Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Drankgebruik onder jeugd in Nieuwegein aanzienlijk lager dan in Twente

Drankgebruik onder jeugd in Nieuwegein aanzienlijk lager dan in Twente

Geschonken drank

NIEUWEGEIN – Het drankgebruik onder de jeugd in Nieuwegein is relatief veel lager dan het drankgebruik onder de jeugd uit de GGD-regio Twente. De stedelijkheid van de woonomgeving speelt daarbij een rol. Uit de cijfers van het onderzoek Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, GGD’en en RIVM blijkt dat 43,3% van de jeugd uit Nieuwegein ooit slokjes of een heel glas alcohol bevattend middel genuttigd heeft, terwijl het percentage voor de jeugd uit Twente ligt op 61,6%.

Het drankgebruik onder de jeugd in Nieuwegein is volgens het onderzoek Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, GGD’en en RIVM, aanzienlijk lager dan het drankgebruik onder de jeugd in Twente. Opvallend is dat de stedelijkheid in Nieuwegein ook relatief veel hoger is dan de Stedelijkheid van de inwoners uit Twente. ‘In de wat meer stedelijke omgevingen, zoals Nieuwegein, wordt minder gedronken door jongeren’, vertelt Wim van Dalen, Directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Dat komt door meerdere factoren bevestigt van Dalen.

Invloed van ouders

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het verschil in alcoholgebruik onder de jeugd. De omgang van ouders met het alcoholgebruik is één van die factoren, bevestigt van Dalen. ‘Als je als ouder gemakkelijk thuis drinkt onder het zicht van het kind, dan pikken kinderen je houding en de situatie op. De acceptatie van alcohol ontstaat dan al bij kinderen van vijf of zes jaar’

Volgens het Trimbos instituut hebben ouders uit de stad vaker strenge regels over alcoholdrinken dan ouders uit een dorp. 74% van de ouders uit de stad hebben strenge regels over alcohol drinken en voor de ouders uit een dorp ligt het percentage op 67%. Dat blijkt uit het onderzoek HBSC-onderzoek 2021 onder ouders met kinderen van 12 t/m 16 uit het voortgezet onderwijs. Volgens van Dalen hebben strengere regels wel enigszins effect op het verminderen van het drankgebruik onder de jeugd. ‘Kinderen pikken vaak goed de norm van ouders op, ook al houden ze zich er niet altijd aan, dan blijven de regels wel in hun achterhoofd’, aldus van Dalen.

Zuipketen

Een andere factor die invloed heeft op het hogere drankgebruik in plattelandsgebieden, zijn de zogenoemde zuipketen, bevestigt van Dalen. ‘Jongeren creëren op die manier hun eigen horeca, waar veel minder controle op liggen en waar vaak ook geen volwassenen bij aanwezig zijn.’ Levi Herik, een keeteigenaar afkomstig uit Hengelo, ziet het hoge drankgebruik ook terug in zijn keet. ‘Het alcohol gebruik is waarschijnlijk hoger, omdat in de keet meer is toegestaan dan wanneer je bij iemand thuis zit of naar een uitgaansgelegenheid gaat. Ten tweede is het drinken van alcohol in de keet relatief goedkoop vergeleken met uitgaan, vertelt Herik.

Over de auteur

Kellen Gortemaker

Mijn naam is Kellen Gortemaker (2004). Als journalist in opleiding ontwikkel ik mijn journalistieke vaardigheden. Mijn doel is om bijzondere verhalen over verschillende culturen en personen aan het publiek te tonen. Het is belangrijk dat de Nederlandse bevolking zich ook bezig houdt met wat er buiten ons kikkerlandje gebeurt. Daarom hoop ik verhalen te kunnen maken die de blik op de wereld voor velen zullen veranderen. Door mijn nieuwsgierigheid verdiep ik me graag in het buitenland en ben ik benieuwd naar de levenswijze van de bevolking. In de toekomst wil ik me om die reden specialiseren in culturele journalistiek. Van jongs af aan reis ik veel met mijn ouders en verdiep ik me graag in de historie van het land. Ik observeer tijdens mijn reizen hoe de mensen daar leven en leer graag meer over de cultuur. Daarnaast kijk ik documentaires, reisprogramma’s en talkshows om mijn kennis te vergaren en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ik denk dat Nederland nog wel een journalist kan gebruiken op internationaal gebied om onderwerpen aan het licht te brengen die nog niet genoeg getoond worden.