Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Burgerparticipatie cruciaal voor behalen klimaatdoelen Nieuwegein

Burgerparticipatie cruciaal voor behalen klimaatdoelen Nieuwegein

logo groenstezaak

Voor het behalen van de klimaatdoelen van de gemeente Nieuwegein is burgerparticipatie cruciaal. Gemeente Nieuwegein heeft als doel de duurzaamste binnenstad van Nederland te creëren. Dit doel is alleen maar haalbaar door samenwerking met en informatievoorziening voor de inwoners van Nieuwegein.  

Volgens Gwendy Haanskorf, omgevingsmanager bij De GroensteZaak, is burgerparticipatie het allerbelangrijkste voor het halen van de klimaatdoelen. De GroensteZaak is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg en beheer van groen in de openbare ruimte. De GroensteZaak werkt veel samen met de gemeente Nieuwegein en is hierin mede verantwoordelijk voor het uitvoeren van de klimaatplannen. Voor het halen van de klimaatdoelen is burgerparticipatie cruciaal, aldus Gwendy: ‘Wij kunnen als groenaannemer alles in een buitenwijk willen veranderen voor het milieu, maar ik denk dat het begint bij bewustwording onder de bewoners’. Wanneer deze bewustwording niet op tijd opgewerkt wordt, creëer je volgens Gwendy heel veel ruis en wrijving in een buurt. 

Om de burgerparticipatie te verhogen wordt door middel van communicatie met de inwoners van Nieuwegein de bewustwording aangewakkerd. Hiermee wil de gemeente duidelijk maken hoe inwoners kunnen helpen bij het vergroeningsproces. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met informatieavonden en duurzaamheidsmarkten. Op 6 april is er ook zo een duurzaamheidsmarkt in Nieuwegein. Hierbij zullen verschillende organisaties die actief zijn binnen de vergroening sector een kraampje maken en ‘tips and tricks’ delen met bewoners van Nieuwegein. Deze tips kunnen volgens Gwendy bijvoorbeeld gaan over hoe je goed je huis kan isoleren of hoe je kan zorgen voor meer verkoeling in de buurt door meer groen te planten. Hierbuiten heeft de gemeente ook een app ontwikkeld. Op deze app kunnen inwoners bekijken hoeveel groene energie de windturbines aan de A27 opleveren om mensen enthousiast te maken voor vergroening. Het maken van dit soort apps wil de gemeente meer gaan doen om hun werven en informatievoorziening te diversificeren. Dit zijn allemaal voorbeelden van bredere grootschalige participatie. Maar vanuit De GroensteZaak is Gwendy ook veel bezig met specifiekere en lokale burgerparticipatie.  

Een voorbeeld van lokale burgerparticipatie in het vergroeningsproces is de vergroening van een speeltuin in de wijk Kribbemonde. Deze speeltuin zal op initiatief van de wijk in kwestie vergroend worden. 2 inwoners van deze wijk waren met plannen naar de gemeente gekomen. Gwendy en haar collega’s zijn toen met deze bewoners in gesprek gegaan. Er is toen in samenwerking een enquête opgesteld waarin drie vragen centraal stonden: Wat zouden jullie willen doen? Waar lopen jullie tegenaan? En zijn jullie bereid om mee te helpen met het onderhoud? Deze drie vragen zijn volgens Gwendy cruciaal in een omvormingsproces van een wijk. Uit deze enquête kwam dat er zeker animo was voor deze vergroening, mensen hadden namelijk behoefte aan meer groen en een sociale plek in de buurt die voor iedereen is. Vervolgens is er een informatieavond geweest waarin deze plannen uitgewerkt en uitgedacht werden. Gwendy is samen met buurtbewoners op deze informatieavond ter plekke begonnen met de eerste schetsen voor de nieuwe speeltuin. Volgens Gwendy is het vergroeningsproces van de Kribbemonde een perfect voorbeeld van hoe waardevol burgerparticipatie kan zijn. Gwendy hoopt dan ook dat de inwoners van Nieuwegein zich door dit voorval gaan beseffen dat als ze zelf een idee hebben dat er veel mogelijk is. Gwendy hoopt dat er steeds meer mensen met ideeën naar de gemeente komen, zodat er meer van dit soort projecten kunnen plaatsvinden.

Onder de inwoners van Nieuwegein wordt deze toenemende aandacht voor burgerparticipatie ook gevoeld. Zo sprak ik Djouke van Deutekom, een inwoner van Nieuwegein. Het was Djouke ook opgevallen dat er de laatste jaren meer aandacht is voor burgerparticipatie. ‘Er wordt meer informatie gegeven, daardoor heb ik wel het gevoel dat de vergroening meer leeft’. Zelf vindt Djouke vergroening ook erg belangrijk en is ze van plan om naar de duurzaamheidsmarkt te gaan. Ook Anton van Vliet, eveneens als Djouke een inwoner van Nieuwegein, is op de hoogte van de groeiende aandacht voor vergroening en burgerparticipatie. Anton had ook van de duurzaamheidsmarkt gehoord, maar is niet van plan om te gaan: ‘op het gebied van verduurzamen binnen mijn huis heb ik al heel wat gedaan, ik denk dus niet dat zo een markt voor mij zo nuttig zal zijn en bovendien ben ik niet echt een fan van dat soort markten, ik doe het liever zelf’. 

Buiten samenwerking met inwoners van Nieuwegein wordt er ook veel samengewerkt met andere gemeenten binnen de provincie. Zo stelt Gwendy dat duurzaamheid gebiedsoverstijgend is. ‘Duurzaamheid speelt overal, alle gemeenten moeten er wat mee. Het zijn hele grote thema’s Dus hierin wordt ook veel naar elkaar gekeken en er wordt veel van elkaar geleerd.’ Er is dus ook tussen gemeenten heen en weer veel communicatie. Deze samenwerking wordt hierin gebruikt als een soort vliegwiel om over de grote vraagstukken van het verduurzamen heen te komen, aldus Gwendy.

Over de auteur

Tom Kraakman

Mijn naam is Tom Kraakman (2000). Ik ben een in Amsterdam geboren historicus gespecialiseerd in Midden-Oosterse geschiedenis en de islam in Europa. Via mijn opleiding geschiedenis heb ik zelf ook een tijdje voor de klas gestaan, wat erg leuk en leerzaam was. Verder ben ik een tijdje vestigingsmanager geweest van een onderwijsinstituut en heb ik als voedingsassistent in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt. Journalistiek studeer ik vooral omdat ik het leuk vind om onderzoek te doen naar de gang van zaken in het dagelijks leven, en vooral ook om de uitkomsten van dit onderzoek te delen met mensen die zelf niet de tijd hebben om dit onderzoek te doen. Qua interesses binnen de journalistiek zijn er vooral drie thema's die me interesseren: onderzoekjournalist, misdaadjournalist of sportjournalist. Welke van de drie het wordt, en of het een van deze drie wordt, hoop ik tijdens deze studie achter te komen.