Ontcijfering van een mysterie: het stappenplan op een plaats delict

Ontcijfering van een mysterie: het stappenplan op een plaats delict

Forensisch onderzoek Bron: Opleiding.com

Sinds 1976 is het al een raadsel: wie is het Heulmeisje? Dat is de vraag die de politie al meer dan 45 jaar bezighoudt. Met de opkomende technologie lukt het de forensische opsporing steeds vaker om een cold case op te lossen. In de duisternis van een plaats delict onthult de forensisch onderzoeker de verborgen waarheid, maar hoe gaan zij te start?

Wat is forensisch onderzoek?
Bij forensisch onderzoek draait alles om het ontcijferen van sporen. Deze sporen zijn cruciale aanwijzingen bij misdrijven, branden of verkeersongevallen. De sporen bevatten een bron aan informatie, zoals: wat is er gebeurd op het plaats delict? Voor het veiligstellen van de sporen zijn er verschillende mogelijkheden. Ruud van Es, teamchef forensische opsporing van de eenheid Den Haag, vertelt: “Per soort spoor overleggen we of overwegen we welk onderzoek we gaan inzetten. Als er een telefoon gevonden wordt op een plaats delict, dan heb je verschillende manieren om die telefoon te gaan onderzoeken. Je kunt hem digitaal onderzoeken, dat is forensisch digitaal onderzoek, maar je kunt ook zeggen dat hier ongetwijfeld vingerafdrukken opstaan en waarschijnlijk ook epitheelcellen. Hier hebben we specialisten voor die ons daarmee helpen.”

Objectief onderzoek doen
Als de forensisch onderzoeker aankomt op het plaats delict, is het belangrijk dat de onderzoeker zich los kan koppelen van wat er gezegd wordt en niet in een tunnelvisie terecht komt. Bea X, senior forensisch onderzoeker bij de eenheid Den Haag, vertelt: “Je kan het vergelijken met het moment dat je naar een verkleedfeestje gaat en je houdt heel erg van verkleden, dan ga je er altijd positief naartoe en heb je daar verwachtingen bij. Op het moment dat wij onderzoek doen en wij hebben ons ingesteld, zoals je dat ook bij zo een feestje doet, dan kan het zijn dat je dingen mist.” Het verhaal is dus altijd anders als de forensisch onderzoeker aankomt op het plaats delict, het is dus van belang dat zij objectief blijven. “Ik denk dat we hier eerlijk in moeten zijn en dat het nooit 100% lukt, maar persoonlijk heb ik wel al zaken gehad die neigde linksaf te gaan en uiteindelijk toch rechtdoor gingen. Uiteindelijk is het dus een hele andere zaak dan dat je je initieel op ingesteld hebt.”

Benieuwd naar hoe de forensische onderzoekers van start gaan op een plaats delict? Beluister hier het audiofragment:

Over de auteur

Kiki-Jane van Iterson

Mijn naam is Kiki-Jane van Iterson (2003) en ik woon in Breukelen. Ik ben student aan de school voor Journalistiek in Utrecht en mijn passie ligt bij het buitenlands nieuws.