Fact-check: verbrand je sneller calorieën door te sporten in de regen?

Fact-check: verbrand je sneller calorieën door te sporten in de regen?

Bron: PxHere

Terwijl de herfstregens blijven vallen, lijkt het humeur van velen te verzuren. Maar laten we de zilveren randjes van deze wolk bekijken: regen heeft verborgen voordelen die we vaak over het hoofd zien. Het online platform Welingelichte Kringen, een platform waarin de lezers op de hoogte worden gehouden door nieuws- en achtergrondartikelen, beschreef vier redenen waarom een regenbui goed voor je is. Eén van deze redenen claimde dat sporten in de regen zorgt voor een snellere verbranding van calorieën, maar is dat wel echt zo?

Aanleiding
Volgens het KNMI Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is er in oktober 2023 75 tot 225 millimeter regen gevallen in Nederland. In oktober 2022 was dit 15 tot 90 millimeter. Het Kennisportal Klimaatadaptie, een platform waar belangrijke informatie voor klimaatadaptie beschikbaar is, vermelt dat de maximale neerslag, dat valt op één dag in Nederland, toegenomen is met 29% over een periode van 113 jaar. Met deze toenemen hoeveelheid neerslag, speelt de regen vaker een rol in ons dagelijks leven. Zo publiceerde Welingelichte Kringen een artikel op 11 november dat ondanks de uitdagingen die het natte weer met zich meebrengt, er ook voordelen zijn aan het natte weer: ‘lukt het je om je ertoe te zetten om naar buiten te gaan met dit weer, dan heb je geluk: je verbrandt meer calorieën als het regent.’

Hoe zit dat?
Het lichaam heeft bepaalde basistaken zoals; het rondpompen van bloed, de lichaamstemperatuur op pijl houden en spijsvertering. Door deze basistaken van het lichaam verbrand je dagelijks een meerderheid van calorieën stelt RedBull in een artikel over ‘meer calorieën verbranden in de kou: feit of fabel?’ Als het buiten koud is of als er valt veel regen, daalt het lichaamstemperatuur. Hierdoor moet het lichaam harder werken om de lichaamstemperatuur op pijl te houden. Volgens het TNO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie in Nederland die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen en toepassingen voor bedrijven en overheden, gaat het lichaam dan zelf bewegen, zoals trillen en of klappertanden, om de lichaamstemperatuur op pijl te houden. Doordat het lichaam nu harder moet werken, verbrandt het ook meer calorieën blijkt uit dit onderzoek Are Cold-Induced Endocrine Activators of Brown Fat Function in Humans dat uitgevoerd werd aan de National Institutes of Health in Washington door endocrinoloog dr. Paul Lee, van het Garvan Institute of Medical Research in Sydney: ‘onderzoekers ontdekten dat 10 tot 15 minuten rillen hetzelfde aantal calorieën verbrandt als bij een uur sporten.’

Klopt het?
Hoogleraar thermofysiologie, het onderzoeken naar de warmtehuishouding van het menselijk lichaam, Hein Daanen vertelt: “in het algemeen is het zo dat als het regent, de huid nat wordt. Hierdoor koelt de huis sneller af. Ook omdat de regendruppels een stukje warmte van het lichaam wegnemen. Vandaar dat je door regen dus sneller afkoelt.” Als het lichaam afkoelt, moet het lichaam dus harder werken om de lichaamstemperatuur weer op pijl te houden. Daarnaast vertelt Teun van den Heuvel, van het Sport Expertise Centrum: “sporten in de regen is om verschillende redenen niet zo vervelend. Naast dat de lucht schoner is, je er een voldoening uit haalt, het energie oplevert en je beweegt, zorgt het buiten zijn in de kou inderdaad voor een snellere verbranding van calorieën.” Daanen vat alles samen met: “Door de regen zelf ga je niet meer calorieën verbranden, maar als je afkoelt wel. Als je kouder wordt, dan gaat het lichaam proberen de warmteproductie te verhogen.” Dat hoeft dus niet te betekenen dat alleen bij het sporten deze verbranding plaatsneemt volgens het gepubliceerde onderzoek uit Cell Metabolism kan je ook een kwartiertje trillen in de kou. Als het lichaam zichzelf dus moet warmhouden, is er een snellere verbranding van calorieën. Daar hoef je niet voor te sporten in de regen.

Conclusie
Dus: verbrand je meer calorieën als je sport in de regen? Nee, je verbrandt niet meer calorieën door de regen, maar door de regen koelt het lichaam wel af. Het afkoelen van het lichaam zorgt ervoor dat er meer calorieën worden verbrand, omdat het lichaam meer moet doen om de lichaamstemperatuur op peill te houden.

Over de auteur

Kiki-Jane van Iterson

Mijn naam is Kiki-Jane van Iterson (2003) en ik woon in Breukelen. Ik ben student aan de school voor Journalistiek in Utrecht en mijn passie ligt bij het buitenlands nieuws.