Supermarktprijzen blijven maar stijgen

Supermarktprijzen blijven maar stijgen

Ondanks dat de producentenprijzen van voedingsmiddelen in juli 4,2 procent lager waren dan in januari, betaalt de Nederlandse consument 3,7 procent meer voor voedingsmiddelen dan eerder dit jaar. Dit meldt het CBS op basis van een nadere analyse van de consumenten- en producentenprijsindex.

Ongeveer 15 procent van de voedingsmiddelenproducenten verwacht een stijging in verkoopprijzen in de komende 3 maanden. Deze daling in producentenprijzen is vooral te zien bij zuivelproducten, waarbij de producentenprijzen 18 procent lager waren dan in 2022. De prijzen voor consumenten bleven in dezelfde periode stijgen, met 12 procent voor zuivelproducten.

Dit verschil tussen producenten- en consumentenprijzen wordt deels verklaard door de vertraagde aanpassing van consumentenprijzen aan veranderingen in producentenprijzen. Vaak worden langlopende contracten gehanteerd, waardoor het enige tijd kan duren voordat supermarkten hogere prijzen aan de groothandel of fabrikanten moeten betalen.

Ondanks de daling in producentenprijzen voor voedingsmiddelen, verwachten minder voedingsmiddelenproducenten in de komende maanden een stijging in verkoopprijzen, terwijl een groot deel van hen stabiliteit voorspelt en een klein percentage zelfs een verdere daling verwacht.

De consument is natuurlijk niet blij met al die prijsstijgingen. Hier zijn wat tips om te besparen:

  1. Maak een budget en houd je eraan: Stel een wekelijks of maandelijks budget op voor boodschappen en probeer dit te handhaven. Maak een lijst van benodigdheden voordat je gaat winkelen en houd je aan die lijst.
  2. Kies voor huismerken: Huismerken en goedkopere alternatieven kunnen even goed zijn als de duurdere merken. Vaak zijn ze aanzienlijk goedkoper en kunnen ze veel kosten besparen.
  3. Koop in bulk: Koop producten in grotere hoeveelheden, vooral als het lang houdbaar is. Dit kan kosten per eenheid verlagen en zo geld besparen.
  4. Let op aanbiedingen en kortingen: Maak gebruik van aanbiedingen, kortingsbonnen en kortingsacties in supermarkten. Plan je aankopen rond aanbiedingen en koop alleen wat je echt nodig hebt.
  5. Kook zelf: Vermijd kant-en-klare maaltijden of afhaalmaaltijden. Zelf koken is vaak goedkoper en je kunt grotere porties maken die je later kunt opwarmen of invriezen.

In de onderstaande reportage gaan we verder in op hoe studenten omgaan met de prijsstijgingen.

Over de auteur

Caitlin de Lang

Mijn naam is Caitlin de Lang. Het allerleukste aan de journalistiek vind ik het vertellen van de verhalen van anderen. Iedereen heeft namelijk een eigen verhaal. Verder vind ik onderzoeksjournalistiek erg interessant, maar goede muziekjournalistiek weet mij ook te boeien.