Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Voor het eerst een inclusieve kerkdienst in Nigtevecht: ‘Iedereen is vanaf nu écht welkom’

Voor het eerst een inclusieve kerkdienst in Nigtevecht: ‘Iedereen is vanaf nu écht welkom’

Beeld: Pexels

Binnenkort organiseert Protestantse Gemeente Nigtevecht een inclusieve en feestelijke kerkdienst waarbij iedereen en vooral de LHBTIQ+- dorpsgenoten van harte welkom zijn. Het is een inclusieve dienst, omdat de kerk vindt dat iedereen zichzelf mag zijn. Om dit niet alleen beleid te laten zijn, gaat de protestantse kerk in Nigtevecht het vanaf zondag 17 maart ook in praktijk brengen. Kerklid Jacco Kroon (53): ‘Op dit moment zitten er tijdens onze kerkdiensten op zondag wel ouders van kinderen die zicht toerekenen tot de LHBTIQ+ gemeenschap, maar de kinderen gaan zelf niet mee. Met ons nieuwe beleid hopen wij dat zij zich na deze inclusieve dienst welkom genoeg voelen om voortaan mee te gaan’.  

De meeste protestantse kerken in Nederland zijn opgevoed vanuit generaties met het feit dat er alleen een man en vrouw bestaat. Daarom kiezen sommige protestante gemeenten ervoor om Gods zegen alleen te geven aan een huwelijk tussen man en vrouw.

Waarom zijn jullie ineens van mening veranderd om nu wel de LHBTIQ+- dorpsgenoten welkom te laten heten in jullie kerk?
Kerklid Jacco Kroon (53): ‘Je ziet nu dat de wereld steeds veranderd en daarbij ook de kijk op het man en vrouw zijn. Wij proberen als protestantse kerk met deze verandering mee te gaan. Zo vonden wij als kerk een aantal jaar geleden, dat wij een nieuw standpunt moesten innemen. Het bestuur van de kerk heeft toen ieder kerklid een stem laten uitbrengen, waarbij de meerderheid van de stemmen telden. Zo heeft een groot deel van de kerk gestemd op een nieuw beleid waarbij werd afgesproken dat iedereen sindsdien welkom is onze kerk, ongeacht waar iemand zich dus bij toerekent.

Jullie hebben nu al een aantal jaar dit nieuwe beleid, waarom gaan jullie het nu pas in de praktijk brengen?
Wij merkten dat geen enkele dorpsgenoot die zich toerekent tot de LHBTIQ+ gemeenschap van ons nieuwe beleid afwist. Dat is jammer, want wij willen juist laten weten dat zij van harte welkom zijn om bij ons te trouwen of deel te nemen aan onze kerkdiensten. Zo zijn wij uiteindelijk op het idee gekomen om dit op een feestelijke manier naar buiten te brengen door middel van een inclusieve dienst, om dus te laten weten dat wij ons beleid in de praktijk brengen. Tijdens deze dienst is er een gastpredikant aanwezig en gaat er een muziekgroep optreden, waarbij een groot deel van de groep zich toerekent tot de LHBTIQ+ gemeenschap.

Wat bedoelen jullie precies met een ‘inclusieve’ kerkdienst?
Omdat de genomen beslissing over het nieuwe beleid voor sommige kerkleden nog steeds gevoelig ligt, noemen wij deze inclusieve kerkdienst geen roze- of regenboog kerkdienst. Onze leden relateren dat namelijk met de LHBTIQ+ gemeenschap. Wij willen juist met deze dienst benadrukken dat het niet uitmaakt wie je bent. Of je jezelf nou toerekent tot de LHBTIQ+ gemeenschap of niet, iedereen is van harte welkom.

Jullie willen dus als protestantse kerk laten weten dat iedereen welkom is en niet alleen de aandacht willen vestigen op de LHBTIQ+ gemeenschap. Waarom laten jullie dan op Twitter weten dat jullie de regenboogvlag gaan laten wapperen? 
Dat is eigenlijk een journalistieke fout geweest. Ik had een tweet gepost met het verhaal dat de vlag uit gaat, om dus aan te geven dat er bij ons in de kerk een bijzondere gebeurtenis gaat plaatsvinden en dat iedereen die voorheen niet welkom was, dat nu wel echt is. Achter mijn verhaal had ik ook een regenboog emoticon toegevoegd. De media uit Stichtse Vecht heeft dat iets te feitelijk vertaald naar het daadwerkelijk hijsen van een regenboogvlag. Als ik dit geweten had, dan had ik deze emoticon weggelaten.

Dus er gaat eigenlijk helemaal geen regenboogvlag wapperen om de LHBTIQ+-dorpsgenoten welkom te laten voelen?
Op de kerktoren gaat inderdaad geen regenboogvlag wapperen, omdat wij als kerk niet te forcerend willen zijn. De regenboogvlag kan namelijk geassocieerd worden met de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam. Daar heb ik helemaal geen moeite mee, maar andere kerkleden wel. En ook deze leden willen wij tevreden houden.

Er zijn momenteel nog steeds kerkleden die er moeite mee hebben om de LHBTIQ+-dorpsgenoten welkom te laten heten in de kerk. Hoe gaan jullie met kritiek van deze leden om? 
‘Wij proberen altijd liefdevol te reageren en met hen in gesprek te gaan om uiteindelijk tot een passende oplossing te komen. Dat is ook wat een passage in de Bijbel zegt: ‘Niet hard op hard, maar juist de andere wang toekeren’. Echter hebben wij wel in de praktijk gemerkt dat dit niet altijd even makkelijk is. Je merkt namelijk inderdaad dat niet iedereen blij is met de beslissingen van de kerk en uiten dat dan ook op verschillende manieren. Zo hebben sommige kerkleden de keuze gemaakt om onze kerk te verlaten en zich aan te sluiten bij een andere protestantse kerk. Daar heb je helaas gewoon mee te dealen. Het liefst wil je met deze leden in gesprek blijven en opzoek gaan naar een oplossing, maar als deze mensen een te sterke mening hebben waar zij niet vanaf willen wijken, dan moet je dat accepteren en afscheid nemen van elkaar’.

Ondanks de kritiek van een aantal kerkleden, merken jullie al wel dat er na jullie aankondiging van het nieuwe beleid behoefte is naar een inclusieve dienst? 
De directe behoefte is er nog niet. Door positieve berichten op mijn Facebook over de inclusieve dienst, weet ik wel dat de LHBTIQ+ gemeenschap in Nigtevecht het fantastisch vindt dat het erkent wordt. Door onze sterke meningen en keuzes uit het verleden, is de wond bij de LHBTIQ+- dorpsgenoten nog niet helemaal geheeld. De aankomende inclusieve dienst wordt dan ook een beetje gezien als een soort eerste pleister of zalfje.

Als de directe behoefte bij de LHBTIQ+-dorpsgenoten is toegenomen, gaan jullie dan nog meerdere aandacht aan hen besteden? 
Eigenlijk willen wij na deze inclusieve dienst niet al te veel aandacht meer besteden aan de LHBTIQ+- dorpsgenoten. Na deze dienst horen dorpsgenoten gewoon te weten dat iedereen welkom is en zij zichzelf kunnen zijn bij ons in de kerk. Om deze woorden echt te laten nakomen, gaan wij in de toekomst wel vaker gastpredikanten uitnodigen die zich toerekenen tot de LHBTIQ+ gemeenschap. Zo willen wij als Protestantse Gemeente Nigtevecht echt laten zien dat wij ons beleid in praktijk blijven brengen. Speciale diensten komen er alleen niet meer, want vanaf nu is elke dienst inclusief ‘ aldus kerklid Jacco Kroon (53). 

 

Over de auteur