Televisiedecor verandert door de jaren heen

Televisiedecor verandert door de jaren heen

Foto: Nikki Koppel

Elke avond staat de televisie in het gehele land aan. Elk programma bevat decor en geeft sfeer aan de uitzending. Denk bijvoorbeeld aan de set van de programma’s Vandaag Inside of Khalid & Sophie. Hoe wordt dit decor precies gemaakt en hoe ziet de geschiedenis van het decor eruit?

Veel televisieprogramma’s zijn voorzien van uitgebreid decor. Dit decor wordt gemaakt van hout, maar ook van metaal of staal. Daarnaast bevat het televisiedecor ook verschillende onderdelen om dit snel op- en af te bouwen voor de programma’s die ’s avonds te zien zijn.

Terug naar het begin

Het televisiedecor kent een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis gaat volgens Mediamuseum Beeld en Geluid terug naar Kunstschilder en beeldhouwer Peter Swart. Hij komt te werken als decorontwerper bij de televisie.

In de jaren zestig groeit de decorafdeling uit tot zo’n 25 ontwerpers die het decor maken. De uitzenduren groeien per zender en het decor groeit mee. Hierdoor worden kleine groepen ontwerpers opgesplitst en zo zijn er meerdere afdelingen gekomen voor het decor.

De omkeer

Een lange tijd gaat het goed met de decorindustrie. Dit maakte echter een totale omkeer na de privatisering van de facilitaire diensten van de omroep NOS. Volgens Beeld en Geluid werden er veel decorontwerpers ontslagen of moesten zelfs vervroegd met pensioen.

De afdeling die overbleef: decorontwerp, fuseert met de afdeling decorproductie. Inmiddels wordt dit nu het NOB Decor genoemd. Dit decor wordt in 2001 overgenomen door United Broadcast Facilities en sinds 2010 heet NOB Decor, Hollandse Handen.

Het bedrijf Unbranded is al sinds het begin van de decorbouw aanwezig. Zij maken verschillend decor voor bekende televisieprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan het decor voor het Eurovisiesongfestival.

Maar hoe wordt het decor dan precies gemaakt voor de programma’s? Kijk hieronder de videoreportage om meer te weten te komen!

Over de auteur

Nikki Koppel

Nikki Koppel: (2004), nieuwsgierig, doelgericht en perfectionistisch. Ik vind het leuk om door middel van audio te maken en tekst te schrijven, achter mensen hun verhalen te komen. Ik ben het meest geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen.