Apple breekt Europese regelgeving

Apple breekt Europese regelgeving

12 september werd bekend gemaakt dat Apple met de iPhone 12 zich niet aan de Europese regelgeving voor telefoonstraling  heeft gehouden.

De stralingswaarden van de iPhone 12 zijn onderzocht door Agence Nationale des Fréquences (ANFR). Uit het onderzoek van de ANFR blijkt dat consumenten worden blootgesteld aan een straling van 5,74 watt per kilogram. Het Europese limiet voor een straling van een telefoon op ledematen is 4 watt. Hierdoor zijn meerdere Europese consumenten blootgesteld aan een te hoge straling.

Eerder heeft de Europese Commissie in mei van 2022, Apple beschuldigt van het misbruik maken van zijn marktmacht met betrekking tot de technologie achter Apple Pay, de betaaldienst. Later dat jaar in Oktober moest Apple van de Europese Commissie op nieuwe toestellen vanaf 2024 (bijv. iPhone 15) een USB-C aansluiting verwerken. Dat is een universele lader in plaats van een kabel die alleen Apple gebruikt. In 2023 raken de twee weer opnieuw met elkaar in de knoop nadat de Europese Commissie vindt dat Apple
streamingsdiensten te veel beperkingen oplegt. En heeft De Europese Unie heeft in juli 2023 een nieuwe wet aangenomen die vereist dat alle smartphones vanaf 2027 een verwisselbare batterij moeten hebben. Dit betekent dat fabrikanten zoals Apple niet langer batterijen permanent aan de telefoon kunnen bevestigen. Dankzij deze nieuwe regelgeving zal het vanaf 2027 gemakkelijker worden om zelf de batterij van je iPhone te vervangen. Kortom Apple en de Europese Commissie zijn niet bepaald beste vrienden. Dus wat kan de Europese Commissie eigenlijk doen tegen grote bedrijven zoals Apple die de Europese regelgeving breken?

Sybe de Vries Schuift aan in de studio. Hij is Hoogleraar Economisch Publiekrecht. Daarvoor was hij Hoogleraar EU-interne marktrecht en grondrechten. Hij is een expert op het gebied EU-handelswetgeving en geeft zijn expertise.

Over de auteur