Geen geld voor menstruatieproducten

Geen geld voor menstruatieproducten

Bij 1 op de 10 jonge vrouwen in Nederland is er geen genoeg geld in huis om menstruatieproducten te kopen. Dit wordt ook wel menstruatiearmoede genoemd. Het armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. 

Het gaat om meiden en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar oud en de gratis menstruatieproducten worden beschikbaar gesteld via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). ‘We willen meiden en vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden’, vertelt Lotte Meerhoff, woordvoeder van het armoedefonds. Daarom worden er verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aangeboden. ‘Als je liever een menstruatie cup wil, dan kan je daar ook voor kiezen’, voegt Meerhoff eraan toe. Op dit moment zijn er 2.000 MUP’s in Nederland en daar worden nu ongeveer 165.000 meiden en vrouwen in Nederland mee bereikt. ‘Bij MUP’s moet je denken aan scholen, voedselbanken, bibliotheken, buurtkastjes en andere openbare plekken’, vertelt Meerhoff. Hema, Kruidvat, Lotties period underwear, Libresse en Always zijn een aantal partners die samen met het armoedefonds strijden tegen menstruatiearmoede.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je de reportage hieronder kijken waar Peter de Vroed en Blaze van Rhee meer vertellen. Peter de Vroed werkt bij het hormooncentrum en Blaze van Rhee ervaart zelf menstruatiearmoede.

Over de auteur

Mandy Heilig

Mijn naam is Mandy Heilig (20) en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding medewerker marketing, journalistiek en communicatie afgerond. Later lijkt het mij leuk om onderzoeksjournalist te worden, omdat ik dan de waarheden boven tafel kan brengen en misstanden aan het licht kan brengen. Daarnaast lijkt het mij leuk om een boek te publiceren.