Minder bachelor inschrijvingen internationale studenten in hoger onderwijs

Minder bachelor inschrijvingen internationale studenten in hoger onderwijs

Foto: Leonie van Barneveld

Dit collegejaar is er voor het eerst een kanteling te zien in het aantal bachelor inschrijvingen in het hoger onderwijs. Het gaat dan met name om een mindering in internationale studenten. Volgens demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, moet er uiteindelijk een maximumaantal internationale studenten worden toegelaten.

Minder internationale studenten werven en in Nederland aan een hoger onderwijsinstelling laten inschrijven, heeft twee kanten. Om te beginnen zou het meer ruimte bieden op de krappe huizenmarkt. Veel internationals nemen studentenkamers in, die ook gevuld kunnen worden door Nederlandse studenten. In februari van dit jaar kwam de Algemene Onderwijsbond met een artikel naar buiten dat hbo-docenten hoge werkdruk ervaren. Dit hoeft niet per se door internationale studenten komen, maar een stop op het toelaten van internationals zou de druk kunnen verminderen.

De andere kant van de medaille is het financiële verhaal. Hogescholen zijn afhankelijk van het aantal studerende studenten om financieel overeind te kunnen blijven. Als er minder buitenlandse studenten naar Nederland zouden komen, zou dat de kop kunnen kosten voor regionale hogescholen en universiteiten. Ook Universiteit Wageningen zou niet zonder internationale studenten kunnen. ‘Wij hebben zo’n apart profiel in Nederland, in de wereld zelfs. Heel veel internationals willen hier studeren omdat wij hele specifieke studies aanbieden, dus wij kunnen niet zonder internationals,’ vertelt woordvoerder Vincent Koperdraat.

Ook Menno Kramer, teamleider International Marketing aan de Universiteit Utrecht, kan hierover meepraten. ‘Nederland biedt goed onderwijs aan. Wij hebben ons de afgelopen jaren naar de top gewerkt, ook met behulp van internationals. Dus zonder internationals gaat de kwaliteit van het onderwijs in een land naar beneden. Daarnaast is de wetenschap-taal Engels. Als we ons als land willen blijven ontwikkelen moeten we ook openstaan voor internationals. Zij brengen eigen ideeën met zich mee en helpen de wetenschap vooruit, maar ze communiceren wel in het Engels.’

Ben je benieuwd naar wat Menno Kramer nog meer te vertellen had? Luister hier het stukje uit ‘Hoe Overleef Je Volwassen Worden – De Podcast’ terug.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister hier de audioreportage.

Over de auteur

Leonie van Barneveld

Hoi! Ik ben Leonie van Barneveld (19), een kersverse student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Als klein meisje was ik al ontzettend nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Nu mag ik van mijn nieuwsgierigheid m’n studie maken. Super leuk! In deze wereld vol ontwikkelingen en nieuwtjes zou ik graag een documentaire en een podcast willen maken. Mocht ik later als presentatrice bij NOS op 3 belanden, dan heb ik mijn ultieme doel bereikt! Voor het eerste studiejaar zullen mijn nieuwsberichten zich richten op Hilversum. Mocht je een leuk nieuwtje hebben of willen weten, schroom niet en laat het mij weten! E-mailadres: leonie.vanbarneveld@student.hu.nl