staat zij elke dag op alsof het Valentijnsdag zou kunnen zijn. ‘Ik denk dat je altijd om je geliefde moet geven zelfs als ze er niet meer zijn. Daar heb je geen speciale dag voor nodig.’ Toch was het voor Hennie niet altijd zo. Dat ze veel geeft om de mensen in haar omgeving is nooit verandert, maar daarbij kwam ook veel eenzaamheid bij kijken. ‘Ik voelde mij zo hopeloos.’ 

Stenen die helpen bij eenzaamheid

Stenen die helpen bij eenzaamheid is misschien een bijzonder verhaal, maar Hennie verteld vol overtuiging dat het waar is. ‘Ik heb tijdens corona veel meegemaakt en kon nauwelijks nog bewegen, en mijn gecompliceerde vorm van PTSS (posttraumatische stressstoornis) heeft daar ook niet bij geholpen,’ vertelt ze. Ze lag grotendeels en kon slecht bewegen, waardoor ze het huis niet uitkwam. ‘Toch wilde ik graag met mijn handen bezig zijn. Mijn dochter kwam een keer binnen met het verhaal dat ze een prachtige beschilderde steen was tegengekomen. Ze wilde hem meenemen maar wist niet of dat zomaar kon. Na wat zoeken op internet kwam ik achter het concept happy Stone en ben ik er zelf ook aan begonnen,’ vertelt Hennie verder terwijl ze haar hobby spullen voor zich uitstalt.

De schildering hoeft echt geen ‘Picasso’ te zijn. Het is een vondst die je niet verwacht en dan voelt het als een soort cadeautje’. De achterkant van deze stenen spelen ook een grote rol. Hier vind je een adres of een sociale media-account. Zo kun je contact zoeken met de eigenaar van de steen of zien waar hij vandaan komt.

‘Corona heeft zoveel stuk gemaakt, maar ook veel goed gemaakt. Ik ging weer lopen, wat ik eerst niet kon voor corona. Ik wilde ik zo graag mijn stenen ook in het parkje neerleggen zodat anderen ze konden vinden, ’vertelt Hennie met haar nieuwste creaties voor zich. Als ze nu naar het parkje om de hoek gaat, ontmoet ze velen die haar stenen zoeken of hebben gevonden. ‘Mijn wereld is in korte tijd zo groot geworden. Zowel online als fysiek.’

Dit helpt niet echt tegen eenzaamheid

‘Creative activiteiten zijn leuk, maar ze lossen geen eenzaamheid op.’ Je wordt tegenwoordig overspoeld met methodes die niet werken omdat heel veel hulpverleners niet weten waar het probleem zit’, vertelt Jeannette. Ze bevestigt wel dat creatieve activiteiten als hulpmiddel kan worden gebruikt. Het kan een middel zijn waardoor het brein weer goed gaat functioneren, maar je moet tegelijkertijd ook aan andere delen van jezelf werken, anders heeft het geen nut. De belangrijkste vraag is: Wat is voor jou het belangrijkste in je leven? Veel mensen die eenzaam zijn weten hier niet het antwoord op.

Als je een nieuwe activiteit begint leer je meestal ook nieuwe mensen kennen. Dit helpt natuurlijk wel bij eenzaamheid. Wil je eenzaamheid verbreken, dan heb je daar professioneel hulp bij nodig. Jeannette leidt hiervoor mensen op bij Faktor5, zodat steeds meer mensen goede hulp kunnen ontvangen.

Hennie was nooit alleen, maar ze voelde zich eenzaam doordat ze geen contact had met de buitenwereld. Door haar nieuwe hobby is haar wereld weer opengegaan. ‘Ik had dit zelf ook nooit geloofd toen ik eraan begon,’ vertelde Hennie met verbazing.

Facebook groepen

Het is haast niet te geloven, maar er is per dorp of stad in Nederland wel een groep op facebook die zich focust op deze hobby. Hennie zit zelf in verschillende groepen op facebook waarin mensen over heel Nederland, België en Duitsland hun vondsten, nieuwe creaties delen en activiteiten organiseren. Binnenkort gaan ze met velen naar een bos in de provincie Drenthe om stenen te verstoppen. ‘In de avond op dezelfde dag nog krijg je vaak al reacties. Dat maakt mij zo gelukkig,’ vertelt Hennie met een blik naar haar telefoon. Met haar man maakt ze zelf ook graag een rondje door Nederland om haar kunstwerken te verspreiden. ‘Meestal ga ik ook opzoek naar hobbygenoten om stenen te ruilen. Via facebook zoek ik contact met hen of maak gebruik van hun ruilkast. Bij zo’n kast kan je er zonder te vragen stenen uit halen of ruilen. Alleen al in Nieuwegein staan acht van die kasten. Soms benaderen mensen je wel voor een bezoek en als ze het niet doen, bellen ze wel even aan. Ik ontvang ze dan met open armen en vind het fantastisch om even kennis met ze te maken’, zegt Hennie met lach op haar gezicht.

Creatieve hobby’s mogen dan geen directe oplossing zijn voor eenzaamheid, toch kunnen ze een hulpmiddel zijn naar verbindingen met anderen. Het kan ervoor zorgen dat je uit je bubbel stapt en nieuwe mensen ontmoet. ‘Iedereen wordt er zo blij van, maar jongens, we hebben het over stenen!’

Het volgende interview is gemaakt door Felipe Ferrier. Een kort interview met Hennie Slagmolen, als achtergrond van het hierboven geschreven artikel.

Over de auteur

Anna Popken

Ik ben Anna Popken (2002) en studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik de havo afgerond en daarna mijn diploma voor de opleiding interieur adviseur gehaald. Hier heb ik veel van geleerd en dit neem ik mee in mijn nieuwe leer proces. Ik ben gek op onderzoek en super geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Ben een erg gedreven persoon en sta altijd open om nieuwe dingen te leren. In de toekomst zie ik mezelf als journalist en hoop ik zoveel mogelijk te mogen ontdekken en uit te zoeken.