Starters kunnen niet starten

Starters kunnen niet starten

Starter op funda op zoek naar een woning ©Carmen van de Brug

De woningmarkt staat ernstig onder druk, en zeker voor starters is het lastig om een woning te krijgen. “De prijzen van koopwoningen zijn sterk gestegen, de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang en er is een groot tekort aan betaalbare woningen”, zo meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

“Het grootste probleem is simpelweg het tekort aan huizen. De afgelopen 10 jaar is de productie van huizen sowieso minder geweest, maar de bevolking is veel harder gegroeid dan we gedacht hadden. Daar hebben starters meer last van. In de sociale huursector zijn nu hele lange wachtlijsten, in de koopsector heb je nu nog maar weinig koopwoningen met een betaalbare prijs en in de huursector zijn de huren fors gestegen, maar die sector gaat ook krimpen”, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems bij de TU Delft. Dit zijn alleen niet de enige problemen. “Veel oude huizen moeten nu ook verduurzaamd worden , maar starters hebben daar vaak geen spaargeld voor.”

Hier zijn wat tips om als starter toch aan een huis te komen:

  • Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening. Zo kan je extra lenen om het gat tussen de prijs van het huis en de hypotheek te overbruggen. (De Hypotheker)
  • Kijk verder dan de grote steden. Vooral in de grote steden is er een tekort aan woningen en stijgen de huizenprijzen enorm. Kijk eens naar de rand van de stad of net buiten de stad. (De Hypotheker)
  • Ga niet (te veel) over je budget heen. Het gebeurt dat je als starter te veel gaat overbieden. Als je bang bent om de woning te missen, heb je kans dat je meer gaat bieden dan nodig is. Je kan hiervoor hulp inschakelen van een aankoopmakelaar, die adviseert de koper, terwijl een verkoopmakelaar vooral het huis wil verkopen en de verkoper adviseert.
  • Zorg dat je zo weinig mogelijk schulden hebt. Dit verlaagt je kans op een hypotheek en hierdoor kan je ook minder lenen. (Bewust Nieuwbouw)
    Dit klinkt natuurlijk heel logisch, ‘zorg dat je geen studieschuld hebt’, maar zo makkelijk is het natuurlijk niet. Probeer in ieder geval zo min mogelijk andere schulden te hebben, zoals een lening voor een auto.

In de audioreportage hieronder spreek ik o.a. met Jaimy Chauncey, een 26-jarige starter die lastig aan een huis komt.

Over de auteur

Carmen van de Brug

Mijn naam is Carmen van de Brug, ik ben 19 jaar en tweedejaarsstudent Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Hellevoetsluis, maar op kamers gegaan in Utrecht. Na het VWO was het tijd voor een nieuw avontuur. Ik ben vooral geïnteresseerd in de entertainmentindustrie, maar eigenlijk heb ik een brede interesse in het nieuws. Als klein kind schreef ik al kleine verhaaltjes en presenteerde graag voor de ouders op school. Ik ga hier dus nu mijn werk van maken!