Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten: Een Pleidooi voor Persvrijheid en Veiligheid

Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten: Een Pleidooi voor Persvrijheid en Veiligheid

De Verenigde Naties hebben 2 november ingesteld als de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten. Met deze dag worden de VN-staten opgeroepen om geweld en misdrijven tegen journalisten terug te dringen en de persvrijheid te beschermen. Deze datum is gekozen om de herinnering levend te houden aan twee Franse journalisten die op 2 november 2013 in Mali om het leven zijn gekomen.

Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de veiligheid van journalisten en mediaprofessionals is Free Press Unlimited. Zo vond deze week het evenement: ‘wie is de waakhond van de persvrijheid?’ plaats. ‘Wij ondersteunen journalisten wereldwijd op verschillende manieren. Zo pleiten wij voor een noodvisum voor journalisten en doen wij onderzoek naar moord op journalisten’ aldus Evelien Wijkstra, werkzaam bij Free Press Unlimited.

Uit cijfers van UNESCO blijkt dat het aantal vermoorden journalisten in 2022 met 50% is toegenomen. De piek markeert een dramatische omkering van de positieve trend van de afgelopen jaren: van 99 moorden in 2018 was het aantal gedaald tot een gemiddelde van 58 moorden per jaar van 2019-2021, volgens de UNESCO Observatory of Killed Journalists. ‘We zien al jaren achteruitgang in de persvrijheid, hoogstwaarschijnlijk hangt dit samen met de huidige politieke situatie. Journalisten die te kritische vragen stellen, moeten volgens landbestuurders vooral geen platform krijgen’ zegt Wijkstra.

De integriteit en veiligheid van journalisten worden wereldwijd nog te vaak bedreigd. Hoewel er in Nederland inspanningen worden geleverd om persveiligheid te waarborgen, blijft er op internationaal niveau nog veel werk te verrichten. Frank Renout, correspondent Frankrijk bij de NOS, benadrukt dat de kwestie van persveiligheid niet prominent aanwezig is in de politieke arena of onder de algemene bevolking in Frankrijk. ‘Het is voornamelijk een zorg die leeft binnen de journalistieke gemeenschap en de media zelf. Terwijl televisiezenders en krantenredacties alarm slaan, blijft het onder de bredere samenleving relatief onderbelicht’, aldus Renout.

Beluister hier de audioreportage:

Muziek: Dave Deville.

Over de auteur

Floortje Brasser

Ik ben Floortje Brasser (2003) sinds jongs af aan roep ik al dat ik de journalistiek in wil. Voordat ik startte op de HU heb ik de opleiding media & redactie gedaan, hier heb ik al veel ervaring mogen opdoen op het gebied van tekst, film & audio. In de toekomst zou ik mij graag willen focussen op de politieke -of misdaadjournalistiek. Het afwisselde aspect van het zijn van een journalist is hetgeen wat mij het meest trekt, ik kan dan ook niet wachten om alle ins -en outs te leren rondom de journalistieke wereld!