Eén wereld, duizend vrouwen: Internationale Vrouwendag 2024 in Nederland

Eén wereld, duizend vrouwen: Internationale Vrouwendag 2024 in Nederland

AMSTERDAM - Vrouwen en mannen lopen mee met de Nederlandse Women's March. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag gaan mensen de straat op om zich te laten horen voor de positie van vrouwen binnen de samenleving. ANP RAMON VAN FLYMEN

Op vrijdag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, met als thema “Eén wereld, duizend vrouwen”. Dit thema benadrukt zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland vanuit verschillende culturen.

De oorsprong van Internationale Vrouwendag ligt in de vroege 20e eeuw, toen vrouwen wereldwijd begonnen op te komen voor hun rechten. De allereerste viering vond plaats op 19 maart 1911 in verschillende landen. Later, in 1921, werd besloten om Internationale Vrouwendag op 8 maart te vieren als een eerbetoon aan de strijd van vrouwen voor gelijke rechten en hun actieve deelname op de arbeidsmarkt.

Mrs. Worldwide
Volgens het landelijk platform van Internationale Vrouwendag is deze dag niet alleen bedoeld om de verworven rechten van vrouwen wereldwijd te vieren, maar ook om te protesteren, te demonstreren en aandacht te vragen voor verbeteringen. Emancipatie zou een voortdurend proces zijn waarvan we elke dag zouden leren. “Internationale Vrouwendag, 8 maart jaarlijks is een dag die belangrijk is om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen maar is ook een dag om stil te staan bij zaken die nog verbeterd kunnen worden”, schrijft de oprichter van het landelijk platform, Aletta Makken, op de website.

Het gekozen thema belicht onderwerpen zoals geboorte, huwelijk, werk en dood. Het benadrukt de diversiteit en gemeenschappelijke aspecten van vrouwen wereldwijd volgens het landelijk platform . Op vrijdag worden er door het hele land diverse activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van de dag, waaronder debatten, lezingen en workshops. Behalve fysieke activiteiten, zijn er ook vele digitale bijeenkomsten.

Maar wat maakt deze dag zo belangrijk en relevant, zelfs in 2024? Bovendien, hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk voor met het feminisme in Nederland? Deze vragen zijn besproken in de afgelopen radio-uitzending met schrijver van onder andere het feministische boek Dochters van Dordrecht, Saskia Lensink. Het gesprek is te beluisteren in het onderstaande fragment:

Over de auteur