Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

De oliebollenactie wordt steeds duurder, desalniettemin stijgt de opbrengst elk jaar weer 

De oliebollenactie wordt steeds duurder, desalniettemin stijgt de opbrengst elk jaar weer 

Penningmeester Karel Hulsman en vrijwilliger Maarten Kranendonk

Zodra je door de grote schuur van de familie Kruijswijk loopt, komt de geur van versgebakken oliebollen je tegemoet. Jaarlijks wordt er hier een oliebollenactie gehouden. Dit jaar valt de actie op 3 en 4 oktober. Zo’n 170 vrijwilligers werken mee aan het maken en verkopen van de baksels. Met de opbrengsten zal er een uitje voor senioren worden georganiseerd. Opvallend is echter de prijsstijging van de oliebollen. 

Opbrengst blijft stijgen

Dit jaar worden oliebollen verkocht in sets van tien voor €8,50 per set, wat een verandering is ten opzichte van vorig jaar, toen ze nog €6,50 kostten. Deze prijsaanpassing was noodzakelijk vanwege de dubbel zo hoge kosten van het meel en de olie, die dit jaar zijn gestegen. Desalniettemin vertoont de opbrengst geen neerwaartse trend: “De laatste jaren was de opbrengst eigenlijk nooit minder dan het jaar ervoor,” vertelt Penningmeester Karel Hulsman, “alsnog is het relatief goedkoop, aangezien je op de markt ongeveer 1,20 euro voor een bol betaalt. Bij ons koop je er een voor 85 cent.” Om vier uur ‘s morgens beginnen de eerste vrijwilligers al met het maken van het deeg, aangezien de eerste klant er al om half zeven staat. Deze vroege bezoekers zijn vaak ondernemers die voor hun personeel oliebollen komen halen. Deze bedrijven zijn een grote inkomstenbron voor de actie. Daarnaast wordt er ieder jaar steeds meer inzet getoond, wat ook goed doet voor de verkoop. 

Waarom olliebollen?

Al 86 jaar zet de oliebollenverkoop zich voort. De verkoop stamt af van een liefdadigheidsactie genaamd ‘zusterwerk’, waarbij de opbrengsten naar zusters gingen. Het was destijds al gebruikelijk oliebollen te maken en het is een makkelijk baksel om veelvuldig te produceren. In de loop der jaren is de focus naar senioren opgeschoven. “Senioren hebben soms wat minder te besteden en op deze manier hebben ze toch een gezellige dag met elkaar, helemaal verzorgd,” aldus vrijwilliger Corrie van den Bosch. 

Appels schillen

Op maandag en dinsdag komen er een stuk of 30 vrijwilligers, meestal oudere vrouwen, appels schillen. Vaak is het bakken te zwaar werk voor hen geworden maar willen ze alsnog iets doen voor de organisatie. Op deze manier kunnen zij op een laagdrempelige manier hun steentje bijdragen. Terwijl vrijwilliger en organisator Dick van der Made zakjes poedersuiker bij de oliebollen stopt vertelt hij: “Alsnog is het een behoorlijke klus, het schillen van de appels is vaak twee dagen werk.”

Geheim recept

In de schuur bevinden zich ongeveer 5 houten tafeltjes met elk twee vrijwilligers, waarop een metalen bak deeg staat. Aan de zijkant van elk tafeltje staat een frituurpan, waar de oliebollen in worden gebakken. Het recept is afkomstig van bakker Joop van den Bos. Na de vraag of het een geheim recept is, lacht een van de oliebollenbakkers en zegt: “Ja, tuurlijk. We gaan het in ieder geval niet zomaar doorgeven aan iemand.” Het maken van de oliebollen gaat als volgt: eerst worden er eieren, gist, water en bloem door elkaar gemixt. Het deeg wordt daarna in grote kommen gegoten zodat het kan rijzen. Na het rijzen kunnen de oliebollen worden gebakken. Na het bakken worden ze in zakken gedaan, klaar om een hoop mensen blij te maken. Ondanks dat de inkoopprijzen van de ingrediënten zijn gestegen, is het onbetwistbaar dat de oliebollen actie elk jaar weer een succes is.


Luister hier naar het verslag van de oliebollenactie, opgenomen door Simon van der Wijst

Over de auteur

Veerle Fransen

Mijn naam is Veerle Fransen en ik ben zeer geïnteresseerd in de wereld om mij heen. Ik vind het belangrijk om een open blik te hebben, zonder enige vooroordelen, om zo tot de meest oprechte verhalen te komen. In alles en iedereen zit namelijk een verhaal en verhalen verdienen het om gehoord te worden. In de toekomst zou ik graag documentaires willen maken om verschillende maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen. Ook het presenteren van het nieuws bij een (lokale) omroep lijkt me erg leuk. Ik kan niet wachten de journalistieke wereld in te stappen en van alles te leren!