40 dagen vasten na de carnaval

40 dagen vasten na de carnaval

Na dagen van feesten en plezier tijdens Carnaval, was het gister tijd voor de Aswoensdag. Op Aswoensdag, de dag na Carnaval, markeren sommige christenen het begin van de vastenperiode door een askruisje op hun voorhoofd te ontvangen. Deze overgang van uitbundige vieringen naar ingetogenheid is een belangrijk moment.

Voor veel gelovigen vertegenwoordigt de vastenperiode een tijd van diepgaande reflectie, onthouding en spirituele groei. Het vasten kan diverse vormen aannemen, zoals het niet eten van vlees of toetjes, het niet drinken van alcohol of frisdrank, het verminderen van social media gebruik, of vaker bidden en meer geld aan het goede doel geven. Deze periode van vasten en innerlijke reflectie biedt gelovigen de gelegenheid om zich te verbinden met hun innerlijke zelf en hun relatie met God te verdiepen. Het is een tijd van spirituele vernieuwing en persoonlijke groei.

Op1-presentator Charles Groenhuijsen legde uit dat de dag voor Aswoensdag, ook wel bekend als “vette dinsdag”, traditioneel een dag is van overvloedig eten en drinken, voordat het vasten begint. Monnik Quartier voegde eraan toe dat deze dag ook wel “vastenavond” wordt genoemd, hoewel er op deze dag eigenlijk niet wordt gevast. Het is eerder een gelegenheid om nog een keer flink te feesten voordat de vastenperiode begint.

Ondanks dat het carnaval steeds populairder wordt, lijkt het vasten steeds minder belangrijk. Juist daarom ontstaan er ook soms nieuwe initiatieven om de vaste periode mooier en betekenisvoller te maken. Zeker voor jongeren. Zoals de Heilige Herrie challenge, die zich dit jaar ook extra richt op jongeren door middel van het sturen van popmuziek dat gekoppeld is aan Bijbelteksten en een levensvraag. Wat is dat vasten nou precies en wat maakt de Heilige Herrie Challenge zo mooi? Kijk deze video hieronder om daarachter te komen!

Over de auteur

Beaudille van der Houwen

Beaudille van der Houwen ( 2002 ) is een eerstejaarsstudent aan de school van journalistiek. Ze is geboren in Zoetermeer en woont in Utrecht. Ze is een journalist die voornamelijk geïnteresseerd is in psychologie en taboe doorbrekende journalistiek.