Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Paarse Vrijdag op middelbare school Broklede, een onbekend succes ‘Ik wist eigenlijk helemaal niet dat het Paarse Vrijdag was.’

Paarse Vrijdag op middelbare school Broklede, een onbekend succes ‘Ik wist eigenlijk helemaal niet dat het Paarse Vrijdag was.’

Sinds 2010 kleuren veel middelbare scholen en universiteiten in Nederland op de vrijdag in december paars, uit solidariteit voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Vrijdag 8 december 2023, kleurden middelbare school Broklede in Breukelen zich ook paars.

Op Paarse Vrijdag besteden scholen extra aandacht aan diversiteit, waaronder seksuele en genderdiversiteit. Ook middelbare school Broklede in Breukelen had voor deze Paarse dag een speciaal programma georganiseerd.

Ties (18) uit zes VWO, was helemaal niet op de hoogte van paarse vrijdag. Naast veel enthousiaste leerlingen zijn er dus ook nog redelijk wat leerlingen die zich er niet mee bezig houden, of die er gewoon helemaal niks van af weten. “Ik ben niet zo’n iemand die echt voor de Paarse Vrijdag is ofzo.” Vertelt Ties, desondanks dat Paarse Vrijdag hem zelf vrij weinig uitmaakt vertelt hij dat hij het belangrijk vindt dat mensen zich veilig voelen op school, en hij dan ook blij is voor hen dat er zo’n dag is.

Niet alleen is hij hier blij mee, maar ook de leerlingen die lid zijn van de GSA vinden het fijn dat dit onderwerp extra aandacht krijgt. Deze Paarse Vrijdag heeft veel mensen op middelbare school Broklede een mooie dag bezorgt, en heeft mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap deze dag extra in het zonnetje gezet.

Luister hier naar het audio-interview van Isabel Creemers met Yvonne Meppelink, coördinator van de GSA op middelbare Broklede in Breukelen, waarin zij vertelt waarom Paarse Vrijdag volgens haar nog steeds nodig is.

Luister nu naar het audio-interview van Nika Kloosterman, met David uit de leerlingen organisatie GSA: Gender Sexuality Alliance. Een groep leerlingen die zich inzetten voor een veilige omgeving op school, dat erop nadrukt dat iedereen zichzelf mag zijn.

Over de auteur

Vitoya Finisie

Ik ben Vitoya Finisie en kom uit Almere maar ben oorspronkelijk geboren in Enschede. Ik ben altijd al heel nieuwsgierig geweest en vond daarom de opleiding journalistiek wel bij mij passen. Ik vind het heel leuk om naar verschillende soort mensen hun verhalen te luisteren, en ik geniet er dus ook echt van wanneer mensen open zijn om hun verhalen met mij te delen. Verhalen zijn overal te vinden en het zou mij dan ook heel leuk lijken, om in verschillende landen als journalist te werken.