Na 228 jaar eindelijk eerherstel voor verzetsheld Tula

Na 228 jaar eindelijk eerherstel voor verzetsheld Tula

Curaçao moest er meer dan twee eeuwen op wachten, maar op 4 oktober is dan eindelijk zover, de tot slaaf gemaakte Tula krijgt eerherstel van de Nederlandse regering.  Tula werd op gruwelijke wijze geëxecuteerd omdat in 1795 een opstand van tot slaaf gemaakte leidde tegen het Nederlandse koloniale bewind. Hoewel hij ooit in de geschiedenisboeken als een misdadiger werd genoemd, zou de rehabilitatie door de Nederlandse regering Tula eindelijk de langverwachte status van held moeten verlenen.

4 oktober op curaçao gaat staatssecretaris van Huffelen tijdens de ceremonie een decreet voorlezen, waarmee Tula in ere wordt hersteld. Niet alleen in curaçao maar ook in Nederland speelt het eerherstel van Tula heel erg. Op 3 oktober was er een lezing over de rehabilitatie van Tula in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Waar onder anderen een hoogleraar aanwezig was, onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao (en de andere eilanden in het Koninkrijk). Kjeldd Masoud Kroon, is de programmamaker van de lezing en afkomstig uit het Nederland Caribisch gebied. ‘’De excuses is heel belangrijk ook als je kijkt in algemeen naar slavernij omdat op academisch, politiek en gemeentelijke niveau werdt er pas wat gedaan als de staat iets herkent. Dat was ook toen de staat zijn excuses aanbood voor slavernij, toen gingen deze niveaus ook eindelijk zijn excuses aanbieden.’’

Tijdens de lezing over Tula zijn alle gasten afkomstig uit het Nederlands Caribisch gebied, behalve een gast Wouter Veraart. Hij is professor rechtsfilosofie, veel mensen uit curaçao vragen zich af waarom het zo lang heeft geduurd, voordat de Nederlandse regering zijn excuses heeft aangeboden en eerherstel geeft aan Tula. Wouter laat weten dat: ‘’Dat het komt omdat de Nederlandse regering heel laat is gekomen met toegeven dat ze verkeerd zaten met de slavernij verleden.’’ Dat moest de Nederlandse regering eerst doen voordat je recht kan doen aan de strijd van Tula.

Na de lezing is het feest, want Tula is na zo lange tijd eindelijk herkent als held en dat moet gevierd worden.

Over de auteur

Wester Schoorl

Wester Schoorl(20) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.