Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Populariteit bibliotheek de Tweede Verdieping neemt toe: ‘De bieb veranderd steeds meer in een ontmoetingsplek’.

Populariteit bibliotheek de Tweede Verdieping neemt toe: ‘De bieb veranderd steeds meer in een ontmoetingsplek’.

In Nieuwegein neemt de bibliotheek de tweede verdieping steeds meer in populariteit toe. De bibliotheek, gevestigd op Stadsplein 1c, heeft sinds de coronapandemie in 2020 een exponentiële groei gezien in hun bezoekersaantallen met in 2022 een recordaantal van ruim 255.000 bezoekers. Tegenwoordig is de bieb een belangrijk onderdeel van de stad.

De bieb heeft diens populariteit grotendeels te danken aan diens bereikbaarheid. ‘Sinds vorig jaar is het mogelijk om bij ons helemaal gratis jeugdlid te worden. Voorheen betaalde je een bedrag voor de inschrijfkosten, maar sinds 2023 is dit volledig komen te vervallen,’ aldus Susanne Mol, programmeur onderwijs en jongeren van de bibliotheek. Vanuit de bibliotheek wordt een breed programma aan jeugd- en naschoolse activiteiten aangeboden. Dit maakt de bieb toegankelijker voor ouders en hun kinderen, en daar voegt het gratis aanbod van een lidmaatschap ook aan toe.

Naast de hoofdlocatie op het Stadsplein in Nieuwegein, zijn er ook een aantal op- en afhaalpunten door de stad verspreid. Volgens Susanne is dit net een extra stukje service. ‘Deze locaties hebben overigens een beperkt aanbod, maar op bestelling kunnen de aangevraagde boeken bij deze punten worden afgegeven. Zo maken we de bieb net een stukje handiger voor bewoners van de stad.’

Naast een aantal filialen heeft de bibliotheek ook een online uitleenplatform. De collectie boeken die de bieb heeft neemt tussen 2018 en 2023 steeds meer af, terwijl de collectie online steeds groter wordt. Dat kun je duidelijk aflezen aan de cijfers tussen 2018 en 2023.

De groeiende online collectie zou ervoor kunnen zorgen dat de bieb minder bezoekers krijgt, maar daar is Susanne niet bang voor. ‘De bibliotheek hier in Nieuwegein veranderd langzaam steeds meer in een soort ontmoetingsplek. Een plek waar je gewoon kan chillen, even een boek kan lezen. Die plek willen wij ook kunnen betekenen voor Nieuwegeiners.’ Aldus Susanne Mol. De bieb wordt op het moment verbouwd om hem nog toegankelijker te maken voor het publiek.

Om een beter beeld te krijgen van de mening van de gemiddelde Nieuwegeiner op cultureel gebied is er in 2023 een enquete afgenomen onder het inwonerspanel van Nieuwegein. Cindy Bergman, beleidsadviseur op het gebied van cultuur e recreatie in Nieuwegein, neemt ons mee in de data. ‘Ik denk zelf dat inwoners in de basis tevreden zijn, maar dat zij bepaalde voorzieningen missen zoals bijvoorbeeld een bioscoop of filmhuis en dat zij voor bepaalde activiteiten uitwijken naar Utrecht en andere steden in de omgeving.’

Wat bibliotheek de Tweede Verdieping betreft; dehelft van de Nieuwegeiners maakt er gebruik van en is zeer tervreden over de bieb. De relatie tussen gemeente en bibliotheek is dan ook op goede voet. ‘Onze samenwerking is prettig. Iedere culturele instantie heeft een relatiebeheerder, die als aanspreekpunt voor de instantie, maar ook voor collega’s intern zorgt.’

De bibliotheek in Nieuwegein blijft een belangrijke rol spelen, en mocht het ooit slecht gaan met de bieb kunnen ze vanuit de gemeente op financiële steun rekenen. ‘De gemeente Nieuwegein biedt op verschillende manieren financiële steun aan culturele instellingen. Op die manier draagt de gemeente zorg voor een culturele basisinfrastructuur, en dus ook voor de Tweede Verdieping,’ aldus Cindy Bergman.

Over de auteur

Daan Tönis

Mijn Naam is Daan Tönis. Naast journalist ben ik ook acteur, theatermaker en schrijver. Binnen de journalistieke wereld wil ik graag de kant van onderzoeksjournalist uitgaan. Ik schrijf graag poëzie en ben een gedreven werker. Ik kan ook wel eens in de stress schieten als iets niet meteen wil lukken, maar eigenlijk weet ik die stress altijd te overkomen. En als iets wel lukt, voelt dat als een enorme overwinning.