Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

De vrijdagmarkt in Breukelen lijkt vandaag wat verstild door de regen, maar trekt nog steeds trouwe bezoekers.

De vrijdagmarkt in Breukelen lijkt vandaag wat verstild door de regen, maar trekt nog steeds trouwe bezoekers.

Bron afbeelding: www.uwmarktspecialist.nl

Ondanks de grijze lucht en de lichte neerstort van regen blijft de vrijdagmarkt van Breukelen, op de Kerkbrink, een levendige ontmoetingsplek voor zowel de lokale inwoners als de bezoekers van buiten Breukelen. Op deze miezerige vrijdagmiddag doen de kraamhouders hun best om hun producten te tentoonstellen, terwijl de bezoekers met kleurrijke paraplu’s in de hand tussen de kraampjes struinen.

 De sfeer op de markt is een mix van gezelligheid en vastberadenheid. Er zijn bezoekers die niet alleen komen om boodschappen te doen, maar ook om verhalen te delen, ongeacht het weer en er zijn bezoekers die specifiek ergens voor komen en in één lijn naar hun benodigdheden lopen. Op de markt vind je een breed scala van producten, van verse groenten en fruit tot kleding en bloemen, er is voor iedereen wat wils. De geuren van verse vis, bloemen en nat grond vermengen met elkaar.

De regen zorgde wel voor enkele kleine tegenslagen. Sommige kraampjes zijn genoodzaakt om hun waren af te dekken of zelfs in te pakken. Een van de kraamhouders die al jarenlang op de markt staat vertelt dat ze, ondanks het weer, tevreden is met de dag. “Je zou denken dat mensen vandaag niet op hun beste humeur zouden zijn, maar elke klant is tot nu toe zeer vriendelijk geweest” zei ze. Ook de bezoekers waren overwegend positief over de markt. “Het is natuurlijk jammer dat het weer niet meezit” zei een van de bezoekers. “Maar de sfeer op de markt is altijd goed, ook al is het niet heel druk. Ik vind het altijd fijn om even uit huis te zijn en in contact te zijn met anderen.”

Terwijl de zon, aan het einde van de middag, langzaam door de wolken breekt en de regen afneemt, leeft de markt weer op in Breukelen. Bezoekers klappen hun paraplu’s dicht en laten ze drogen terwijl ze genieten van de warme stralen op hun gezicht. Het geluid van de druppels op paraplu’s maakt plaats voor geklets van mensen die weer makkelijker tussen de kraampjes kunnen bewegen. Een aantal kraampjes, die eerder gingen sluiten vanwege de regen, openen zich weer volledig voor de bezoekers, waardoor het hele aanbod weer te zien is.

Na een lange dag is het einde van de markt aangebroken. Wanneer de bezoekers het terrein verlaten met beladen tassen variërend van verse groenten, fruit en andere lekkernijen, pakken de kraamhouders hun spullen in en maken zich gereed om volgende week weer present te zijn op de markt.

De markt blijft een essentieel onderdeel van Breukelen, ondanks de aanwezigheid van verschillende supermarkten en winkels in de omgeving. Voor veel inwoners blijft het een belangrijke manier om lokale ondernemers te steunen en te genieten van de unieke sfeer die volgens hen alleen op de markt te vinden is. Met meer dan twintig kramen die hun producten presenteren, staat de markt al vijfenzestig jaar lang, het hele jaar door, van 9:00 tot 17:00 en blijft een wekelijks hoogtepunt voor bezoekers.

Over de auteur

Sharallya Egger

Mijn naam is Sharallya Egger, afgestuurd fotograaf aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en nu beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Twintig jaar en woonachtig in Arnhem. Je kunt mij heel nieuwsgierig noemen, ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken naar verschillende onderwerpen. Mijn ambitie is om na mijn studie mijn fotografische kennis toe te passen aan mijn journalistieke beroep en hiermee grote producties zoals reportages en documentaires te maken.