Fact check: Heeft de hoogte van je BMI invloed op de hypotheeklasten?

Fact check: Heeft de hoogte van je BMI invloed op de hypotheeklasten?

“Als ik een huis ga kopen, moet ik mijn BMI laten checken. Als mijn BMI te hoog is, wat het is, wordt mijn hypotheek duurder.” In ‘De Nagelsalon’, een online serie van VICE, verzorgt nagelartiest Daniel Smedeman de nagels van bekende gasten. In de aflevering met influencer Lotte van Eijk beweert zij dat een hypotheek duurder is als je overgewicht hebt.

Van Eijk maakt discriminatie tegen mensen met overgewicht bespreekbaar. Tijdens het interview met VICE komen verschillende onderwerpen, waaronder overgewicht aan bod. Het fragment op TikTok is meer dan 577 duizend keer bekeken en roept verschillende reacties op, waaronder herkenning, maar ook mensen die zich afvragen of deze bewering wel juist is. ‘Dit verhaal klopt toch niet?’

Body Mass Index

BMI staat voor Body Mass Index, een maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. BMI wordt berekend door het gewicht te delen door het kwadraat van de lichaamslengte. Een gezonde Body Mass Index ligt voor volwassenen tussen de 18,5 en 25 (voedingscentrum.nl).

Volgens hypotheekadviseur Kees Gielen van Vita Hypotheekadvies heeft de BMI geen invloed op je hypotheek. “Er wordt absoluut niet gevraagd naar de levensstijl of de BMI. Dat mag ook helemaal niet.” Gielen vertelt dat de enige persoonlijke gegevens die worden opgevraagd tijdens het afsluiten van een hypotheek het paspoort, het inkomen en eventuele schulden zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

Is deze bewering dan volledig onwaar? “Niet helemaal, zij doelt op een overlijdensrisicoverzekering. Daar wordt namelijk wel gekeken naar de levensstijl, waaronder de Body Mass Index, of je rookt en naar de gezondheid” Gielen maakt de vergelijking met een autoverzekering. “Als je door gevaarlijk rijgedrag relatief vaak schade oploopt, wordt de premie ook hoger.”

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) dekt kosten voor nabestaanden wanneer inkomsten wegvallen doordat je komt te overlijden. “Het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, een te hoog BMI betekent dus niet automatisch hogere maandelijkse lasten.”

Maandelijkse lasten 

Volgens overlijdensrisicoverzekering.com blijkt dat ernstig overgewicht de overlijdenskans vergroot. “Daarom mogen de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen fors verhoogd worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht enkele tientjes per maand extra betalen aan hun overlijdensrisicoverzekering.”

Daarentegen zegt de medische dienst van verzekeringsbedrijf Centraal Beheer dat een te hoog Body Mass Index niet direct betekent dat je meer premie gaat betalen. “Wij kijken niet puur naar de BMI; verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de maandelijkse lasten. Het belangrijkste is de algemene gezondheid en de levensstijl.” Oftewel, als je bijvoorbeeld door lengte of spiermassa een te hoog BMI hebt, maar verder wel gezond bent, betaal je niet automatisch meer premie.

Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken dat 92% van de respondenten tussen de 18- en 44 jaar wel een overlijdensrisicoverzekering heeft. Daarnaast wordt een overlijdensrisicoverzekering, ondanks dat er geen wet bestaat die dit verplicht, wel door sommige hypotheekverstrekkers vereist.

Conclusie

Lotte van Eijk zegt in een interview met VICE dat een hypotheek duurder is als je een te hoog BMI hebt. Kees Gielen legt uit dat de BMI of de levensstijl geen invloed heeft op de hypotheek, maar dat de BMI wel invloed kan hebben op een overlijdensrisicoverzekering. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een te hoog BMI niet direct van invloed is op de hypotheekkosten, maar indirect wel invloed kan hebben op de maandelijkse lasten middels een overlijdensrisicoverzekering.

Over de auteur

Mila Lange

Ik ben Mila Lange. Ik studeer aan de school voor journalistiek in Utrecht.