Studeren in het buitenland eist voorbereiding

Studeren in het buitenland eist voorbereiding

Het is onder studenten steeds populairder om naar het buitenland te gaan voor een minor, stage of om te studeren. Een populair land voor Nederlandse studenten is Spanje, als je het omdraait zien we in Nederland ook heel veel internationale studenten. Ze blijven ook vaak plakken na hun bezoek in Nederland voor een vaste baan. Maar het studeren in het buitenland loopt niet altijd vlekkeloos.

In de drukste steden van Nederland is het een welbekend beeld: internationale studenten. Zo is ook de 21-jarige Zwitserse student Alisia von Bueren van Zwitserland naar Nederland verhuisd om te studeren. Dit ging niet zonder slag of stoot, ze verhuisde namelijk in een periode waarin er al een grootte schaarste was in studentenkamers.

Hoofdpijn verhuizing

In 2022 verhuisde Alisia von Beuren met moeite: “het was voor mij ontzettend lastig om een kamer te zoeken, ik zat namelijk toen nog in Zwitserland. Ik kon niet makkelijk naar een hospiteeravond bijvoorbeeld.” Zo bracht haar verhuizing veel stress met zich mee, een kamer zoeken was dan ook niet het enige stressvolle. “Het regelen van een OV was bijvoorbeeld al een groot probleem dat kwam doordat het heel lang duurde voordat ik een BSN nummer had”, vertelt Alisia. Als Nederlanders zijn we vaak wel tevreden met de regelingen die we moeten treffen maar als buitenlandse student is dit hoofdpijnwerk. “Ik begrijp het ook niet, ik kreeg telkens brieven waar ik weken op moest wachten. Terwijl het in Zwitserland allemaal online zou gaan”, aldus Alisia.

Studeren in de Spaanse zon

Daarin tegen is Groningse student Tim van Dijk erg tevreden over zijn minor in San Sebastian. “Ik zou het iedereen aanraden om een minor te doen in het buitenland, je doet er zoveel ervaring mee op. Ik ben er zeker van dat ik als een ander mens weer terug kom”, vertelt Tim. Maar hij wilt degenen die hetzelfde pad als hem gaan betreden wel waarschuwen: “Het is wel heel erg duur! Dus ga sparen van te voren.” Zo blijkt het nog steeds ontzettend populair om te reizen tijdens je studie maar om echt te verhuizen naar een ander land. Daar komt veel bij kijken.

Beluister hier de audioreportage over studeren in een ander land:

Over de auteur

Mathilde Hoogland

Hoi ik ben Mathilde Hoogland en ik schrijf voor Spotlight. Als journalist stel ik voorop betrouwbare en relevante informatie door te geven aan mijn doelgroep. Ik schrijf met plezier wat je zou kunnen teruglezen in mijn teksten. Natuurlijk vind ik het uiterst belangrijk om onafhankelijk te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen als journalist.