Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Annie’s Afwezigheid: Bedenkingen bij Breukelen’s Vrijwilligersdag

Annie’s Afwezigheid: Bedenkingen bij Breukelen’s Vrijwilligersdag

Annie werkt al acht jaar in de wereldwinkel in en is nog nooit bij de vrijwilligers dag geweest. Afgelopen donderdag was de dag voor de vrijwilligers, waarbij de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet en gewaardeerd voor hun belangeloze inzet voor de gemeenschap. Onder de vrijwilligers bevond zich dus ook Annie (74), vrijwilliger in de wereldwinkel in Breukelen, die echter besloot het feest niet bij te wonen. 

 “Ik weet dat het is, het is al jaren, maar ik ben nog nooit geweest”. Al acht jaar is Annie vrijwilliger, maar nog nooit is ze bij de vrijwilligers dag geweest. Wel voelt ze genoeg waardering voor het werk wat ze doet: “Het vertrouwen wat ze in je stellen en het contact onder de werknemers en de klanten, ze waarderen dat de winkel op deze manier kan blijven bestaan en een aanvulling is voor het dorp.”  

Bedenkingen  

Annie benadrukt het belang van de vrijwilligers dag, maar uit haar bedenkingen: “Ik denk dat het goed is dat er vanuit de gemeente daar aandacht voor is, maar misschien is de opvulling van de avond niet wat helemaal wenselijk is.” Hiermee verwijst ze naar de recentelijke verandering van de opvulling van de vrijwilligersavond, die eerst groter en feestelijker was, maar sinds kort een kleinschaliger evenement. “Ik weet gewoon niet hoe veel belangstelling ervoor is, als je ziet hoe veel vrijwilligers er zijn, dan komen er toch weinig erop af”.  

 Bosje bloemen 

De vrijwilligers dag in Breukelen blijft een jaarlijks hoogtepunt voor de gemeenschap, waar vrijwilligers worden gevierd voor hun toewijding. Het evenement heeft door de jaren heen enkele veranderingen ondergaan in de opzet. Wat ooit een grootschalig feest was, is nu een intiemer gebeuren. Desondanks blijft de dag een gelegenheid om de bijdragen van vrijwilligers aan de lokale gemeenschap te erkennen en te waarderen. En ook al gaan niet alle vrijwilligers er heen, zoals Annie, ze verdienen nog steeds een bedankje: “Ik zou een bosje bloemen leuk genoeg vinden om in het zonnetje gezet te worden”.   

Hieronder een audio-interview van Wouter Heesen met Natasja Verhoogt (organisatie van de vrijwilligersdag Stichtse Vecht).

Over de auteur

Brecht Bonnet

Mijn naam is Brecht Bonnet, ik ben nu 18 jaar en ik ben geboren in Amsterdam. Ik studeer Journalistiek aan de hogeschool Utrecht, maar heb me hiervoor primair beziggehouden met theater en film. Ik ben erg geïnteresseerd in mensen, en de psychologie daarachter, en hoop komend jaar de kans te krijgen daar meer over te schrijven. Ik krijg veel energie van mensen en ben ook altijd geïnteresseerd in wat iemand te vertellen heeft. Ik heb als ambitie om later oorlogsverslaggeving te gaan doen in het buitenland. Politiek, buitenland en een beetje risico lijkt mij een geweldige combinatie.