Factcheck: Ozempic zorgt ervoor dat je anticonceptie niet meer of slechter werkt

Factcheck: Ozempic zorgt ervoor dat je anticonceptie niet meer of slechter werkt

Ozempic zorgt ervoor dat je anticonceptiepil niet meer of slechter werkt. Meerdere virale video’s op TikTok en het tijdschrift Flair beweren dit.

 ‘Ozempic baby’s! Vrouwen met anticonceptie raken zwanger nadat ze zijn begonnen met afslankmiddelen’, schreeuwt een artikel in de Daily Mail dat in maart werd gepubliceerd. Dat is nog niet alles, want de Facebookgroep ‘Ik werd zwanger door Ozempic’ heeft 577 leden voor ‘steun en gedeelde ervaringen.’ Op TikTok melden meer vrouwen onverwachte zwangerschappen tijdens het gebruik van de controversiële medicatie. @dkalsolive beweert in een video dat de medicatie de effectiviteit van je anticonceptie vermindert. De video is inmiddels meer dan 750.000 keer bekeken.

Wat is Ozempic?

Semaglutide is een medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Het hoort bij een groep medicijnen die met een moeilijke naam glucagon-like peptide-1 receptor agonisten (GLP-1 RA’S) worden beschreven. Daarom worden deze meestal GLP-1 agonisten of zelfs GLP-1 genoemd. De bekendste zijn Ozempic, Rybelsus en Saxenda. Ozempic is een medicijn dat je injecteert met een injectiepen. Als je het injecteert kleeft het vast aan de eiwitten in je lichaam. Het afgeven van insuline aan je lichaam krijgt een extra duw en het remt het afgeven van glucagon. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt voor gewichtsverlies.

Ozempic en anticonceptie in Nederland

In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. Ongeveer 40.000 hiervan gebruiken Ozempic. Uit de gezondheidsenquête van het CBS is gebleken dat 29% van alle vrouwen van 16 tot 49 jaar de pil gebruikte. Van de seksueel actieve vrouwen gebruikte 74% een anticonceptiemethode. Van de vrouwen die ooit vaginale seks hebben gehad, gebruikt 59% in 2023 een anticonceptiemiddel. Meestal is dit de pil, een hormoonspiraal of condooms. Het gebruik van de pil is licht afgenomen en het gebruik van een koper of hormoonspiraal is licht toegenomen. Het gebruik van condooms is gelijk gebleven, dit is nog steeds 10%.

Sneller zwanger worden

Ozempic heeft het afgelopen jaar het nieuws gehaald, omdat het door velen als afslankmiddel werd gebruikt. Het heeft Hollywood en alles daarbuiten overspoeld, en het heeft daardoor bijgedragen aan dramatisch gewichtsverlies en een enorme hoeveelheid controverse. Onlangs is het medicijn weer in het nieuws gekomen, maar dit keer met een hele nieuwe reden. Het zou mogelijk effect hebben op sommige vormen van anticonceptie. Verschillende rapporten hebben gesuggereerd dat Ozempic de anticonceptiepil minder effectief zou kunnen maken.

In de Facebookgroep ‘Ik werd zwanger door Ozempic’ kunnen mensen hun ervaringen delen en steun bieden. Hier zit wel een kanttekening aan, want er zijn geen gebruikers die zeggen dat ze zwanger zijn geraakt terwijl ze zowel de pil als Ozempic gebruikten. De meesten zeggen dat Ozempic hun vruchtbaarheid heeft verhoogd. In de groep wordt ook het effect van Ozempic op de zwangerschap en het ontwikkelen van de foetus besproken.

Op TikTok gaan er ook video’s viraal waarin mensen vertellen dat Ozempic hun vruchtbaarheid heeft verhoogd. ‘Ozempic zwangerschap’ doet de ronde op het platform en in de commentarensecties zijn meerdere vrouwen die dit beamen. Veel vrouwen melden een duidelijke toenamen van hun vruchtbaarheid door het medicijn. ‘Ik ben nooit op een natuurlijke manier zwanger geworden in elf jaar huwelijk… ik heb maar drie injecties met Ozempic genomen en boem. Uit het niets, zo in shock’, vertelt een vrouw in een reactie op TikTok.

Conclusie

Maar is het nou echt zo dat Ozempic ervoor zorgt dat je sneller zwanger wordt? Er is niet genoeg onderzoek gedaan voor een definitief antwoord. Het feit is wel dat gewichtsverlies ervoor kan zorgen dat de hormoonhuishouding kan veranderen. ‘Er is weinig onderzoek naar gedaan, maar we weten wel dat een gezond gewicht belangrijk kan zijn voor de vruchtbaarheid. Gewichtsverlies kan voor sommige de kans op een zwangerschap verbeteren’, zegt dokter Laura Falvey van Roczen. Doordat er nog te weinig onderzoek is gedaan kan er ook niet gezegd worden om welke vormen van de anticonceptiepil het gaat. Wel is er in 2015 een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Pharmacology. Daarin staat dat orale anticonceptiemedicatie afhankelijk is van een andere ‘metabole route’ dan Ozempic. Simpelweg wordt het dus op twee verschillende manieren afgebroken.

Wel blijft er bezorgdheid dat Ozempic de opname van de anticonceptiepil kan vertragen. Er zijn verschillende factoren die meespelen. ‘Bijwerkingen zoals braken en misselijkheid kunnen de effectiviteit in gevaar brengen’, legt dokter Ashwin Sharma van online apotheek MedExpress uit. Voorzichtigheid wordt dus geboden totdat er meer bekendheid over is. Het advies is dus om een condoom te gebruiken om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Op de claim dat Ozempic ervoor zorgt dat je anticonceptiepil niet meer of slechter werkt, kan geen definitief en duidelijk antwoord op worden gegeven.

Over de auteur

Mandy Heilig

Mijn naam is Mandy Heilig (20) en ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding medewerker marketing, journalistiek en communicatie afgerond. Later lijkt het mij leuk om onderzoeksjournalist te worden, omdat ik dan de waarheden boven tafel kan brengen en misstanden aan het licht kan brengen. Daarnaast lijkt het mij leuk om een boek te publiceren.