Prijsstijging in Parijs: De impact van de Olympische Spelen

Prijsstijging in Parijs: De impact van de Olympische Spelen

Op 26 juli begint de 30e editie van de zomer Olympische spelen in Parijs. In 1924 was het de laatste keer dat de zomer spelen in Parijs plaatsvond. Met de komst van de Olympische spelen zijn prijzen fors gestegen in de stad. Deze prijsstijgingen hebben een breed aan gevolgen voor zowel lokale bewoners als toeristen die Parijs bezoeken.

 Met de aankondiging van Parijs als gaststad voor de Olympische Spelen, zijn de inwoners en bezoekers van de stad zich aan het voorbereiden voor de prijsstijging die zal plaatsvinden. Op dit moment zorgt de inflatie voor de hedendaagse prijzenstijging in Parijs, maar zullen deze met de komst van de spelen nog verder oplopen. In verschillende sectoren van de stad zal deze stijging te zien zijn. Horeca, hotels, kamerverhuurders en campings zijn een van deze de sectoren waar deze stijging voor komt. Hotels hebben hun toeristenbelastingen flink omhooggehaald, voor hotels is de toeristenbelasting flink omhoog gegaan; zo is bij drie sterren het van €1,88 euro naar €5,20 per persoon gegaan. Bij een één ster of hostel betaal je €2,60 in plaats van €1 euro. Vijfsterrenhotels, zoals bijvoorbeeld degene in het pretpark Disneyland is het nu €10,73 per nacht en per persoon.

Om de behoefte van de toenemende reizigers te vervullen, heeft Parijs geïnvesteerd in het aanleggen van nieuwe metro lijnen. Daarmee stijgen de ticket prijzen van metro mee, ze worden twee keer zo hoog dan voorheen.

De Parijzenaren zijn niet alleen geïrriteerd door de prijzenstijging, maar de grootste irritatie bron is de spelen zelf. Zo vinden ze dat Parijs als druk, duur en vol genoeg is en dat er eigenlijk helemaal geen plek is voor de Olympische Spelen.

Floor Bouma is twee jaar Frankrijk correspondent bij het NRC. Daarnaast heeft zij Frans gestudeerd en een Franse achtergrond. Bouma houdt zichzelf bezig met onderwerpen betrekkend tot seksualiteit, vrije tijd, sport en nieuws.

Over de auteur

Jasmijn Hinfelaar

Jasmijn Hinfelaar is 21 jaar oud en komt uit Zeist. Ze is tweedejaars journalistiek student en heeft hiervoor MHBO journalistiek en communicatie gevolgd. Jasmijn vindt het leuk om in haar vrije tijd te lezen, te schrijven en creatief bezig zijn. Haar passie als journalist ligt bij mensen die geen platform hebben een platform te geven om hun verhaal te vertellen. Haar journalistieke droom is om later missdaadjournalist te worden of voor een tijdschrift te werken.